Παρασκευή, 16 Αυγ.
32oC Αθήνα

Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό θέλει η Μέρκελ

Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό θέλει η Μέρκελ

Μια μέρα μετά την αποτυχία των 28 Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών να βρουν λύση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως αποφάσισε φερθεί σαν ηγέτης και να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Η Μέρκελ υποδέχτηκε σήμερα στο Βερολίνο τον Αυστριακό ομόλογό της Βέρνερ Φάιμαν και στην κοινή συνέντευξη Τύπου φυσικά αναφέρθηκαν στην άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση.

Μέρκελ και Φάιμαν ζήτησαν να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα για το προσφυγικό μήπως και οι ηγέτες καταφέρουν ό,τι δεν κατάφεραν οι υπουργοί τους: να βρουν λύση για το πως και το που θα μετεγκατασταθούν 120.000 ψυχές που εγκατέλειψαν σπίτια και πατρίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Για την ώρα μόνο το αίτημα Μέρκελ και Φάιμαν υπάρχει. Δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής. Αλλά από τη στιγμή που το ζήτησε η Μέρκελ, μάλλον θα γίνει, μένει να μάθουμε πότε.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε ότι τάσσεται υπέρ μίας μείωσης των διαρθρωτικών πόρων που λαμβάνουν οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν τις ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων, αντίθετα απ’ ό,τι ισχυρίζεται το Βερολίνο.

Οι χώρες αυτές “είναι συνήθως χώρες που λαμβάνουν πολλούς διαρθρωτικούς πόρους” από την Ευρώπη, δήλωσε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF.

“Νομίζω πως είναι επίσης δίκαιο (..) να λαμβάνουν λιγότερα χρηματοδοτικά μέσα” εκ μέρους της Ευρώπης, επιχειρηματολόγησε ο ντε Μεζιέρ, λέγοντας πως εγκρίνει μία πρόταση που διατυπώθηκε σε αυτό το πνεύμα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όμως ο Γιούνκερ “ποτέ δεν το είπε αυτό” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Οι συμφωνίες σύμπραξης και τα εν λειτουργία προγράμματα για την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού δεν προσφέρουν νομική βάση ώστε να μειωθούν οι κατανομές των διαρθρωτικών ταμείων και των επενδύσεων, αν ένα κράτος αρνηθεί τους υποχρεωτικούς μηχανισμούς μετεγκατάστασης” προσφύγων, επέμεινε η εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε πως “η εισαγωγή ενός τέτοιου όρου θα απαιτούσε μια αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου”. “Δεν είναι ένας δρόμος που εξετάζουμε προς το παρόν”, δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε