Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ένας πρώην επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης σε αυτήν την περιοχή, η προσάρτηση της οποίας από τη Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σειράς κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας επισκέφθηκε τις οιναποθήκες της Μασάντρα, όπου παράγεται ο θρυλικός οίνος της Κριμαίας από την εποχή των Τσάρων και την εξαγόρασαν τον περασμένο χρόνο ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις.
Συνοδευόμενος από τον Πούτιν και τον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέθεσε ένα στεφάνι από κόκκινα τριαντάφυλλα στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Ιταλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας, μεταξύ 1853 και 1856.
«Εάν θέλετε, μπορούμε να φτιάξουμε εδώ ένα πάρκο όπου κάθε στρατιώτης θα έχει τη δική του επιτύμβια στήλη» πρότεινε ο πρόεδρος της Ρωσίας, που φόραγε τζιν και σακάκι. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε επιπλέον να ζητηθούν από το Πολεμικό Μουσείο του Τορίνο τα ονόματα των Ιταλών στρατιωτών.
«Ευχαριστώ» απάντησε στα ρώσικα ο Μπερλουσκόνι, ηλικίας 78 ετών, διαβεβαιώνοντας ότι θα ασχοληθεί «προσωπικά» με το ζήτημα.
Με αφορμή την επίσκεψη του Μπερλουσκόνι, τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί: μια κάτοικος της περιοχής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε ελεύθερους σκοπευτές να έχουν ακροβολιστεί στις στέγες των σπιτιών.
Εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να επευφημήσουν τους δύο άνδρες, ενώ ο Πούτιν σήκωσε στα χέρια του και ένα μικρό κοριτσάκι. Και οι δύο έβγαλαν φωτογραφίες με τους ντόπιους.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiïa 24, ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης παραθέρισε τις δύο προηγούμενες ημέρες στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Σίλβιο Μπερλουσκόνι διατηρούν μια πολύχρονη στενή φιλία. Τον Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε τον Μπερλουσκόνι στην κατοικία του στη Ρώμη.
Στα τέλη Ιουλίου, ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ήθελε να του αναθέσει το υπουργείο Οικονομίας και να του χορηγήσει τη ρωσική υπηκοότητα, σύμφωνα με δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.
Ο πρώην Καβαλιέρε άλλωστε ανέκαθεν υποστήριζε τη ρωσική θέση στην ουκρανική κρίση και κατήγγειλε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Μόσχας, διαβλέποντας «μια επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο».