Αυτό αναφέρει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, επικαλούμενο ένα έγγραφο από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ το οποίο περιήλθε στην κατοχή του.
Παράλληλα το Ταμείο θεωρεί ότι ο στόχος που έχει θέσει η Γερμανία, δηλαδή τα 50 δισεκ. ευρώ είναι εντελώς μη ρεαλιστικός.
Η Ελλάδα είχε θέσει αυτό τον στόχο και το 2011, όμως μέχρι τις αρχές του 2015 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 3 δισεκ. ευρώ. Όμως ο στόχος των 50 δισεκ. ήταν μεταξύ των βασικών απαιτήσεων της Γερμανίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής, προκειμένου να συμφωνήσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα.
Ο αριθμός αυτός «είναι εξίσου μη ρεαλιστικός όπως ήταν και πριν τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Αλέξανδρος Κρητικός του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Spiegel Online.
Όπως επισημαίνει το Wirtschaftswoche,, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ξεκαθαρίσει ήδη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι ο στόχος που θέτει το Βερολίνο είναι πολύ υψηλός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πιστωτές είχαν επισημάνει ότι τρία με πέντε δισεκ. τα επόμενα τρία χρόνια θα ήταν μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση.
Παράλληλα υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των πιστωτών. Το Ταμείο χθες έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που μέχρι στιγμής τόσο το Βερολίνο όσο και άλλες χώρες της ευρωζώνης αποκλείουν.
«Η διαφορά μεταξύ της άποψης του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους και των συζητήσεων που διεξάγουν αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίων είναι πολύ μεγάλη», έγραψε η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη ένα έγγραφο του Ταμείου.
Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα και στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να λάβει την έγκριση της γερμανικής βουλής για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ