Τετάρτη, 17 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Πώς να κάνεις μπίζνες σύμφωνα με τον Δαλάι Λάμα

Πώς να κάνεις μπίζνες σύμφωνα με τον Δαλάι Λάμα

Τη Δευτέρα, κάπου ανάμεσα σε απόηχο δημοψηφισμάτων και μαχών στα εδάφη της Ευρώπης κάποιος ο Δαλάι Λάμα έγινε 80 ετών.

Η ευχή του κυρίως μία, να ζούμε όλοι με συμπόνοια. Να νοιάζεσαι. Σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε πολλά. Έμαθε να μη χαμογελάει όταν δεν αρμόζει στις συνθήκες. Έμαθε ότι το ΟΧΙ που έφερε στις Βρυξέλλες χαιρετήθηκε από τους Σοσιαλιστές, είχε την ευρύτερη υποδοχή της Αριστερής πλατφόρμας αλλά ενθουσίασε και φιλοευρωπαιστές που ο εθνικισμός τους δεν μπορεί να είναι σύμμαχος της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων ψηφοφόρων. Έμαθε ότι πρέπει να είναι συγκεκριμένος και όχι σχολιαρόπαιδο (ένας από τους πλέον επιεικείς χαρακτηρισμούς μετά από το παράλογο εχθές), να μιλάει τη γλώσσα της αγοράς παράλληλα με εκείνη της Αγοράς. Είδε συμμάχους, εχθρούς, αδιάφορους, είδε ότι η Ευρώπη, είτε το αντέχουμε, είτε όχι δεν θα κάνει πίσω παρά μόνο σε μια win-win απόδοση του στοιχήματος της επάνω σε μια πολύ μικρή, ελάχιστης αγοραστικής δυναμικής συγκριτικά με άλλες, χώρα και είδε και άλλα.

Είναι η ώρα να γίνει business plan, θα έπρεπε ήδη να είχε προταθεί, όλα είναι μια επιχείρηση που ουρλιάζει να συντηρηθεί με βιώσιμα αντίτιμα και από τους δύο. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το μαγαζάκι που λέγεται Ευρώπη. Το επιχειρηματικό περιοδικό Forbes είχε κάνει ένα post για το πώς μπορείς να κάνεις ένα ηθικό, επικερδές και υπεύθυνο επιχειρείν ακολουθώντας κάποιες από τις βασικές διδασκαλίες του (αμφιλεγόμενου για περισσότερους από έναν λόγους είναι η απόλυτη μεγάλη αλήθεια) πνευματικού ηγέτη. Όπως και να έχει το αναπαράγω γιατί οι μέρες θέλουν προσχέδιο, σχέδιο και σχέδιο καπάκι στο σχέδιο. Η Ευρώπη αυτές τις μέρες καλείται να γίνει ένα επιτυχημένο Χρηματιστήριο αξιών, ευρώ ή και τα δύο. Η Ελλάδα, κυρίως. «Η τήρηση των πιο κάτω βασικών διδαγμάτων μπορεί να βοηθήσει στον δρόμο της επίτευξης της υπόσχεσης για το μέλλον, με την διαχείρηση των πιο σίγουρων αβεβαιοτήτων» γράφει ο Bhrigu Pankaj Prashar. Και εξηγεί:

«Αγάπα αυτό που κάνεις» και κάνε το ολοκληρωμένα
Ο μόνος τρόπος να πείσεις τον εαυτό σου και τους άλλους όταν επιχειρείς να αποδείξεις κάτι είναι να διακινδυνεύσεις την εργασίας σου επάνω σε αυτό με πάθος. Αγάπησε αυτό που πιστεύεις αλλα μόνο τα κρίσιμα στοιχεία σε συγκεκριμένες φάσεις· είναι υψίστης σημασίας. Το πάθος και η αγάπη έχουν τον τρόπο να ξεπερνούν εμπόδια.

«Η θυσία είναι η καλύτερη έκφραση ευγενείας»

Να κρίνεις την επιτυχία σου με βάση όσα χρειάστηκε να θυσιάσεις προκειμένου να κερδίσεις ό,τι διεκδικείς. Στις επιχειρήσεις, όταν κάτι αξίζει δεν χάνει την αξία του με τον καιρό. Σε βάθος χρόνου, ακόμα και τα πιο ασταθή αποθέματα και περιουσιακά στοιχεία, αυξάνουν σε αξία. Οι καλύτερες σχέσεις είναι εκείνες στις οποίες οι βασικές αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώνονται ξεπερνούν την ατομική ανάγκη του ενός για τον άλλον. Η θυσία είναι όντως η καλύτερη έκφραση ευγενείας.

«Όταν χάνεις, μη χάνεις το δίδαγμα»

Ω πολύ ζουμί. «Προσαρμόσου, εξελίξου, κάνε ελιγμούς, αναρριχήσου. Μάθε τα μαθήματα και μην επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Κάνουμε συχνά τα ίδια λάθη όταν η συναισθηματική ζωή μας είναι περιορισμένη στο χώρο μεταξύ των αυτιών μας. Ξεπέρασε τον εγωισμό και μάθε. Όταν αντιληφθείς οτι έχεις κάνει ένα λάθος, κάνε άμεσες ενέργεις για να το διορθώσεις. Το να μην παίρνεις αυτό που θέλεις, είναι μερικές φορές ένα υπέροχο παιχνίδι της τύχης. Μάθε τα μαθήματα, άρπαξε την εμπειρία, γίνε σοφότερος και προχώρησε».

«Μάθε τους κανόνες ώστε να ξέρεις πώς να τους χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικότερα»

Το ξέραμε, μας το επαναλμβάνει, τον ευχαριστούμε. «Χτίσε τις δυνατότητές σου από την βάση και κέρδισε επίπεδο ανταγωνιστικότητας και αποτελεσματικότητας πριν να κινηθείς σε κάτι καινούργιο. Διάλεξε τους καλύτερους μεταξύ όσων ταιριάζουν με το όραμά σου».

«Μην επιτρέπεις σε μικρές διαφωνίες να τραυματίσουν μια σπουδαία σχέση»

Τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από το να διατηρείς καλούς φίλους, μέλη ομάδων, συμβούλους και πελάτες αφού ο χρόνος αλλάζει, συνέχεια και το παρελθόν δεν κρύβει κανένα όφελος. Ο Δαλάι Λάμα θέλει να βλέπουμε πάνω και πέρα από μικροκαυγάδες και μικρο-οφέλη. «Μια ατμόσφαιρα αγάπης στο σπίτι σου είναι η πηγή της ζωής σου. Αγάπα τους αγαπημένους σου. Στις διαφωνίες με αγαπημένους, ασχολήσουμόνο με την τρέχουσα υπόθεση. Μην ανακαλείς το παρελθόν. Καλλιέργησε σχέσεις και χτίσε γέφυρες. Λειτούργησε σαν καταλύτης.»

Επιπλέον ο Δαλάι Λάμα που θα έπρεπε να μην πηγαίνει όπου τον καλούν να μιλήσει αλλά ας είναι, έχει πει και τα παρακάτω που μιλάνε από μόνα τους
«Άνοιξε την αγκαλιά σου στις αλλαγές αλλά μην αφήσεις να φύγουν οι αξίες σου»

«Ακολούθησε τους τρεις κανόνες:
Σεβασμός στον εαυτό σου: οι αξίες και τα ιδανικά που σε οδηγούν. Θα αντανακλούν πάνω στα εγχειρήματά σου.
Σεβασμός στους άλλους: Ο χρυσός κανόνας είναι “Κάνε προς τους άλλους αυτό που θα πρέπει να κάνουν εκείνοι για σένα”. Οι επιχειρηματίες, χρειάζεται να κρατούν αυτόν τον ηθικό κανόνα στην καρδιά τους.
Να είσαι υπεύθυνος για όλες τις ενέργειές σου σε κάθε πτυχή του εγχειρήματός σου και σε όλα του τα στάδια.»

«Η σιωπή είναι μερικές φορές η καλύτερη απάντηση»
Πόσο πιο ειλικρινές κάλεσμα στο διαλογισμό μπορεί να κάνει; «Διαλογίσου ώστε να μειώσεις την δραστηριότητα του νευρικού σου συστήματος και ηρέμησε την δραστηριότητα του εγκεφάλου σου. Πέρασε λίγο χρόνο μόνος κάθε μέρα. Η σιωπή είναι ο πιο καλαίσθητος τρόπος έκφρασης. Δώσε στο νευρικό σου σύστημα, στους νευρώνες και στο βιολογικό σου σύστημα μια ανάπαυλα. Όσο το δυνατόν συχνότερα, να πηγαίνεις σε κάποιο μέρος που δεν έχεις ξαναπάει. Η εύνοια στις τυχαίες ανακαλύψεις έρχεται να χτυπήσει, συχνά όταν την περιμένεις λιγότερο και σε ανοικεία περιβάλλοντα.»

Τέλος, ο Δαλάι Λάμα θα ήθελε το επόμενο πλάνο της Ευρώπης να είναι κοινό. «Μοιράσου την γνώση σου» παροτρύνει. Μοιράσου.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε