Παρασκευή, 16 Αυγ.
31oC Αθήνα

Ο ρόλος του … χερ Σόμπλε

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρος ο ρόλος της Γερμανίας στη διαπραγμάτευση, καθώς Μέρκελ και Σόιμπλε παίζοντας το ρόλο του “καλού” και του “κακού” καθοδηγούν τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα με την καγκελάριο να μιλά “πολιτικά” και τον υπουργό Οικονομικών “τεχνοκρατικά”

Πρόκειται ουσιαστικά για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που μέσω του ΔΝΤ επιχειρούν να επιβάλλουν το δίκιο του ισχυρού απέναντι στα ατίθασα κράτη μέλη του Νότου αλλά και την Γαλλία, που βλέπει το μνημόνιο να έρχεται ιδίως αν η Ελλάδα πάει στα βράχια.
«Χωρίς ΔΝΤ συμφωνία δεν υπάρχει» λένε στο Βερολίνο και γι΄αυτό το λόγο δεν πρόκειται να προχωρήσει η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μόνο από τον ESM καθώς δεν περνάει από τη Γερμανική Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο κ. Σόιμπλε έβαλε βέτο στην προοπτική να αποπληρωθεί η δόση των 1,56 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ με νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το οποίο θα αποπληρωθεί το 2023 αλλά και στην αποπληρωμή με την ίδια λύση για τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ (ύψους 6,7 δισ. ευρώ) που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που είχε προτείνει ο είχε προτείνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επιμένει σε ένα σκληρό πρόγραμμα για τη χώρα και την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία διέρρεε την Πέμπτη, ότι υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας, ο κ. Σόιμπλε μαζί με τους ‘δορυφόρους¨του, προκάλεσαν τη διακοπή του Eurogroup ύστερα από μόλις δύο ώρες συζητήσεων ζητώντας πιο σκληρά μέτρα από τους Έλληνες, αφού χαρακτήρισε “μαλακό” το κείμενο των “θεσμών”!
Είναι προφανές ενόψει και του αυριανού κρίσιμου Eurogroup ότι ο ρόλος του κ. Σόιμπλε θα είναι καταλυτικός υπέρ ενός ακόμη πιο σκληρού προγράμματος για τη χώρα μας έχοντας την ανοχή αν όχι την στήριξη της καγκελαρίας που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα να προσεγγίζει πιο πολιτικά το ελληνικό ζήτημα.

Η κ. Μέρκελ πλέον νίπτει τας χείρας της και με το άγχος μην σκάσει η ελληνική “βόμβα” στην καγκελαρία έχει αφήσει τον υπουργό της να παίζει “μπάλα” στο “τεχνοκρατικό” γήπεδο με το σκεπτικό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες “δεν μπορούν να εμπλακούν στις τεχνικές διαβουλεύσεις, όπως για παράδειγμα την απόδοση που θα έχουν συγκεκριμένα μέτρα”.
Με άλλα λόγια ο χερ Σόιμπλε στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup κρατά την σφυρίχτρα σε ρόλο “διαιτητή” των αποφάσεων απειλώντας με κόκκινη κάρτα την Ελλάδα από το πρώτο λεπτό αν δεν συμμορφωθεί προς τας “υποδείξεις”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε