Πολιτική

Με υποχωρήσεις η νέα ελληνική αντιπρόταση – Δραγασάκης στη θέση του Τσίπρα για τη σκληρή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες

- Οι εκπρόσωποι του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς
- Κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν πως οι ελληνικές αντιπροτάσεις είχαν συμφωνηθεί και στη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ
- Ανάμεσα στις προτάσεις της Ελλάδας αναφέρουν πως παραμένει ανοιχτή η κουβέντα για το ΦΠΑ εκτός από το ηλεκτρικό ρεύμα
- Το Μαξίμου επισημαίνει πως η διαφορές πλέον είναι ελάχιστες και στα πρωτογενή η διαφωνία είναι μόλις για 0,25%
- Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η Ευρώπη δεν μπορεί να μην δεχθεί την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα αναμένεται να κομίσει η Ελλάδα στην αυριανή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.Την πρωτοβουλία για τις επαφές με τους άλλους θεσμούς την έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου επανέρχεται στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μία αντιπροτάσεις για τα φορολογικά, γεγονός που σημαίνει ότι συζητάει ακόμα και ενδεχόμενη αύξηση από τις αρχικές προτάσεις του ΦΠΑ. Αυτό όμως που φαίνεται πως δεν διαπραγματεύεται είναι η αύξηση του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Στις νέες υποχωρήσεις που ενδεχομένως να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι και η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% από το 0,75% που ήταν η δεύτερη αντιπρόταση της κυβέρνησης. Αξίζει να θυμήσουμε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,65%.

Στις κόκκινες γραμμές που η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να υποχωρήσει είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και φυσικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αντίθετα, η κυβέρνηση φαίνεται πως δέχεται την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων ή την επιβολή αντικινήτρων ώστε να μην προχωρούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις οι πολίτες.

Φυσικά στη νέα ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση αναφέρει το θέμα της διευθέτησης του χρέους με δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά χρηματοδότηση έως τον Μάρτιο του 2016 και το δεύτερο σενάριο για χρηματοδότηση έως και το 2018.

Όλα αυτά γίνονται γνωστά μετά την απόφαση του Μαξλιμου να καταθέσει αντιπροτάσεις προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές. Μάλιστα, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η ελληνική αντιπρόταση έρχεται ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Επίσης, έγινε γνωστό πως εκπρόσωποι του Αλέξη Τσίπρα θα βρίσκονται το Σάββατο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των επικεφαλής των Θεσμών. Οι εκπρόσωποι του Αλέξη Τσίπρα που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες θα ειναι σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit o αντιπρόεδρος, Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς. Αξίζει να ειπωθεί πως ο κ. Δραγασάκης είναι ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και η παρουσία τους στις διαπραγματεύσεις δίνει ιδιαίτερα πολιτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το Μαξίμου εκτιμά πως η χώρα βρίσκεται περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, δηλώνοντας πως η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσμαα είναι μόνο της τάξεως του 0,25%.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σε σχέση με όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ η διαφορά δεν είναι μόνο στα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά όπως ανέφεραν, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές, όπως το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό μέτωπο και φυσικά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως αναφέρουν από το Μαξίμου, μετά τη νέα πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης.

Μάλιστα, αναφέρουν πως κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό ακριβώς που διαρρέει το Μαξίμου σημαίνει πως σκοπεύουν άμεσα να προωθήσουν τη ρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως άλλωστε ζητούσαν οι 22 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα