Τρίτη, 27 Αυγ.
32oC Αθήνα

Όλα ανοιχτά για τη συμφωνία – Χωρίς κείμενο αλλά με τελεσίγραφο οι εταίροι απαιτούν εδώ και τώρα μέτρα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Μήνυμα των δανειστών στο Μαξίμου πως δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς πολιτικό κόστος
– Ετοιμάζουν συμφωνία – πακέτο με όλα τα μέτρα που απαιτούν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ
– Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα της Αθήνας με Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΔΝΤ

Οι συναντήσεις σε σχεδόν παράλληλο χρόνο σε Βερολίνο και Μαξίμου δείχνουν ότι κάτι κινείται και πως πλέον η προσπάθεια για συμφωνία βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών είναι σαφή. Όλα δείχνουν ότι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ετοιμάζουν κείμενο στο οποίο θα εμπεριέχονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Αν και οι πληροφορίες μιλούσαν για κείμενο-τελεσίγραφο πριν από την πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και Γιούνκερ ένα τέτοιο κείμενο δεν υπήρξε.
Η παρότρυνση όμως των πέντε προς την Ελλάδα και φράσεις όπως δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς πολιτικό κόστος δείχνουν ότι εταίροι και δανειστές στέλνουν μήνυμα στο Μαξίμου για σαφείς υποχωρήσεις.

Οι πέντε αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα μια ακόμη σύσκεψη στο Μαξίμου για την παρακολούθηση των εξελίξεων αλλά και τη λήψη αποφάσεων με βάση τις νέες απαιτήσεις δείχνουν και την πρόθεση της Αθήνας για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κατά το δυνατόν πιο σύντομα.

Ωστόσο οι πέντε του Βερολίνου πρέπει όπως πολλοί λένε να βρουν έναν κοινό τόπο σε ότι αφορά στη συμφωνία με την Ελλάδα καθώς φαίνεται πως υπάρχουν σημαντικά σημεία απόκλεισης ειδικά από το ΔΝΤ.

Επί της ουσίας μελετήθηκε το σχέδιο πρότασης που στις γενικές του γραμμές είχε ετοιμασθεί εδώ και δέκα τουλάχιστον ημέρες από την Κομισιόν και έχει συμπεριλάβει όλα τα σημεία “σύγκλισης” αλλά και τις προτεινόμενες εναλλακτικές για την γεφύρωση των σημείων απόκλισης. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν από την Αθήνα για το σχέδιο αυτό ήταν ήδη ενήμερος ο κ. Τσίπρας.

Στη συνάντηση με τη συμμετοχή και της Κριστίν Λαγάρντ θα προέκυπτε ένα σχέδιο όπου οι εταίροι της Ελλάδας θα διασφάλιζαν την αποπληρωμή προς το ΔΝΤ των 30 περίπου δισ. ευρω που έχει λάβει η Ελλάδα. Παραμένει άγνωστο σε ποιο σημείο έχει προχωρήσει το σχέδιο ως προς αυτό, εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως από την Ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει το θέμα της πληρωμής των 298 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ.

Το ζητούμενο βέβαια είναι κατά πολλούς να αρθούν από την πλευρά του ΔΝΤ οι αντιρρήσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα από την Ελλάδα και ως προς αυτό φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου με προσωπικές του παρεμβάσεις.

Παρεμβάσεις ωστόσο οι οποίες δεν ήταν ικανές ώστε να φέρουν άμεση λύση και πλέον όλα δείχνουν ότι η Αθήνα στη διαμάχη μεταξύ των δανειστών χάνει χρόνο καθώς πλέον θεωρείται απίθανο να υπάρξει σύγκληση του Eurogroup άμεσα. Παρά τις πιέσεις ωστόσο η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως δεν θα δεχθεί λύση χωρίς ουσιαστική επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος διαμηνύοντας πως δεν θα υποχωρήσει σε θέματα όπως το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε