Τρίτη, 8 Οκτ.
27oC Αθήνα

Αλέξη άρχισε την επανάσταση: Κατάργησε τα χαρτονομίσματα!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αλέξη είναι γνωστό από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου πως όταν δεν μπορείς να λύσεις έναν κόμπο τον κόβεις. Ηρθε η ώρα να βαδίσεις στον ίδιο δρόμο και να κάνεις την επανάσταση στα συστήματα πληρωμών.

Αλέξη πάρε την απόφαση να περιορίσεις δραστικά, ακόμα και να καταργήσεις τη χρήση των χαρτονομισμάτων και των νομισμάτων. Να περάσει η χώρα από το χαρτονόμισμα στο πλαστικό και το ηλεκτρονικό χρήμα. Τα capital controls έδειξαν και δείχνουν πως το εγχείρημα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία.

Αν μάλιστα η επιβολή του μέτρου συνοδευτεί με κίνητρα όπως φορολογικές εκπτώσεις ή γενικότερη μείωση των φορολογικών βαρών γιατί θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, τότε είναι σίγουρο πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών θα ασπαστεί, θα αγκαλιάσει και θα συμβάλλει στην επιτυχία του μέτρου.

Αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (πριν από την κρίση είχε υπολογιστεί στα 15 δισ. ευρώ), η εισφοροδιαφυγή τα 10 δισ. επίσης (πριν από την κρίση ξεπερνούσε τα 12 δισ. ευρώ και τώρα με 800.000 περίπου εργαζόμενους χωρίς ασφάλιση μάλλον το ποσό είναι μεγαλύτερο), το παρεμπόριο κοστίζει στο Δημόσιο περίπου 7 δισ. ευρώ το χρόνο, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων πάνω από 2 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό πως ένα μέρος από αυτά τα ποσά να εισπράξει το Δημόσιο χάρη στην κατάργηση των συναλλαγών με χαρτονομίσματα και νομίσματα και τη χρήση του πλαστικού χρήματος, το όφελος θα είναι τεράστιο.

Αν δε το κέρδος για τα δημόσια ταμεία συνοδευτεί από μείωση φόρων εισοδήματος ή έμμεσων φόρων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, οι πολίτες θα έχουν κάθε λόγο να υποστηρίξουν και να στηρίξουν την προσπάθεια, αφού στην ουσία θα ακυρωθούν και τα μνημόνια.

Το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο αφού θα είναι εφικτή η εμπέδωση φορολογικής δικαιοσύνης, ενώ η μείωση της φορολογίας θα συμβάλει στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, καθώς και στην ενίσχυσή της.

Ο φόβος της ύφεσης επειδή η ελληνική οικονομία στηρίζεται στο χαρτονόμισμα ακυρώνεται. Το δείχνει η προσαρμοστικότητα που έδειξαν και δείχνουν οι πολίτες με τα capital controls, ενώ οποιοδήποτε πρόβλημα είναι μηδαμινό μπροστά στα οφέλη για την ελληνική οικονομία, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε