Σάββατο, 28 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Μέρκελ: “Ναι” στη Συμφωνία – Κανένα κούρεμα στο χρέος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ήταν χαρακτηριστική η φράση της Γερμανίδας Καγελαρίου Άγκελα Μέρκελ : Συμβουλεύω την γερμανική βουλή να δώσει την έγκριση για τις διαπραγματεύσεις διάσωσης για την Ελλάδα. Ωστόσο τηρώντας κατά γράμμα τη “γραμμή Σόιμπλε” ανέφερε ότι είναι εκτός συζήτησης κάθε ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους.

Η Άγκελα Μέρκελ ωστόσο ήταν ξεκάθαρο ως προς το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά μέχρι 15 Ιουλίου πρέπει να έχουν νομοθετηθεί τα προαπαιτούμενα , τόνισε μάλιστα πως ως την Τετάρτη υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο μέτρων που αφορούν στον ΦΠΑ κλπ τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί ώστε στη συνέχεια να “περάσει” η συμφωνία και από τα εθνικά κοινοβούλια των άλλων κρατών μελών.

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε με νόημα ότι “το σημαντικό είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία, και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη “. Μάλιστα πρόσθεσε ότι για να διασφαλιστεί η τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί θα ενεργοποιηθούν οι τρεις θεσμοί, κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά σε πλήρη επανενεργοποίηση της τρόικας.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει plan B, ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι πέτυχε το plan A, ξεχνώντας το σχέδιο για 5ετές Grexit.

Παράλληλα η Γερμανίδα Καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος, η γερμανική πλευρά φαίνεται ωστόσο διατεθειμένη να συζητήσει μέτρα ελάφρυνσης μέσω παράτασης.

“Νομίζω ότι αυτά που προτείνονται ευθυγραμμίζονται με τα προγράμματα που έχουμε εφαρμόσει και σε άλλες χώρες. Δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για την Ελλάδα, εκτός από το θέμα των τραπεζών, που βρέθηκαν σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με το παρελθόν”, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε