Ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης υποστηρίζει ότι η εις βάρος του κατηγορία δεν εξειδικεύεται στο κατηγορητήριο με την απόδοση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων. Παράλληλα,ο Νίκος Μιχαλολιάκος τονίζει στην ένσταση που κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πως κατά την διάρκεια της σύλληψης του παραβιάστηκαν δικαιώματα του, τα οποία κατοχυρώνται από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ (άρθρα 6, 14), καθώς δεν του δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να επικοινωνήσει με τον συνήγορο υπεράσπισης του και δεν του χορηγήθηκε-εγκαίρως-το εις βάρος του αποδεικτικό υλικό και τα σχετικά έγγραφα της δικογραφίας.
Για το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής ο δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου υποστήριξε πως η ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του αφού είχε παρέλθει η χρονική προθεσμία που ορίζει το Σύνταγμα για να δώσει άδεια η Βουλή για την άρση της ασυλίας του (εντός τριμήνου) για την εν λόγω κατηγορία. Όπως τόνισε ο κ. Μιχαλόλιας έπρεπε οι ειδικές εφέτες ανακρίτριες, μετά την παραβίαση της προθεσμίας που θέτει ο νόμος, να αποστείλουν νέο αίτημα στη Βουλή για την άρση της ασυλίας του αντί να του απαγγείλουν την συμπληρωματική κατηγορία και να τον καλέσουν σε νέα απολογία για την υπόθεση.
Επιπλέον, ο κ. Μιχαλόλιας υποστήριξε πως μη νομίμως παρέμειναν στη δικογραφία ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των κατηγορουμένων, ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας τους και ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα τους για την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης. Μάλιστα όσο αφορά την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας τόνισε,μεταξύ άλλων, πως ο τότε Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρουσίασε τις συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής ως “κυβερνητική επιτυχία” όπως προκύπτει από δημοσιεύματα της εποχής !
Επίσης, ο κ. Μιχαλόλιας αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ την περίοδο των συλλήψεων των κοινοβουλευτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, τα οποία “φιλοξενούσαν” δηλώσεις πολιτικών προσώπων, όπως του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια και του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας και τότε βουλευτή της ΝΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που χαρακτήριζαν την Χρυσή Αυγή “εγκληματική, ναζιστική οργάνωση”.
Επιπλέον, ο κ. Μιχαλόλιας επικαλέστηκε και άλλα δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο για την ύπαρξη “κυβερνητικής εντολής” για την εξάρθωση της “εγκληματικής οργάνωσης”.
“Λυπάμαι όταν διαβάζω τέτοια πράγματα για εισαγγελικούς λετουργούς” τόνισε κατά την διάρκεια της τοποθέτησης στο Δικαστήριο ο κ. Μιχαλόλιας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου προς επίρρωσιν των ισχυρισμών επικαλέστηκε την συνομιλία του πρώην γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, διαβάζοντας το απομαγνητοφωνημένο κείμενο!
Με τις ενστάσεις της υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου συντάχθηκε και η υπεράσπιση του Νίκου Κούζηλου, ο οποίος είναι και ο μόνος βουλευτής που παραμένει προφυλακισμένος. Η δικηγόρος του βουλευτή, Δήμητρα Βελέντζα, έκανε λόγο στην τοποθέτηση της για “πολιτική δίωξη”.
Η δίκη διέκοψε για τις 14 Ιουλίου, ημέρα Τρίτη.