Παρασκευή, 19 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Το χαρτί της εθνικής συνεννόησης παίζει ο Σαμαράς

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με κεντρική στρατηγική το αίτημα για εθνική συνεννόηση θα εμφανιστεί σημερα το απογευμα στην ομιλία του στη Βουλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντωνης Σαμαρας.

Κατα τη προ ημερήσιας συζήτηση ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται παράλληλα να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβερνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσιπρα για τους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις ενω θα κατηγορήσει την κυβερνηση οτι επαναφέρει τη χώρα στα ελλείμματα και την ύφεση.

Αν και στη Συγγρου υποστηρίζουν οτι ο όρος “εθνική συνεννόηση” παραπέμπει στην αλλαγή πολιτικής προκειμενου η κυβερνηση να απεγκλωβιστεί απο τα αδιέξοδα της παρόλα αυτά στο πίσω μερος της “γαλάζιας” ηγετικής ομάδας η “εθνική συνεννόηση” οδηγεί σε κυβερνηση εθνικού σκοπού τυπου Λουκά Παπαδήμου οπως τον Νοέμβριο του 2011.

Συμφωνα με πηγή της Συγγρου που βρίσκεται πολυ κοντά στον προεδρο της ΝΔ, η ΝΔ ως υπεύθυνη δύναμη με ευρωπαϊκό προσανατολισμο δεν προκειται να αφήσει τη χώρα να οδηγηθεί στα βράχια και υπαρχει η διάθεση προς όφελος το εθνικό συμφέρον να δώσει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να βγει απο τα αδιέξοδα τους αναλαμβάνοντας ο ίδιος πρωτοβουλία μετάβασης σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτό ο κ.Σαμαράς δε θα διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού, ούτε κατ ανάγκην υπουργικούς θώκους, αλλά λόγο στη χάραξη πολιτικής και βεβαίως τα πολιτικά οφέλη.

Στη Συγγρου εκφράζουν την άποψη οτι ο Αλεξης Τσιπρας βρίσκεται μεταξύ της …σκύλας και της χαρυβδης καθώς εχει να απειλήσει μεταξύ του να πέσει ηρωικά μεσω της ρήξης και των εκλογών και απο την αλλη να φέρει τη συμφωνια στη Βουλη οπου συμφωνα με τις ίδιες πηγες μεγάλος αριθμός βουλευτών της συμπολίτευσης αναμένεται να μην τη στηρίξει.

“Γαλάζια” στελεχη παντως τονίζουν οτι υπαρχει ακομη χρόνος να …στρίψει το καράβι προκειμενου να μην οδηγηθεί η χώρα στα βράχια. Οπως τονίζουν η κυβερνηση πρέπει άμεσα να αλλάξει πολιτική, να επιστρέψει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων προκειμενου να αλλαξει το μείγμα μέτρων της συμφωνίας που οπως υποστηρίζουν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση.

Απο την άλλη πλευρά, τις απόψεις της ηγετικής ομάδα της ΝΔ δεν φαίνεται να συμμερίζεται η εσωκομματική αντιπολίτευση καθώς υπαρχει η εκτίμηση ότι θα κλείσει τη συμφωνία επικαλούμενος ότι κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα που ζητούσαν οι δανειστές και ότι στη συνέχεια δεν αποκλείεται να επιλέξει να πάει σε εκλογές, χωρίς το φόβο στάσης πληρωμών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε