Παρασκευή, 16 Αυγ.
32oC Αθήνα

Παρέμβαση Μέρκελ για την Ελλάδα: Συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στην καγκελαρία

Παρέμβαση Μέρκελ για την Ελλάδα: Συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στην καγκελαρία

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, η Άνγκελα Μέρκελ διατηρεί σιγή ιχθύος. Αλλά φαίνεται πως θα το κάνει τη Δευτέρα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας αποφάσισε να καλέσει τους αρχηγούς όλων των κομμάτων σε σύσκεψη στην καγκελαρία τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα.

Η έκτακτη σύσκεψη της Μέρκελ με τους αρχηγούς των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων θα γίνει στις 13:30 το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Zeit», από την συνάντηση δεν αναμένονται αποφάσεις, ενώ κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η καγκελάριος «συμμετέχει στην διπλωματία για την κρίση».

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung συζητείται επίσης και το ενδεχόμενο συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.

Όλα αυτά ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει μέσα στις επόμενες μέρες έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, επικρατεί προβληματισμός και αμηχανία για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Το αριστερό κόμμα Die Linke ζήτησε να διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, με τον πρόεδρο της ΚΟ Γκρέγκορ Γκίζι να επικρίνει τη Μέρκελ συνεχίζει ένα βαρύτατο λάθος, εάν για καθαρά ιδεολογικούς λόγους επιλέγει αυτή την πολιτική της μετωπικής σύγκρουσης.

Tόνισε δε ότι σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας ο γερμανικός λαός έχει επωμιστεί αυτές τις υπέρογκες εγγυήσεις ύψους 84 δις ευρώ και με το δίκαιο του θα αναρωτηθεί αν θα συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική των θεσμών ή θα αναζητηθεί άλλος δρόμος.

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίστηκε εμβρόντητος επειδή «οι Έλληνες απέρριψαν μια προσφορά που περιελάμβανε και ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ακόμη και αναδιάρθρωση χρέους». Διευκρίνισε δε ότι μετά το δημοψήφισμα ο Α. Τσίπρας δεν πρόκειται να πάρει καλύτερη προσφορά.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ ακύρωσε λόγω των εξελίξεων, προγραμματισμένο ταξίδι του και είχε τηλεδιάσκεψη με τους σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργούς όλων των κρατιδίων, οι οποίοι δήλωσαν ενοχλημένοι από την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Παρόλα αυτά όμως το SPD στηρίζει τη διεξαγωγή περαιτέρω συνομιλιών «έτσι ώστε να αποφευχθεί η διαφαινόμενη καταστροφή της χώρας». Όπως όμως διευκρινίζει η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναμένει καλύτερη πρόταση από αυτή που είχε καταθέσει το Eurogroup την Παρασκευή πριν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στην κυριακάτικη Bild, επέκρινε δριμύτητα την ελληνική κυβέρνηση για τις παλινωδίες, όπως τις χαρακτήρισε, στην πολιτική της τους τελευταίους πέντε μήνες, αναγνωρίζοντας όμως τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Deutsche Welle

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε