“Η καθιέρωση εθνικού νομίσματος είναι βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός προοδευτικου προγράμματος ανασυγκρότησης και εξόδου της χώρας από την κρίση” τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, επισημαίνοντας την ανάγκη εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα -καθώς μπορεί να τεθεί εκ των πραγμάτων και ανά πασα στιγμη- με ερώτημα την παραμονή της χώρας ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημείωσε και την ανάγκη να ξεκινήσει μια εκ βάθρων αναθεώρηση του Συντάγματος και του όλου πολιτικού συστήματος από μια νέα συντακτική εθνοσυνέλευση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.
Παρουσιάζοντας τις θέσεις αναφέρθηκε στην ακύρωση των τριών μνημονίων, στη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, την αποκατάσταση των υλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, στον τερματισμό της φορολεηλασίας και την καθιέρωση αφορολογήτου 12.000 ευρώ και κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, την άμεση εθνικοποίηση όλων των τραπεζών, την ανάγκη μιας νέας τολμηρής σεισάχθειας για τους υπερχρεωμένους, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, στο σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και τέλος στην διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.
Ο κ. Λαφαζάνης απέκλεισε το ενδεχόμενο, εφόσον μπει στη Βουλή να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε “κορμός της θα είναι το μνημόνιο”, ενώ χαρακτήρισε τις δημοσκοπήσεις “κουρελόχαρτο”, λέγοντας ότι “δεν αξίζουν ούτε το χαρτί, στο οποίο γράφονται”.
Τέλος, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος ο Μανώλης Γλέζος.
Όπως είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, “αυτός ο νέος μνημονιακός συνεταιρισμός εκφράστηκε με την από κοινού ψήφιση στη Βουλή του τρίτου μνημονίου καταλήστευσης της χώρας και του ελληνικού λάού”.
“Ποιος θα το πίστευε αυτό μέχρι πρότινος» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι δυστυχώς η νέα οδυνηρή πραγματικότητα στη χώρα μας”.
“Είμαστε μέτωπο που αποκτά δυναμική στα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας και της νέας γενιάς, που σκοπεύουμε να πάρει την σκυτάλη για μια νέα Ελλάδα χωρίς μνημόνια” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.
Και συνέχισε: “Η ΛΑΕ δεν ειναι κόμμα. Είναι μέτωπο που φιλοδοξεί να αντιπροσωπεύσει αριστερές αντιμνημονιακές δυνάμεις, που στοχεύουν σε νέο σχεδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η ΛΑΕ δεν ειναι και δεν πρόκειται να γινει αρχηγικό μόρφωμα και δεν θα γινει μονολιθικό κόμμα, όπως ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς”.
“Επιθυμούμε άμεση συμμετοχή μελών μας στη λήψη αποφάσεων. Είμαστε πρωτότυπο πείραμα δημοκρατίας, που πρωτοεμφανίστηκε από το ΕΑΜ και την κυβέρνηση των βουνών”, υπογράμμισε στη συνέχεια.
“Καλούμε μέλη μας να χτίσουν σε γειτονιές, ανοιχτές επιτροπές λαϊκής συμμετοχής. Η ΛΑΕ πρώτα απ’ όλα φιλοδοξεί να γίνει κίνημα λαϊκής βάσης και αυτο-οργάνωσης και θα στηρίζεται σε αγώνες και κινήματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει η ΛΑΕ ως αρχές και θα τα εφαρμόσουμε στην πράξη” σημείωσε.
“Η προγραμματική διακήρυξη συντάχθηκε με πλατιά συμμετοχή, αλλά δεν ειναι θέσφατο. Είναι η αφετηρία μεγάλης προγραμματικής προσπάθειας” τόνισε.
Και συμπλήρωσε: “Δεν θα ασχοληθώ με τα μνημόνια και ειδικά με το τρίτο, που δεν αντέχει κριτικής. Το τρίτο μνημόνιο αποτελεί την απόλυτη καταστροφή χώρας. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του τρίτου μνημονίου και των υπολοίπων: κουτσουρεμένο περαιτέρω σε μισθούς και συντάξεις, πλήττει τη νεολαία και οδηγούμεθα σε μια Ελλάδα που θα έχει 150 ευρώ κατώτατη σύνταξη και 220 ευρώ κατώτατο μισθό”.
“Δεν ειναι μόνο αυτά τα θύματα του τρίτου μνημονίου” παρατήρησε. “Ο στόχος είναι η περιφέρεια, ο αγροτικός κόσμος, που θέλει να τον αφανίσει. Η ύπαιθρος έχει ερημωθεί. Ακαλλιέργητες εκτάσεις και με τη φορολογία δίνεται η χαριστική βολή. Κι οι διατάξεις για φρέσκο γάλα είναι καταστροφή και για τους κτηνοτρόφους”.
“Η ΛΑΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική αντιπολίτευση και έχει εναλλακτική προταση με άμεση κυβερνητική προοπτική-προοπτική εξουσίας με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Δεν είναι σωστό να αναφερόμαστε μόνο στην Ευρώπη. Η Ελλάδα χρειάζεται τετραδιάστατη προοπτική, ώστε, εκτός Ευρώπης, να επεκταθεί σε Μεσόγειο, Βαλκάνια, Ανατολή, Ασία, Λατινική Αμερική” είπε επίσης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ