Τρίτη, 8 Οκτ.
19oC Αθήνα

Τα 4 θέματα που ρίχνουν φως στο σκοτάδι των διαπραγματεύσεων

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ας μείνουμε ψύχραιμοι. Ας αφήσουμε τα πολιτικά σκυλιά εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και του διεθνούς δήθεν έγκυρου Τύπου να αλυχτάνε.

Οσο περισσότερο γαυγίζουν, όσο περισσότερο σηκώνουν κουρνιαχτό, εμείς θα πρέπει να παραμένουμε νηφάλιοι μήπως και μπορέσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Μήπως και διακρίνουμε πίσω από το σύννεφο τι μαγειρεύεται.
Δεν θα κρίνουμε, ούτε θα αξιολογήσουμε δηλώσεις και κλίμα,  γιατί είναι μέρος του επικοινωνιακού παιχνιδιού και της μπλόφας ένθεν κακείθεν.

Για να σχηματίσουμε ψύχραιμη άποψη και καθαρή εικόνα θα πρέπει να συγκρατήσουμε τέσσερα πράγματα:

Πρώτον: Τη δήλωση του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ούτε απαιτούνται περισσότερες εξηγήσεις για να κατανοήσουμε πως δεν υπήρξε κανένα ναυάγιο πραγματικό και τελεσίδικο, ούτε ρήξη στις διαπραγματεύσεις. Εκείνο που καταλαβαίνει ο κάθε νοήμων πολίτης είναι πως φτάσαμε στο τέλος του παιχνιδιού και της μπλόφας. Τώρα καθόμαστε στο τραπέζι για σοβαρές συζητήσεις.

Δεύτερο: Την επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος έρχεται εκτός των άλλων και ως απεσταλμένος της Ε.Ε.. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο ίδιος με δηλώσεις του, επικοινώνησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ έχει την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να φορτωθούν περισσότερα βάρη στους Ελληνες, άποψη που συζήτησε και με άλλους ομολόγους του.

Στο σημείο αυτό τη δήλωση του Γιούνκερ πως δεν ζήτησε αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στην ενέργεια, καθώς και τη δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι δεν ζήτησε ούτε μείωση των συντάξεων.

Αν τη διαχωρίσουμε από το συναισθηματικό περίβλημα και την οργή του και τη συνδυάσουμε με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι είναι καλοδεχούμενη η διαφοροποίηση του Γιούνκερ, μπορούμε να συνάγουμε ότι Κομισιόν και Ελλάδα συμπίπτουν σε αυτά τα σημεία αφήνοντας εκτεθειμένους τους άλλους δύο Θεσμούς και ιδίως το ΔΝΤ.
Τρίτον: Την αποκάλυψη του Γιούνκερ ότι προσφέρει πρόσθετο επενδυτικό πρόγραμμα 35 δις. ευρώ ως το 2020. Πρόγραμμα που κανονικά καλύπτει το αίτημα της Ελλάδας για ενίσχυση στο επενδυτικό σκέλος.

Τέταρτον: Την αποκάλυψη στο Σκάι το βράδι της Τετάρτης ότι υπάρχει σχέδιο για ρύθμιση του χρέους που προβλέπει επιμήκυνση κατά άλλα 30 χρόνια (συνολικά εξόφληση στα 60), μείωση των επιτοκίων και αντιμετώπιση των ενδιάμεσων υποχρεώσεων προς ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Το σχέδιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες γνωρίζουν οι Ελληνες διαπραγματευτές και θα δοθεί επισήμως όταν υπάρξει συμφωνία και στα άλλα σημεία που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Το απλό συμπέρασμα που καταλήγει ο ψύχραιμος και σώφρων παρατηρητής και πολίτης είναι πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, πως θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες και αν δεν περικοπούν το ΕΚΑΣ και οι συντάξεις, τότε η χρυσή τομή θα βρεθεί και η συμφωνία θα υπάρξει. Από τη στιγμή που ο Σόιμπλε έχει μπει στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων, απομένει πλέον να καμφθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Οι πρωτοβουλίες Φάιμαν δείχουν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν όλο και περισσότερο την υπόθεση στα χέρια τους και η επόμενη σύνοδος κορυφής (τακτική ή έκτακτη) αναμένεται να καθορίσει τις τελικές εξελίξεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε