που αποβιβάζονται στο λιμάνι της πόλης «Απόστολος Παύλος». Στην εν λόγω απόφαση τονίζεται ότι το αστικό ΚΤΕΛ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου για τη μετακίνηση των προσφύγων καθώς τόσο η αποβίβαση όσο και επιβίβαση γίνονταν από χώρο που δεν υπήρχε αφετηρία, ενώ δεν υπήρχε καθορισμένη – εγκεκριμένη γραμμή από το λιμάνι προς το σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε ως αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων που άσκησαν οι ιδιοκτήτες του σωματείου ραδιοταξί Καβάλα διαμαρτυρόμενοι έντονα για την απόφαση της διοίκησης του αστικού ΚΤΕΛ να μεταφέρει από το λιμάνι προς το υπεραστικό ΚΤΕΛ του Συρους πρόσφυγες.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης, με την οποία ζητούσε να διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες μεταφοράς περίπου 1.000 προσφύγων από το λιμάνι της Καβάλας προς την Ειδομένη στις 17 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση τα τοπικά ΚΤΕΛ, αστικό και υπεραστικό, υπέκλεψαν μεταφορικό έργο από τα τουριστικά λεωφορεία και τα ταξί.
Στην ανακοίνωση τονίζεται, πως όταν οι πρόσφυγες αφίχθησαν στην Καβάλα με το πλοίο «Νήσος Ρόδος», τους παρέλαβε ομάδα 50 ατόμων από τα ΚΤΕΛ, η οποία τους επιβίβασε σε λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ. Αυτά τα λεωφορεία, με τη σειρά τους, τούς μετέφεραν -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- στο πρακτορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ.
Εκεί, οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε οχήματα του υπεραστικού ΚΤΕΛ και, αντί να μεταφερθούν οδικώς στη Θεσσαλονίκη, κατευθύνθηκαν απευθείας στην Ειδομένη, «υποκλέπτοντας το έργο που ανήκει αποκλειστικά στα τουριστικά λεωφορεία».