Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Κεραυνός από την Κωνσταντοπούλου – Καλεί Στουρνάρα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για την Siemens – “Ευχαρίστως”, απαντά ο διοικητής της ΤτΕ

Κεραυνός από την Κωνσταντοπούλου – Καλεί Στουρνάρα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για την Siemens – “Ευχαρίστως”, απαντά ο διοικητής της ΤτΕ

– Η Πρόεδρος της Βουλής αμφισβήτησε τη νομιμότητα και την εγκυρότητα της υπογραφής του εξωδικαστικού συμβιβασμού από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα
– Δήλωσε ότι “θα τον καλέσουμε που υπέγραψε εκπρόθεσμα τον Αύγουστο του 2012 ως υπουργός Οικονομικών”
– Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον κ. Στουρνάρα, ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάει στη Βουλή
– “Πυρά” Κωνσταντοπούλου κατά γερμανικής κυβέρνησης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
– Μίλησε για φαινόμενα διαφθοράς στα οποία εμπλέκεται η Γερμανία και επικαλούμενη παλαιότερη δήλωση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ είπε: “Καιρός να καθαρίσουν αυτοί τον κήπο τους”
– “Κόλαφος” κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο Σήφης Βαλυράκης
– Επέκρινε την Δικαιοσύνη και την Βουλή για συστηματική παρακώλυση της έρευνας του σκανδάλου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καλεί τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, όπως είπε, γιατί υπέγραψε ως υπουργός Οικονομικών το 2012 τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Αμφισβητώ την εγκυρότητα αυτού του συμβιβασμού και θα προτείνω να καλέσουμε τον κ. Στουρνάρα που τον υπέγραψε  εκπρόθεσμα τον Αύγουστο του 2012 για να δούμε αν έχουν ισχύ αυτά γιατί σε μια τόσο δεινή θέση για την χώρα δεν νομίζω ότι έχει κανείς την εξουσία να παραιτείται από τέτοιες αξιώσεις».

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάει στη Βουλή.

Από το… στόμα της κ. Κωνσταντοπούλου δεν γλίτωσε ούτε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά ούτε και η γερμανική κυβέρνηση.

Μίλησε για φαινόμενα διαφθοράς, στα οποία εμπλέκεται η Γερμανία (όπως το σκάνδαλο Siemens), ενώ θυμήθηκε μια παλιά προτροπή του κ. Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα είναι καιρός να καθαρίσει τους κήπους της, και έριξε το “καρφί” της: Καιρός να καθαρίσουν αυτοί τον κήπο τους.

Βαλυράκης: Παρακώλυση της έρευνας για να μην θιγούν πολιτικά πρόσωπα

“Κόλαφος” ήταν η κατάθεση του διατελέσα πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου Siemens Σήφη Βαλυράκη.

Ο ίδιος μίλησε για συστηματική παρακώλυση της έρευνας, επικρίνοντας τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και τη Βουλή, εκτιμώντας ότι αυτό έγινε για να μην θιγούν πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλυράκη, η Δικαιοσύνη, ενώ εντόπιζε ευθύνες ή ενδείξεις ευθυνών πολιτικών προσώπων δεν έστελνε το φάκελο στη Βουλή.

“Υπάρχει ακινησία απαράδεκτη από Δικαιοσύνη και αρνήσεις έρευνας από το κοινοβούλιο με το πρόσχημα ότι εφόσον ερευνά η δικαιοσύνη η Βουλή δεν μπορεί να κάνει τίποτα», είπε κάνοντας λόγο για «διαχρονικά αρνητική διάθεση από την Δικαιοσύνη”.

«Υπάρχει ακινησία απαράδεκτη από Δικαιοσύνη και αρνήσεις έρευνας από το κοινοβούλιο με το πρόσχημα ότι εφόσον ερευνά η δικαιοσύνη η Βουλή δεν μπορεί να κάνει τίποτα», είπε κάνοντας λόγο για «διαχρονικά αρνητική διάθεση από την Δικαιοσύνη».

Κατήγγειλε ακόμη ο κ. Βαλυράκης ότι η Δικαιοσύνη από το 1993 ερευνά υποθέσεις που εμπλέκεται η Siemens (ΟΤΕ, C4I κ.λπ.), αλλά «ενώ βρίσκεται μπροστά σε πολιτικά πρόσωπα όχι μόνο δεν τα στέλνει στην Βουλή, αλλά αποφεύγει να αφήσει να διαρρεύσει η πληροφορία».

“Δεν το κάνει και προσπαθεί να παρατείνει το χρόνο έρευνας και όπου μπορεί βάζει τα βουλεύματα στο αρχείο. Αυτή
είναι η συμπεριφορά της Δικαιοσύνης”, τόνισε.
Ανέφερε ακόμη ότι «ο κ. Ζαγοριανός τιμωρήθηκε διότι δεν έδινε την δικογραφία Siemens στους κατηγορούμενους για να μην διαρρεύσει ότι εκεί υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα».

Υπενθύμισε ακόμη ο κ. Βαλυράκης ότι η Ολομέλεια της Βουλής το 2006, το 2008 και το 2009 αρνήθηκε να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή, ενώ απέρριψε το πόρισμα της Εξεταστικής που συστήθηκε το 2010 και ζητούσε περαιτέρω διερεύνηση συγκεκριμένων προσώπων.

“Η Siemens ήταν κράτος εν κράτει», υποστήριξε ο κ. Βαλυράκης εκτιμώντας ότι η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου «είναι ασύλληπτη και με μυθικές παραμέτρους», καθώς για κάθε προμήθεια υπήρχε μίζα 10% (8% σε επιχειρήσεις και εμπλεκόμενα πρόσωπα και 2% σε πολιτικά κόμματα).

Υπενθυμίζεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή υπολόγισε την ζημία του Δημοσίου από τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η Siemens σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε