Κόσμος

Η Ελλάδα αλλάζει τον χάρτη της γερμανικής βουλής – Διχασμένοι για το τρίτο πακέτο βοήθειας

Στην περίπτωση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει η γερμανική βουλή να αποφασίσει γρήγορα αν θα το εγκρίνει ή όχι. Όμως η Μπούντεσταγκ είναι βαθιά διχασμένη, εξηγεί το περιοδικό Der Spiegel.

Η αβεβαιότητα μεταξύ των 631 Γερμανών βουλευτών δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη, εξηγεί το περιοδικό. Κάποιοι γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν. Πολλοί αμφιταλαντεύονται.

Ολοένα και περισσότεροι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ έχουν εξοργιστεί με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζονται αμφιβολίες αν θα ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος.

Αλλά και στο εσωτερικό του άλλου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αυξάνεται η αγανάκτηση.

Αλληλέγγυοι προς την Αθήνα παραμένουν οι Αριστεροί, αλλά και οι Πράσινοι.

Το Spiegel αποπειράται να παρουσιάσει έναν χάρτη της γερμανικής βουλής.

Οι υπέρμαχοι του Grexit:

Οι περισσότεροι υπέρμαχοι της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ανήκουν στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).

Ήδη τον Φεβρουάριο, όταν ήρθε στη γερμανική βουλή η πρόταση για την παράταση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, 29 από τους 311 βουλευτές του CDU/CSU είχαν ψηφίσει «όχι». Περισσότεροι από 100 είχαν ψηφίσει μεν «ναι», αλλά είχαν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες.

Πιο γνωστός επικριτής της συνέχισης παροχής βοήθειας στην Ελλάδα είναι ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαουχ. Ήδη πριν τρία χρόνια είχε καταψηφίσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ανάλογη στάση κρατούν ο Κρίστιαν φον Στέτεν και ο Κάρστεν Λίνεμαν, και οι δύο βουλευτές του CSU.

Παρόλα αυτά η πρώην υπουργός Οικογένειας Κριστίνα Σρέντερ (CDU) δεν αμφιβάλει ότι η πλειοψηφία του κόμματος θα στηρίξει την όποια πρόταση της Μέρκελ.

«Πιστεύω ότι η Άγγελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως τις τελευταίες εβδομάδες: δεν θα δώσουν τίποτε χωρίς ανταλλάγματα», επεσήμανε η Σρέντερ.

Την εμπιστοσύνη του στη Γερμανίδα καγκελάριο εξέφρασε και ο Πέτερ Χίντζε, ο οποίος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη εσωτερική διάβρωση στο CDU/CSU.

«Είμαι βέβαιος ότι σε κάθε περίπτωση το κόμμα θα ακολουθήσει την πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά.

Οι μετριοπαθείς:

Η καγκελαρία ακολουθεί την τακτική «βλέποντας και κάνοντας» και με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει η Μέρκελ και την κρίση στην Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραμένει ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα, παρόλο που για καιρό φαινόταν να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Δεν φαίνεται να αποκλείει ακόμη και μια μερική απομείωση του χρέους. Πάντως τον τελευταίο καιρό η Μέρκελ εμφανίζεται απαισιόδοξη σχετικά με την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Αθήνα. Φιλο-ευρωπαϊστής ήταν μέχρι πρότινος και ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάιερ, όμως ακόμη και αυτός γνωρίζει τη διάθεση στο εσωτερικό του CDU/CSU.

Στο στρατόπεδο του SPD, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να επιτευχθεί συμφωνία με την Αθήνα, όμως στο μεταξύ έχει οργιστεί από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές από την αριστερή πτέρυγα του SPD.

Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετούς πολιτικούς από τους Πράσινους, όπως ο συμπρόεδρος του κόμματος Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος όμως ελπίζει ότι θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Αυτοί που συμπαθούν τον ΣΥΡΙΖΑ:

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει. Τόσο ο Γκίζι όσο και σχεδόν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του υποστηρίζουν σθεναρά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θεωρούν ότι ένα Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Ζητούν να δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Ανάλογη στάση κρατούν και κάποιοι βουλευτές των Πρασίνων, κυρίως αυτοί που ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα, οι οποίοι δείχνουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Οι μία έτσι, μία αλλιώς:

Σκληρές εκφράσεις και στη συνέχεια πιο ήπιοι τόνοι, έτσι αντιδρούν κάποιοι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης αυτής είναι ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έχει δηλώσει πως ο Τσίπρας «έκαψε τις τελευταίες γέφυρες», αλλά και ότι ήταν «αφελής» η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Παράλληλα όμως έχει επισημάνει ότι δεν θα πρέπει η Ευρώπη να εγκαταλείψει την Αθήνα και έχει κάνει λόγο για μια ενδεχόμενη «απομείωση του χρέους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα