Παρασκευή, 19 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Εκλογές 2015 – Το μουστάκι του Μεϊμαράκη, οι γραβάτες του Τσίπρα και το νέο “άνοιγμα” για συγκυβέρνηση!

Εκλογές 2015 – Το μουστάκι του Μεϊμαράκη, οι γραβάτες του Τσίπρα και το νέο “άνοιγμα” για συγκυβέρνηση!

– Νέο σαφές “άνοιγμα” του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση εθνικής συννενόησης μετά τις εκλογές
– Μεγάλη συνέντευξη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας μετά τις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το απόλυτο ντέρμπι
– Σκληρή επίθεση για τα λάθη της διαπραγμάτευσης: “Κάτι σωστό έκανε; Ελπίζω να μην μας κοστίσει και κανένα νησί”
– “Αυτός υπέγραψε το μνημόνιο και οφείλει να συμμετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης”
– Θέσεις εργασίας, αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και επανεκκίνηση έργων οι πρώτες προτεραιότητές του
– “Θα πάρει καιρό να τελειώσουν τα capital controls – Μου κάνει εντύπωση ο κυνισμός της Αριστεράς”
– Τι απάντησε για την σκληρή κόντρα με τον Πάνο Καμμένο

Οι νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το “φως” της δημοσιότητας διαφέρουν ελάχιστα ως προς τα ποσοστά των κομμάτων, ωστόσο αυτό που παραμένει σαφές είναι πως ο στόχος της αυτοδυναμίας για οποιοδήποτε κόμμα παραμένει ανέφικτος.

Με αυτό το δεδομένο η συζήτηση μεταστρέφεται… αναγκαστικά στην επόμενη μέρα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου και τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με τις μετεκλογικές συνεργασίες του κόμματος που θα κόψει πρώτο το νήμα.

Και μπορεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, να επιμένει στο… “δε σφάξανε” όσον αφορά στο ενδεχόμενο της “μεγάλης” συνεργασίας, δηλαδή το δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στην διακυβέρνηση, ωστόσο ο αρχηγός της “γαλάζιας” παράταξης ρίχνει νέες γέφυρες στον μεγάλο του πολιτικό αντίπαλο.

Με μία μεγάλη συνέντευξή του σήμερα, στην τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα του skai, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποχρέωση να συμμετάσχει στην εθνική συννενόηση, χωρίς ωστόσο να παραλείπει να εξαπολύσει νέες, δριμείες επιθέσεις στον πρώην πρωθυπουργό.

Ο… “έρωτας” Βαγγέλη – Αλέξη!

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λοιπόν, μίλησε στον Γιώργο Αυτιά, ο οποίος τον ρώτησε γιατί δεν βάζει όρους στον Αλέξη Τσίπρα. “Τόσος είναι ο έρωτας;” ρωτά χαρακτηριστικά, για να απαντήσει ο αρχηγός της ΝΔ:

“Τόσος είναι ο έρωτας με τη χώρα γιατί πρέπει να πάει μπροστά. Η χώρα δε θα έχει άλλη ευκαιρία. Για να μην είναι τραγική η κατάληξη έχουμε την υποχρέωση να είμαστε όλοι μαζί. Αυτός υπέγραψε το μνημόνιο, αυτός το εισηγήθηκε και οφείλει να συμμετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Εγώ τον θέλω να είναι συνομιλητής μας και να συμμετέχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά αξιόλογα στελέχη, η διαχωριστικής μας γραμμή δεν είναι μόνο ιδεολογική, αλλά το τι θα κάνουμε για να παραμείνουμε στην Ευρώπη”.

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στα πεπραγμένα της διαπραγμάτευσης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρει: “Δε μπορεί να βγαίνει και να λέει: Δεν υπολόγισα τη δύναμη των τραπεζών. Που πήγαινε στο καφενείο να πιει καφεδάκι; Δεν ήξερε ότι θα πήγαινε για σκληρή διαπραγμάτευση; Λάθος η επιλογή Βαρουφάκη, λάθος η διαπραγματευτική ομαδά, λάθος η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λάθος οτι δεν ήξερε ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Κάτι σωστό έκανε; Μόνο λάθη που κοστίζουν; Ελπίζω να μη μας κοστίσει κάνα νησί που είπε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα”.

“Εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ επικίνδυηνα αυτά”, συμπληρώνει ο αρχηγός της “γαλάζιας” παράταξης και συνεχίζει: “Είναι άπειρος, έχει μια δικαιολογία, αλλά αυτή η απειρεία είναι επικίνδυνη. Όλοι θέλουν το νέο, αλλά πρέπει νμα συνδυάζεται με τον εμπειρία της γνώσης. Γι’ αυτό ,κράτησε πολύ χρόνο η διαπραγμάτευση, γιατί οι συνομιλητές του έβαζαν κάτι καινούριο και γυρνούσε εδώ, διαπραγματευόταν με το κόμμα του, διαπραγματευόταν με τον Καμμένο και χανόταν χροόνος”.

Οι δυσκολίες του μνημονίου και το Grexit

Για τα προαπαιτούμενα του μνημονίου και τις δυσκολίες:
“Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας υπέγραψε ένα πρόγραμμα που μας δεσμεύει για χρόνια. Για το πρώτο χρονικό διάστημα και μέχρι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό χρειάζεται προσπάθεια και μετά πιστεύω ότι και οι εταίροι θα κάτσουν να συζητήσουν, αν έχουν πειστεί. Δεν υπόσχομαι ότι θα σκίσω το μνημόνιο. Δεν υπόσχομαι ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα το καταργήσω”, απάντησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ για το αν τελείωσε ο κίνδυνος του Grexit, ο αρχηγός της Νέας Δημοπκρατίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

Μεϊμαράκης: “Δεν υπόσχομαι ότι θα σκίσω το μνημόνιο”

“Ο κίνδυνος του Grexit μειώθηκε αλλά δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Ήδη υπάρχουν δηλώσεις πως αν δεν κάνουμε τις δεσμεύσεις μας η Ευρώπη θα το ξαναφέρει στο τραπέζι. Γι’ αυτό δε βάζω όρους. Έχουμε ζητήματα που στοιχειωδώς πρέπει να συμφωνήσουμε. Δε μπορούμε να τσακωνόμαστε για τα πάντα. Γι’ αυτό του έλεγα ότι και τώρα οι εκλογές δεν είναι αναγκαίες. Πρώτο κόμμα δεν ήταν; Πρώτο κόμμα δε λέει ότι θα είναι; Τότε γιατί τις κάνει;

“Πρέπει να απαντήσει με ποιον θα κάνει συγκυβέρνηση. Εμείς θα κάνουμε με όποιον συμφωνήσουμε σε μίνιμουμ πρόγραμμα. Η χώρα το 2017 δε θα έχει καμία σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως σήμερα είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με τον Γενάρη του 2015 που την παραδώσαμε”, συνεχίζει.

Προγραμματικές δηλώσεις!

“Όταν ανέλαβα, η ΝΔ δεν ήταν στα καλύτερά της. Πίστευα ότι θα τιο γύριζα, αλλά αν γίνονταν οι εκλογές πιο μετά. Δεν πίστευα ότι θα το γύριζα τόσο γρήγορα” απαντά για το στρατόπεδό του, ενώ δίνει το στίγμα για το τι θα κάνει η ΝΔ αν είναι πρώτο κόμμα:

“Μόλις ακούσω το αποτέλεσμα και είμαστε πρώτο κόμμα, θα πω δόξα σοι ο Θεός και μετά θα πω Παναγιά μου τι μας περιμένει. Θα έχω χαρά για ένα λεπτό και μετά αρχίζει η ευθύνη που μας περιμένει. Όταν πάρω την εντολή θα επισκεφθώ τα κόμματα με πρώτο τον κύριο Τσίπρα. Πιστεύω θα γίνει κυβέρνηση ευθύνης. Από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα κοιτάξω να βγει ένας συγκροτημένος προϋπολογισμός. Αμέσως μετά, το πλαίσιο για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Ξέρω τι σημαίνει να ζω με λίγα, όμως κάθε χρόνο βελτιώναμε κάπως το εισόδημα. Απαιτείται να έχουμε επενδύσεις και μεγάλα έργα, Ιονία οδός, Ολυμπίας οδός. Όλα αυτά τα έργα που είχαν σταματήσει και δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Cosco. Γιατί έχει κολλήσει; Μέχρι το Μάρτιο θα κοιτάξω να απορροφηθούν όλοι οι πόροι του ΕΣΠΑ που κόλλησαν με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης”.

Όσο για τις συντάξεις; “Η δέσμευση είναι σκληρή και δε θέλω να υποσχεθώ. Οι πρώτοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Θα έρθουν πολλές πληρωμές τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Τις 100 δόσεις θα πρέπει να τις επανεξετάσουμε. Εγώ θέλω να ρυθμίσουμε όσους χρώσταγαν μέσα στην κρίση που τους γονάτισε γιατί ο κύριος Τσίπρας ρύθμισε και όσους χρώσταγαν πριν την κρίση, που ήταν μπαταχτσήδες“.

Δημοψήφισμα, ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμοί και κριτική στον Τσίπρα

“Το δημοψήφισμα ήταν διχαστικό και χωρίς κανένα νόημα”, τόνισε ακόμη για τις 5 Ιουλίου, για να εξαπολύσει τα βέλη του στν Αλέξη Τσίπρα: “Αντί για δημοψήφισμα θα μπορούσε να κάνει εκλογές. Τότε έπρεπε να πάρει εντολή και ήξερε ότι αν πάει σε δημοψήφισμα θα κλείσουν οι τράπεζες γιατί θα έβγαινε εκτός προγράμματος. Ένα κάρο ζητήματα στην πραγματική οικονομία από το κλείσιμο των τραπεζών. Είχαμε που είχαμε προβλήματα, προστέθηκαν κι αυτά. Ήταν σοκ κι ακόμα δεν έχει συνέλθει η οικονομία. Ήδη υπάρχουν επαφές, όπως του κυρίου Στουρνάρα με τον Μάριο Ντράγκι και υπάρχει μια σχετική χαλάρωση”.

Συνεχίζοντας την κριτική στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: “Εδώ είχε υποσχεθεί 13η σύνταξη και τώρα κλέβει και την 12η. Είχε υποσχεθεί κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τώρα παίρνει και τα κλειδιά. Τι ευκαιρία ζητάει; Να μας καταστρέψει;”, ενώ αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, τόνισε πως με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση θα υπάρξουν για τον συγκεκριμένο φόρο κοινωνικά κριτήρια.

Ακόμη απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, ενώ όσον αφορά στο θέμα της ανεργίας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε τα εξής: “Δικηγορώ, δουλεύω, ξέρω τι σημαίνει εισόδημα και με αυτές τις αρχές προσπαθώ να μεγαλώνω και τα παιδιά μου. Έχω σπουδάσει στο Πάντειο και μετά στη Νομική κι αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο που υπήρχε το ασυμβίβαστο, όλο τον άλλο καιρό δικηγορώ, γιατί πολλοί λένε ότι είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα, ότι δεν καταλαβαίνω τον παλμό της κοινωνίας. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι σύντομα θα αλλάξει το ζήτημα της ανεργίας, μπορώ όμως να υποσχεθώ ότι θα προσπαθήσω να φέρω επενδύσεις για να έχουμε δουλειές”.

Ακρίβεια, σούπερ μάρκετ, γραβάτες και… μουστάκι!

“Πάω σούπερ μάρκετ, μου αρέσει. Στενοχωρούμαι όταν βλέπω αυτό το μεγάλο πόνο και τη φτώχεια κι εγώ εκείνη την ώρα έχω πάει να αγοράω ένα κιλό ψωμί. Έχει μεγάλα προβλήματα ο κόσμος και τον τελευταίο καιρό δεν έχω την ίδια διάθεση όπως στο παρελθόν” απάντησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όταν ρωτήθηκε για την ακρίβεια, ενώ για το μεταναστευτικό ήταν “λάβρος”.

“Είχαμε προειδοποιήσει πως θα είχαμε μεγάλο κύμα μεταναστών από την Συρία. Δεν μας άκουσαν. Άλλο οι πρόσφυγες, άλλο οι μετανάστες κι άλλο οι μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά. Σε 7 μέρες η υπηρεσιακή κυβέρνηση έκανε περισσότερα από όσα σε 7 μήνες η κυβέρνηση”.

Το χρέος και ο Πάνος Καμμένος

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει πως θα φορέσει γραβάτα όταν διευθετηθεί το χρέος και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ρωτήθηκε αν θα… ξυρίσει το μουστάκι!

“Ίσα – ίσα με το μουστάκι θα πάω για την περικοπή και θα το κρατήσω και όσο θα περικόβεται. Δεν μιλάμε για κούρεμα αλλά για αναδιάρθρωση του χρέους. Μακάρι αν είναι ο κύριος Τσίπρας να βάλει τη γραβάτα κι ας το λύσουμε εμείς” τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως δεν έχει πάρει απάντηση σχετικά με το αν θα πάει στην… Κουμουνδούρου, ωστόσο υπογράμμισε πως θα ρωτήσει τον Αλέξη Τσίπρα γι’ αυτό στο debate της Δευτέρας.

Κλείνοντας, η κουβέντα πήγε στον Πάνο Καμμένο, για τον οποίο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν σήκωσε περαιτέρω τους τόνους, βγάζοντας ωστόσο πικρία: “Μέχρι την τελευταία βδομάδα με τον Πάνο ήμασταν φίλοι, μιλούσαμε στο τηλέφωνο, τον συμβούλευα, με συμβούλευε και τώρα τίποτα. Με στεναχωρεί γιατί ξέρει την υπόθεση, ήμασταν μαζί και τώρα χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις που δεν πίστευα ότι θα χρησιμοποιήσει γιατί ξέρει ότι είναι καθαρή η υπόθεση”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε