Παρασκευή, 16 Αυγ.
32oC Αθήνα

Τράπεζες και capital controls: Όλα τα σενάρια

Τράπεζες και capital controls: Όλα τα σενάρια

Μεγάλος προβληματισμός και πολλές συζητήσεις, διαβουλεύσεις και διεργασίες γίνονται αυτή τη στιγμή για το τραπεζικό σύστημα. Στην ΕΚΤ εξετάζουν αν θα διακοπεί σήμερα το βράδυ ή την Τρίτη το βράδυ η στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA και εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν υποστηρικτές της άμεσης διακοπής και τραπεζίτες που εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να γίνει αυτό πριν από την Τρίτη το βράδυ που εκπνέει το πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Η απόφαση της ΕΚΤ θα επιδράσει καθοριστικά στην τελική απόφαση που θα ληφθεί στο εσωτερικό της χώρας για το αν θα ανοίξουν οι τράπεζες αύριο Δευτέρα ή να μείνουν κλειστές για ορισμένο χρονικό διάστημα και μέχρι να προετοιμαστούν για την εφαρμογή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι τελευταίοι θα πρέπει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους που ακόμα και τώρα γίνονται, να εφαρμοστούν για να προστατευθούν οι τράπεζες, οι πολίτες, η οικονομία και η χώρα από τις συνέπειες μιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.

Για να εφαρμοστούν οι έλεγχοι, το προηγούμενο της Κύπρου δείχνει ότι θα πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες για ορισμένες μέρες ώστε να προετοιμαστούν.

Πάντως, διάχυτος είναι ο φόβος τόσο σε τραπεζικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο ότι αν ανοίξουν αύριο οι τράπεζες οι εκροές των καταθέσεων θα φτάσουν σε δυσθεώρητα επίπεδα και εκφράζεται η αμφιβολία από τραπεζικούς κύκλους αν ακόμα και η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να ανασχέσει τις συνέπειες.

Αν λοιπόν οι τράπεζες είναι αύριο ανοιχτές τότε δεν αποκλείεται να δούμε φαινόμενα που ποτέ δεν έχουμε γνωρίσει…
Αν, όμως αύριο οι τράπεζες είναι κλειστές, τότε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις, ούτε άλλες τραπεζικές πράξεις και υπάρχει φόβος ότι δεν αποκλείονται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και φαινόμενα βίας.

Όσον αφορά στα ΑΤΜς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να είναι ανοιχτά και να ρυθμιστούν να χορηγούν λιγότερα χρήματα, για παράδειγμα 200 ή 300 ευρώ ανά καταθέτη. Μάλιστα εκφράζεται η άποψη ότι αν μείνουν ανοιχτά θα περιορίσουν τις αντιδράσεις του κόσμου.

Πάντως, για την όποια απόφαση θα πρέπει να συνεδριάσει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας για να πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Τέλος για την επιβολή του ελέγχου κεφαλαίων χρειάζεται απόφαση της ΕΚΤ και στη συνέχεια απόφαση το υπουργού Οικονομικών που θα δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για να προχωρήσει στον έλεγχο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε