“Καλούμε για ειρήνευση, ηρεμία και σεβασμό των αρχών”, δήλωσε ο Ολάντ έπειτα από συνάντηση που είχε με τον παλαιστίνιο ομόλογό του στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
“Εξέφρασα στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής τη δέσμευσή μας στο να μην αμφισβητηθεί τίποτα στην Πλατεία των Τεμενών”, πρόσθεσε, σημειώνοντας το “στάτους κβο του 1967 που διέπει τους όρους πρόσβασης” στο σημείο αυτό, θέατρο την τελευταία εβδομάδα βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους.
“Αυτό που συμβαίνει είναι εξαιρετικά επικίνδυνο”, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμπάς, προτρέποντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να “σταματήσει” τις ταραχές. “Αν όχι, η μόνη εναλλακτική θα είναι το χάος και μια Ιντιφάντα που δεν θέλουμε”, προειδοποίησε ο παλαιστίνιος πρόεδρος.
Οι Παλαιστίνιοι ανησυχούν κυρίως για τον αυξανόμενο αριθμό των εβραίων επισκεπτών και τη διεκδίκηση του ιερού τόπου από ορισμένους ισραηλινούς αξιωματούχους.
“Το στάτους κβο” αφορά τους όρους που διέπουν την περιοχή από το 1967 και που επιτρέπουν στους μουσουλμάνους να έρχονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας στην πλατεία και στους εβραίους να την επισκέπτονται μερικές ώρες χωρίς όμως να προσεύχονται εκεί.
Αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους, που έχει σταματήσει εντελώς αφότου απέτυχε η αμερικανική διαμεσολάβηση την άνοιξη του 2014, ο Ολάντ διαβεβαίωσε πως η Γαλλία “κινητοποιείται” και θα προσπαθήσει να προωθήσει τις προτάσεις της για τη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας υποστήριξης των διαπραγματεύσεων κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η ομάδα αυτή, που θα περιλαμβάνει τα μέλη του Κουαρτέτου (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ) και θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή αραβικών κρατών, αναμένεται να “προετοιμάσει την επανάληψη του διαλόγου” ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, δήλωσε ο Ολάντ.
“Οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος δρόμος για να φθάσουμε στην ειρήνη, εξακολουθούμε πάντα να τείνουμε το χέρι”, υπερθεμάτισε ο Αμπάς.
Η γαλλική πρωτοβουλία προσκρούει, ωστόσο, σε πολλά εμπόδια, κυρίως στην αντίθεση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το Παρίσι, το οποίο ήθελε στην αρχή να προωθήσει ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που θα καθόριζε τις παραμέτρους και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ανέβαλε προς το παρόν αυτή την πρωτοβουλία, περιοριζόμενο να καλέσει για τη δημιουργία μιας διευρυμένης ομάδας υποστήριξης της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ