Πέμπτη, 8 Αυγ.
27oC Αθήνα

Επικίνδυνο ταυλανδέζικο πιάτο προκαλεί καρκίνο!

ΦΩΤΟ ΑΠΟ YOU TUBE
ΦΩΤΟ ΑΠΟ YOU TUBE

Ένα τοπικό πιάτο στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη, με κύριο συστατικό του το ωμό ψάρι ευθύνεται για τα υψηλά ποσοστά καρκίνου στο συκώτι που έχουν καταγραφεί στην περιοχή!

Το οροπέδιο Isaan βρίσκεται στην βορειοανατολική Ταϊλάνδη και είναι γνωστό για την πικάντικη και ευρηματική κουζίνα του. Στην περιοχή υπάρχουν ποτάμια και λίμνες για ψάρεμα και έτσι οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τα μικρότερα ψάρια σε ένα πικάντικο πιάτο που ονομάζεται Koi plaa. Το επικίνδυνο πιάτο που σερβίρεται ωμό αποτελείται από ψάρια ψιλοκομμένα μαζί με τοπικά βότανα, χυμό λάιμ και ζωντανά κόκκινα μυρμήγκια!

Σύμφωνα με τον Dr. Banchob Sripa που έχει κάνει έρευνα 30 χρόνων στο εργαστήριό του, το συγκεκριμένο γεύμα έχει συνδεθεί με την υψηλή εμφάνιση καρκίνου του ήπατος, αφού ένα είδος παρασίτου βρέθηκε σε ωμό ψάρι.

Συγκεκριμένα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο περίπου 2.000 ασθενείς νοσηλεύονται ετησίως με την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του ήπατος που ονομάζεται χολαγγειοκαρκίνωμα. Μόνο περίπου 200 από αυτούς σώζονται με χειρουργική επέμβαση, καθώς τους απομακρύνουν τον όγκο από το συκώτι. Στους υπόλοιπους δίνεται ειδική αγωγή που διευκολύνει την ταλαιπωρία τους μέχρι να πεθάνουν.

Ο Dr. Banchob Sripa πιστεύει ότι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η πρόληψη. Μαζί με την ομάδα του επισκέπτεται τα χωριά κατά μήκος του υγρότοπου που τα ποσοστά του καρκίνου είναι υψηλότερα, όπου ενημερώνει αλλά προωθεί ένα πρόγραμμα για την καλύτερη υγεία των κατοίκων με κύριο στόχο την αλλαγή των συνηθειών τους.

Όμως, αν και είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που προκαλούν τα ωμά ψάρια στην υγεία, ορισμένοι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι συνεχίζουν και τρώνε το συγκεκριμένο φαγητό. Όπως τόνισε ο γιατρός θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τα ποσοστά καρκίνου να μειωθούν σημαντικά, αλλά η στάση των νεότερων ανθρώπων είναι ενθαρρυντική, καθώς κατανοούν την επικινδυνότητα της τοπικής λιχουδιάς Koi plaa.

πηγη: bbc

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε