Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Μάγκνα Κάρτα: Live οι εορτασμοί των 800 ετών από την υπογραφή της

Μάγκνα Κάρτα: Live οι εορτασμοί των 800 ετών από την υπογραφή της

Παρουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιπου γίνονται οι εορτασμοί για την επέτειο των 800 ετών της Μάγκνα Κάρτα!

Δείτε ΕΔΩ LIVE τους εορτασμούς!

Σαν σήμερα πριν 800 ολόκληρα χρόνια, μπήκε στην ιστορία του ανθρώπου η Μάγκνα Κάρτα.
Στόχος ήταν η διευθέτηση μιας διαμάχης ανάμεσα σε εξεγερμένους βαρόνους και τον βασιλιά τους, έναν μονάρχη που είχε περιγραφεί από σύγχρονό του ως «έμπλεο από κακότητες».
Οι προσπάθειες του Ιωάννη να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη στη Γαλλία υπερέβαιναν τους συνήθεις φόρους που είχαν αποδεχθεί οι ευγενείς από τους προκατόχους του. Ο βασιλιάς δήμευε τα κτήματα πλούσιων αρχόντων ή εμπόρων, καμιά φορά μάλιστα συλλάμβανε και τους ίδιους και απαιτούσε μεγάλα ποσά για την απελευθέρωσή τους.
Οταν ηττήθηκε στη Γαλλία, μία ομάδα βαρόνων εξεγέρθηκε εναντίον του και κατέλαβε το Λονδίνο. Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας, ο βασιλιάς δέχθηκε τις αξιώσεις των βαρόνων που συμπεριέλαβαν στη Magna Carta ή Μεγάλη Χάρτα.
Η Μάγκνα Κάρτα, αυτή η “συμφωνία”, φάνηκε πως θα είναι βραχύβια. Σύντομα ακυρώθηκε από τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ’. Αλλά ο Ιωάννης πέθανε την επόμενη χρονιά, και οι ευγενείς που στήριζαν τον διάδοχό του, τον εννιάχρονο Ερρίκο Γ’, χρειάζονταν υποστήριξη εναντίον ενός αντίπαλου διεκδικητή του θρόνου. Η κυβέρνηση του Ερρίκου λοιπόν επανέκδωσε τη δική της βερσιόν της Μάγκνα Κάρτα, που παραμένει κομμάτι της νομοθεσίας στην Αγγλία.

Αντίγραφα μοιράστηκαν σε πολλούς μεγάλους καθεδρικούς της Αγγλίας. Το πρωτότυπο λατινικό κείμενο μεταφράστηκε πρώτα στα γαλλικά, κατόπιν στα αγγλικά.

Η Μάγκνα Κάρτα τυπώθηκε για πρώτη φορά το έτος 1508. Τη δεκαετία του 1640, βουλευτές είδαν σε αυτή μια νομική βάση για την ανατροπή του βασιλιά Καρόλου Α’, ενώ με παρόμοιο τρόπο αιτιολόγησαν αργότερα τις πράξεις τους αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανών επαναστατών και του Νέλσον Μαντέλα.

Εκείνο που ξεχωρίζουν αυτοί οι μαχητές της δικαιοσύνης και της ελευθερίας από αυτό το έγγραφο των 3.500 λέξεων είναι οι σύντομες δηλώσεις αρχών ως απάντηση στις αυταρχικές τακτικές του Ιωάννη. Στο 39ο άρθρο της, η Μάγκνα Κάρτα δηλώνει: «Κανείς ελεύθερος άνθρωπος δεν θα συλληφθεί ή φυλακιστεί, ούτε θα του αφαιρεθούν τα δικαιώματα ή η περιουσία του, ούτε θα κηρυχθεί παράνομος, ούτε θα εξοριστεί, ούτε θα στερηθεί με οποιονδήποτε τρόπο τη θέση του, ούτε θα κινηθούμε εναντίον του, ούτε θα στείλουμε άλλους για αυτόν τον σκοπό, παρά μόνο με βάση τη νόμιμη κρίση των ίσων του ή σύμφωνα με τον νόμο της χώρας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε