Στη «συζήτηση» πήραν μέρος, κάνοντας ερωτήσεις και σχόλια, περισσότερα από 650 άτομα, ενώ σε πραγματικό χρόνο την παρακολούθησαν πάνω από 3.500 χρήστες του διαδικτύου. Παράλληλα ο δημόσιος διάλογος του Σταύρου Θεοδωράκη με τους πολίτες στο facebook έγινε trend, δηλαδή το πιο δημοφιλές θέμα στα κοινωνικά δίκτυα για το βράδυ της Τετάρτης, για περισσότερο από τρεις ώρες.
Ο επικεφαλής του Κινήματος απάντησε για όλους και για όλα. Για τις προτεραιότητες του, τα λάθη του, τα οικονομικά του Ποταμιού, τα συμφέροντα, τους ολιγάρχες, τα κανάλια, το μεταναστευτικό, το κατοχικό δάνειο κ.ά.
Οι απαντήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στους χρήστες του facebook:
Σε περίπτωση συμμετοχής του Ποταμιού στην κυβέρνηση θα προχωρήσετε σε επέκταση του θεσμού του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια με απόδοση πλήρων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένου και αυτού της τεκνοθεσίας;
Τα ομόφυλα ζευγάρια, το έχω πει πριν μπω στην πολιτική, έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα ζευγάρια. Οι συμμαχίες που θα υπάρξουν στην Βουλή θα καθορίσουν και την προώθηση τέτοιων τολμηρών αποφάσεων.
Πρέπει κάποιος να κατάγεται από οικογένεια πολιτικών ή να είναι γιατρός ή δικηγόρος ή καθηγητής για να πολιτευτεί με το κόμμα σας; Ο απλός άνθρωπος που ζει στον παλμό της καθημερινότητας δεν σας κάνει; Δίνετε ευκαιρίες; Βλέπετε Βιογραφικά ή μόνο ψηφαλάκια;
Να απαντήσω στην ουσία του μεγάλου ερωτήματός σου. Κανένα παράθυρο στο δημόσιο. Όλα αξιοκρατικά. Η μάχη από την πρώτη στιγμή είναι να μην κάνουν το δικό τους οι κομματικοί μηχανισμοί αλλά να κερδίσουν χώρο οι άξιοι. Σε όλη την Ευρώπη έχει βρεθεί λύση. Εδώ βρίσκουμε συνέχεια δικαιολογίες για να βολεύουμε τα δικά μας παιδιά.
Γνωρίζετε ότι οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις προσκρούουν σε άρθρα του Συντάγματος; Πώς σκοπεύετε να αλλάξετε το Σύνταγμα και να απλοποιήσετε τη νομοθεσία; Παρακαλώ πείτε μου το action plan που έχετε στην περίπτωση που θα συμμετάσχετε στην κυβέρνηση.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σφικτό Σύνταγμα. Αλλά τα μεγάλα Συντάγματα όπως και η πολυνομία βοηθούν το πολιτικό κατεστημένο να είναι πάντα επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας. Δεν είμαι συνταγματολόγος αλλά έχουμε συνταγματολόγους και αυτούς θα ακούσουμε. Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια πάντως υπάρχει άποψη ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί αν υπάρχει και εμπλοκή κάποιου δήμου.
Λαμβάνοντας υπόψη την οικτρή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας μήπως ήρθε η ώρα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας;
Για την εκκλησιαστική περιουσία πήγα χθες στον Αρχιεπίσκοπο. Ο στόχος είναι να αξιοποιηθεί η περιουσία των μοναστηριών και της Εκκλησίας προς όφελος των πολλών. Να δοθούν κτήματα στους νέους ακτήμονες και να υπάρξει αξιοποίηση κάποιων εκτάσεων ώστε να συντηρούνται τα ιδρύματα που φροντίζουν παιδιά και υπερήλικες. Το είχα ξανασυζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο πριν τρία χρόνια. Το είχε προτείνει και αυτός στην κυβέρνηση. Βέβαια, τίποτα δεν έγινε. Και ο λόγος είναι απλός: Κάποιοι κερδίζουν πολλά από την εκκλησιαστική περιουσία που ούτε ξέρουμε πού είναι και πόση είναι.
Τι μέτρα πιστεύετε θα πρέπει να ψηφιστούν ώστε να έχουμε μείωση της ανεργίας τουλάχιστον 3-4% μέσα στην επόμενη τετραετία;
Δεν υπάρχουν μέτρα καρμπόν. Πρέπει να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις και να δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις. Να παράγουμε και να εξάγουμε. Να μειώσουμε τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς για να γίνει πιο εύκολη η νεανική επιχειρηματικότητα. Όλα τα άλλα που υπόσχονται κάποιοι – αυξημένα επιδόματα και δουλειές στο κράτος – είναι απλώς ΨΕΜΑΤΑ. Ελπίζω να μην ξεγελούν πια κανέναν.
Προτείνετε κάτι συγκεκριμένο για τα προνόμια των πολιτικών ή όπως και οι άλλοι, μένετε στα λόγια;
Προτείνουμε κατάργηση της ισοβιότητας του βουλευτή, όριο οι δύο συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά τέσσερις θητείες σε όλη του την ζωή και φυσικά καμία σύνταξη από τη Βουλή. Κανείς να μη μπορεί να γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή ανάλογη υπηρεσία στο Δημόσιο όπου θα έχει μπει νόμιμα μέσω διαγωνισμών και όχι από το παράθυρο.
Τα τελευταία χρόνια το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει βιασθεί ανελέητα εν ονόματι της κρίσης. Δεσμεύεστε ως πρώτη προτεραιότητα να συνεργασθείτε για την άμεση κατάργηση των τερατουργημάτων των κ.κ. Μπαλτά-Χασάπη και για τη δημιουργία εκείνου του εκπαιδευτικού συστήματος που αρμόζει στα παιδιά όλων μας;
Ο Μπαλτάς είναι αντίπαλος από την πρώτη στιγμή. Ζει σε άλλο κόσμο. Θεωρεί ότι όποιος προσπαθεί να ξεχωρίσει είναι ναζιστής. Μετά κατάλαβε ότι ήταν χοντρό αυτό που είπε και προσπάθησε να δικαιολογηθεί. Συνέχισε όμως το γκρέμισμα. Κατήργησε τα Πρότυπα Σχολεία και προσπαθεί να γυρίσει τα πανεπιστήμια μερικές δεκαετίες πίσω. Τον απασχολεί μόνο το χειροκρότημα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω τώρα που το μνημόνιο Τσίπρα διέλυσε την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα να γίνουν πιο εύκολα στην παιδεία.
Θα βάλετε ως προαπαιτούμενο την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τον οποιονδήποτε ή «για το καλό της πατρίδας» θα το αφήσετε για μετά;
Έχουμε ζητήσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών ώστε οι υποψήφιοι βουλευτές να μην γίνονται ζητιάνοι στα γραφεία των καναλαρχών. Η «πρώτη φορά αριστερά» όμως είχε άλλες προτεραιότητες. Εμείς θα επιμείνουμε. Ελπίζω να βρούμε και συμμάχους.
Είμαι 23 τελειώνω τη σχολή μου (οικονομικά) και σκέφτομαι την επόμενη κίνηση μου. Θέλω να συνεχίσω με μεταπτυχιακό και να επιχειρήσω στην χώρα μου! Όλα όμως μου δείχνουν τον δρόμο για το εξωτερικό. Θεωρείτε ότι μπορώ να μείνω και να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα εδώ και πώς; Τι μπορείτε να αλλάξετε ώστε να με πείσετε να σπουδάσω και να στήσω εδώ την επιχείρηση που ονειρεύομαι;
Θέλω να μείνεις, αλλά θα καταλάβω και την απόφασή σου να φύγεις, όμως να μην φύγουμε όλοι. Να μην αφήσουμε την χώρα στους συνταξιούχους της πολιτικής και στους κομματικούς μηχανισμούς. Η ελπίδα μου είναι ότι με ένα σχέδιο, μια κυβέρνηση 20 ανθρώπων, σε 2 χρόνια η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Εμείς λέμε μπορούμε.
Θα βγάλετε στην δημοσιότητα της δωρεές που δέχεται το Ποτάμι και γενικά όλα τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος;
Αν μπεις στο site μας, θα δεις ότι δίνουμε απολογισμό πού βρίσκουμε τα λεφτά, πού ξοδεύουμε τα λεφτά. Είμαστε το μόνο κόμμα που παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ξοδέψαμε, βέβαια, λίγα σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα. 396 χιλιάρικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που ξοδέψανε τα εκατομμύρια πρέπει να μας πουν πού τα βρήκαν. Δεν θα μας πουν. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να ξέρεις ότι όλα τα άλλα κόμματα είναι χρεοκοπημένα. Χρωστούν σε όλες τις τράπεζες. Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν. Έχουμε, βέβαια, μόνο ένα γραφείο σε όλη την χώρα. Αυτοί έχουν παντού γραφεία, τα οποία τα πληρώνουν οι Έλληνες, οι τράπεζες και οι ισχυροί φίλοι τους.
Θα ήθελα να ρωτήσω ποιά είναι τα πέντε πρώτα πράγματα που θα δρομολογήσει το Ποτάμι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
1.Υπουργοί που θα χουν ξαναδουλέψει στη ζωή τους και θα ξέρουν τι να κάνουν. 2. Κατάργηση των νόμων Μπαλτά και Παρασκευόπουλου. 3. Κίνητρα για την νεανική επιχειρηματικότητα. Φορολογικά και αντιγραφειοκρατικά. Όπως και κίνητρα για τους αγρότες. 4. Δράσεις στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Ο ΟΗΕ λέει ότι δεν μπορεί να βρει έναν άνθρωπο στη κυβέρνηση να συνεννοηθεί. Είναι ντροπή μας. Ή μάλλον ντροπή τους. 5. Μία Ενιαία Aρχή Προμηθειών για να χτυπήσουμε την διαφθορά και την διαπλοκή. Να μην είναι στο χέρι του κάθε υπουργού ή του κάθε προέδρου νοσοκομείου να υπογράφει συμβόλαια.
Ποιο είναι το μήνυμα σας σε αυτούς που σκέφτονται να επιλέξουν την αποχή ως «ψήφο διαμαρτυρίας»;
Έλα ντε. Καταλαβαίνουμε την κούραση των πολιτών μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε οκτώ μήνες. Καταλαβαίνουμε και την απογοήτευσή τους από τα παλιά κόμματα. Όμως όπως λέγαμε παλιά «αυτοί κερδίζουν επειδή εμείς δεν ψηφίζουμε». Ας μην τους κάνουμε λοιπόν την χάρη. Ας ψηφίσουμε.
Ποια η γνώμη σας για το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση; Δεν είναι λογικό να φορολογηθούν λίγο παραπάνω οι έχοντες, εφόσον τα πτυχία τους είναι ισότιμα με τα δικά μας των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων; Ξέρετε τι περάσαμε εμείς για να περάσουμε στις Πανελλήνιες και πόσα λεφτά ξόδεψαν οι δικοί μας στα φροντιστήρια;
Τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών δεν αφορούν τους έχοντες αλλά κυρίως μικρομεσαίους που θέλουν να δώσουν εφόδια στα παιδιά τους. Δεν μιλάμε δηλαδή μόνο για τα κολλέγια. Το άλλο που λέτε για τα πτυχία των κολλεγίων και των κέντρων ελευθέρων σπουδών δεν είναι ισότιμα με των δημόσιων Πανεπιστημίων
Θα ήθελα να μου πείτε ποιο σκοπό είχε η παρακάτω «φιλανθρωπία» του Ποταμιού (φωτό με σωσίβια).
Δεν υπάρχει καμιά φιλανθρωπία. Το κοριτσάκι έπαιζε με το σωσίβιο και συνέχισε να παίζει ενώ το πλησίασα. Πήγα 2 φορές στα ακριτικά νησιά, εκεί που δεν τολμούν να πάνε οι ρήτορες της πολιτικής και της δημοσιογραφίας. Να τους πληροφορήσω λοιπόν ότι τα περισσότερα παιδιά που είναι στις βάρκες είναι με τα σωσίβιά τους και όταν δεν έχουν τους πετούν σωσίβια το Λιμενικό ή η Frontex. Είναι ο κανόνας της διάσωσης. Γι’ αυτό όλες οι παραλίες κι όλες οι προβλήτες είναι γεμάτες από παιδικά σωσίβια, από σαμπρέλες και από τα κίτρινα διασωστικά γιλέκα. Αλλά είπαμε, άμα κάνεις πολιτική ή δημοσιογραφία από την σιγουριά του σπιτιού σου λες μόνο ανακρίβειες.
Η απειρία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (μεταξύ άλλων) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταστροφική πορεία της χώρας τους τελευταίους 7 μήνες. Ποια η πείρα του Ποταμιού, που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σοβαρότερων προβλημάτων της μεταπολίτευσης;
Το κακό δεν είναι ότι ήταν άπειροι. Το κακό είναι ότι έλεγαν ότι είναι έτοιμοι. Αγωνιούσαν να αγκαλιάσουν τις καρέκλες και δεν είχαν κανένα σχέδιο. Το μυαλό τους απ” ότι φάνηκε ήταν γεμάτο από ιδεοληψίες. Κάπως έτσι φτάσαμε στον πάτο. Όχι ότι οι προηγούμενοι μας είχαν στην κορυφή αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλήσαμε πολύ. Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε ανθρώπους γιατί είμαστε το κόμμα της δουλειάς. Τα περισσότερα στελέχη μας έχουν πολλά χιλιόμετρα στην πραγματική ζωή, στα βάσανα αλλά και στις επιτυχίες της. Άρα ξέρουν. Εμείς μπορούμε, σου θυμίζω είναι το σύνθημά μας.
Τα παιδιά μας γίνονται μετανάστες για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Πώς θα τους δώσετε κίνητρα για να μείνουν;
Αν πρόκειται για φοιτητές αυτό που χρειάζεται είναι να διασυνδεθούν τα ΑΕΙ με την παραγωγή ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για ερευνητές. Επίσης χρειάζονται κίνητρα για να δημιουργήσουν δικές τους δουλειές που βασίζονται στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα (θερμοκοιτίδες σε Πανεπιστήμια, χαμηλότοκα δάνεια κλπ). Επίσης αυτό που διώχνει πολλά παιδιά είναι ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία και πρέπει να φιλήσουν κομματικές ποδιές για μια δουλειά ή ένα πρόγραμμα.
Την κατάργηση του αφορολογήτου των βουλευτών και άλλων την ξεχάσαμε; Τι λέτε; Θα καταθέσετε πρόταση;
Τα έχουμε πει φίλε αυτά από την αρχή. Κανένα αφορολόγητο στους βουλευτές. Προτείνουμε, επίσης, κάτι πολύ σημαντικό, που όλα τα κόμματα κάνουν την πάπια: Κατάργηση της ισοβιότητας του βουλευτή, όριο οι δύο συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά τέσσερις θητείες σε όλη του την ζωή και φυσικά καμιά σύνταξη από τη Βουλή. Κανείς να μη μπορεί να γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή ανάλογη υπηρεσία στο δημόσιο όπου θα έχει μπει νόμιμα μέσω ΑΣΕΠ και όχι από το παράθυρο.
Τι θα κάνετε με τους ολιγάρχες και τα συμφέροντα;
Στην πρώτη κιόλας ομιλία μου στη Βουλή, 10/2 (στο λέω για να την ψάξεις στο ίντερνετ), είπα ότι «υπάρχει μια τριγωνική σχέση τραπεζών – media – πολιτικής που νοθεύει την ενημέρωση, προσπαθεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και επιβαρύνει εκτός των άλλως και τα δημόσια, εν τη ευρεία εννοία, ταμεία». Βρες το. Έτσι επί λέξει το είπα. Η κυβέρνηση όμως είχε άλλες προτεραιότητες. Προτίμησε να ρυθμίσει σε δόσεις τα χρέη των πολυεκατομμυριούχων Ελλήνων ανεξαρτήτως αν έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Εμείς είχαμε ζητήσει να μπει ένα όριο σε αυτούς που μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους. Εν ολίγοις εμείς είμαστε εδώ, τολμηροί και αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα που κρατούν γονατισμένη τη χώρα. Δεν βλέπω όμως και πολλούς άλλους πρόθυμους στο πολιτικό σύστημα. Πουλάνε μόνο αντίσταση και συνθήματα. Και μετά πηγαίνουν, με τις υπουργικές Μερσεντές τους πια, στα πάρτι των «ολιγαρχών».
Ποιά είναι η θέση σας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο;
Το κατοχικό δάνειο είναι μεγάλη και μετρήσιμη εκκρεμότητα. Όπως και η αποζημίωση για τις αρχαιότητες. Αυτά πρέπει και μπορούν να διεκδικηθούν. Θα είναι μια χρονοβόρα δικαστική διαδικασία, αλλά πρέπει να γίνει. Τα άλλα που έκανε η Ζωή στη Βουλή με το χειροκρότημα του κ. Τσίπρα, πριν την πει «δικτατορίσκο», είναι θεατρινισμοί. Θέαμα αντί για ψωμί από αριστερούς και ακροδεξιούς λαϊκιστές.
Ποιο είναι το ένα πράγμα για το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται το Ποτάμι;
Δεν είπε ψέματα – δεν δέχθηκε λεφτά από τους γνωστούς αγνώστους που θέλουν να «κυβερνούν» την χώρα – δεν έβαλε το κόμμα πάνω από την κοινωνία. Ορίστε, σας είπα τρία.
Ποια είναι η διάφορα σας από τα άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού μπλοκ; Τι θα άλλαζε πρακτικά με μια διακυβέρνηση του Ποταμιού; Με άλλα λόγια γιατί να ψηφίσω εσάς και όχι τους άλλους;
Γιατί φίλε μου δεν πρέπει να ξεκινήσεις την πολιτική σου «δράση» με ένα λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ευθύνονται γι αυτό που ζεις. Δεν είσαι λοιπόν σαν κι αυτούς. Δεν λες ψέματα. Δεν υπόσχεσαι πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Αποφασίζεις με τη λογική. Μέσα σου, αν το σκεφτείς, κυλάει το Ποτάμι.
Στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές συχνότητες σε ποια σημεία διαφωνείτε με αυτά που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ του προτείναμε στη Βουλή επισήμως να συζητήσουμε και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Δεν το δέχτηκε. Και ξέρεις γιατί; Γιατί ήθελε να παζαρεύει και συνεχίζει να παζαρεύει με τους καναλάρχες και με τους εκδότες τη δική του προβολή. Τα αποτελέσματα τα βλέπεις. Κάποιοι αναφέρουν τον Τσίπρα ως τον Μέγα Αλέξανδρο της πολιτικής. Είναι οι ίδιοι που κάποτε εκθείαζαν τον Σαμαρά και πιο πριν τον Παπανδρέου. Εμείς λοιπόν τι λέμε; Ρύθμιση, ναι. Άδειες, ναι. Όχι όμως μόνο με οικονομικά κριτήρια. Όχι με πλειστηριασμό. Δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο. Το θέμα δεν είναι να μπουν στην τηλεόραση και κάποιοι ακόμη λεφτάδες, φίλοι του κ. Σκουρλέτη και του κ. Παππά. Το θέμα είναι να μπουν νέοι παίχτες αλλά και νέοι κανόνες.
Τι έκανε το Ποτάμι 7 μήνες στη Βουλή εκτός από το να ψηφίζει Μνημόνια ώστε τώρα να ζητάει την ψήφο μας;
Το Ποτάμι έδωσε μάχη και εντός και εκτός της χώρας για να μην πάμε στην δραχμή. Όταν τα άλλα κόμματα σφύριζαν αδιάφορα και ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολιόταν με τις συνιστώσες του, εμείς είπαμε «φέρτε επιτέλους την συμφωνία». Δεν την έφεραν, καθυστέρησαν 7 μήνες, έκλεισαν τις τράπεζες και διέλυσαν ό,τι είχε απομείνει στην οικονομία. Αν τώρα ρωτάτε για το κοινοβουλευτικό μας έργο. Ήμασταν παντού και με προτάσεις. Ο πλήρης απολογισμός μας υπάρχει ήδη αναρτημένος στο σάιτ μας.
Τι διαφορετικό έχει το Ποτάμι από τα άλλα κόμματα;
Θυμηθείτε πως ήταν η Βουλή πριν το Ποτάμι. Στρατόπεδα που είτε έλεγαν ναι σε όλα είτε έλεγαν όχι σε όλα. Εμείς αλλάξαμε τους κανόνες του παιγνιδιού από την πρώτη μέρα. Διαφωνούσαμε ή συμφωνούσαμε ανάλογα την πρόταση και όχι ανάλογα το ποιος μιλούσε. Και βέβαια τα κάναμε όλα αλλιώς και σε όλα τα «κομματικά». Δημοσιοποιούμε συνεχώς έσοδα – έξοδα. Δεν αποσπάσαμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που μας δίνανε. Δεν πήραμε δάνεια από τις τράπεζες. Δεν ανοίξαμε γραφεία σε καμιά πόλη. Και κυρίως δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Δεν κοροϊδέψαμε ούτε τους εαυτούς μας, ούτε τον πολίτη.
Μήπως μπορείτε να εξηγήσετε γιατί υπάρχει τόσο έντονο ενδιαφέρον για τα πρότυπα σχολεία;
Γιατί αν πας στους Αγίους Αναργύρους θα καταλάβεις ότι τα παιδιά δεν έχουν άλλο τρόπο να ξεχωρίσουν και να πετύχουν πέρα από το πρότυπο σχολείο τους. Το σύνθημα μας είναι: πρότυπα σχολεία σε όλες τις φτωχές περιοχές της χώρας.
Τι λάθη κάνατε στους 7 μήνες; Διότι κάνατε…
Πολλά μάλλον, αλλά όχι μεγάλα. Δεν οργανωθήκαμε τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε. Αλλά πού να προλάβεις; Σε 1,5 χρόνο κάναμε 3 εκλογές. Στα πολιτικά τώρα, πιστέψαμε τον Τσίπρα και ψηφίσαμε την Ζωή που διέλυσε την Βουλή.