Συμβαίνει τώρα:
Μεγάλο μποτιλιάρισμα στην Αττική Οδό μετά από πτώση τσιμέντου στον δρόμο – Στο «κόκκινο» Κηφισίας και Κηφισός
Οικονομία

El Pais: Μετά τη χρεοκοπία… “Επιχείρηση Αλβανίας” για την Ελλάδα!

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση τυπώνει τα ψηφοδέλτια του “Ναι ή όχι”, στην Ευρώπη καταστρώνουν σχέδια σωτηρίας... για τις υπόλοιπες χώρες! Όπως αποκαλύπτει η El Pais, προτεραιότητα των Ευρωπαίων είναι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας να μην επηρεάσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ και γενικότερα την παγκόσμια αγορά. Τουλάχιστον όχι σε επίπεδο που δεν θα μπορούν να περιορίσουν τις ζημίες.
 

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Κομισιόν ετοιμάζουν ένα τείχος προστασίας για ενδεχόμενο Grexit, με μια επιχείρηση που ονομάζουν “Επιχείρηση Αλβανίας”, σύμφωνα με το δημοσιεύμα, θέλοντας να αποτρέψουν τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει στις αγορές μία έξοδος της ελλάδας από την ευρωζώνη.

“Θα ήταν αυτοκτονικό να μην έχουμε ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα πιο αρνητικά σενάρια”, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, η αρχική ονομασία του σχεδίου έκτακτης ανάγκης ξεκίνησαν το 2012, με την επωνυμία «επιχείρηση Κροατία». Από το Eurogroup δεν αποκαλύπτουν τα σχέδια αυτά. Όπως αναφέρει η El Pais, η ομάδα εργασίας και η Επιτροπή αναφέρουν ότι σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται σε οικονομικά συνδεδεμένες χώρες: Κύπρος, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Βουλγαρία.

«Η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει το ταμείο διάσωσης (ESM), εάν κάποια από τις ευάλωτες χώρες χτυπηθεί από τη μετάδοση της κρίσης και οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Κύπρος, η οποία και στη συνέχεια, η Πορτογαλία, κι αν εκεί παρουσιαστούν όντως προβλήματα η επόμενη θα είναι η Ισπανία». 

Οι πηγές πιστεύουν ότι το κλειδί θα είναι η θέση της Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα. Η ΕΚΤ θα κάνει, λένε, ό,τι χρειάζεται, για την προστασία από κερδοσκοπικές επιθέσεις. «Η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει το ταμείο διάσωσης (ESM), εάν κάποια από τις ευάλωτες χώρες χτυπηθεί από τη μετάδοση της κρίσης και οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Κύπρος, η οποία και στη συνέχεια, η Πορτογαλία, κι αν εκεί παρουσιαστούν όντως προβλήματα η επόμενη θα είναι η Ισπανία», αναφέρει.  

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα