Λίγες ώρες μετά την απόφαση Τσίπρα να αλλάξει εκ βάθρων την διαπραγματικευτική του ομάδα με τους εταίρους και την απόφασή του να πάψει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Γιάνης Βαρουφάκης, νέες πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνουν τι ακριβώς αλλάζει και τι παιχνίδια παίζονται στην σκακιέρα της διαπραγμάτευσης.
“Όσο πλησιάζει η ώρα για επίτευξη συμφωνίας, θα εντείνονται και οι πιέσεις” τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εξηγώντας το εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισε ο υπουργός Οικονομιών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνεδρίαση του Eurogroup της Λετονίας σημειώνοντας “στόχος είναι η πολιτική της κυβέρνησης συνολικά και δεν θα μας εκπλήξει τις επόμενες ημέρες να συνεχιστεί αυτός ο κύκλος των προσωπικών επιθέσεων”.
Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι παρότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε επίπεδο Brussels Group, οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μιλούν για άρνηση της Ελλάδας να καταθέσει προτάσεις.
Ο ίδιος αξιωματούχος έλεγε ότι παρότι η Ελλάδα ζήτησε από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των “θεσμών” να στείλουν τις νέες προτάσεις της Ελλάδας στο EuroWorking Group ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι “θεσμοί” αρνήθηκαν.
Όπως εξηγεί επιπλέον:
– οι θεσμοί ενημέρωσαν την ελληνική αντιπροσωπεία ότι αν οι προτάσεις αποσταλούν στους υπουργούς Οικονομικών θα πρέπει να ενημερώσουν τα κοινοβούλια τους και αυτό θα δημιουργήσει δυσκολίες στις συζητήσεις πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση
– η άρνηση αυτή των επικεφαλής των θεσμών είχε ως αποτέλεσμα οι υπουργοί Οικονομικών να μην έχουν ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να μιλούν για έλλειψη προόδου.
Να σημειωθεί ότι άλλες πηγές από το οικονομικό επιτελείο έλεγαν πριν από λίγο ότι οι υπουργοί Οικονομικών με ευθύνη των επικεφαλής των θεσμών δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε τις 26 σελίδες με τις προτάσεις της Ελληνικής πλευράς, τις οποίες απέστειλε στις αρχές Απριλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Οι “κόκκινες γραμμές” που έχει θέσει η Αθήνα παραμένουν αναλλοίωτες αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι καθώς δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης σε νέα υφεσιακά μέτρα.
Ωστόσο, λένε, υπάρχει προσέγγιση στα υπόλοιπα ζήτημα που οι δανειστές έχουν βάλει στο τραπέζι. Μάλιστα σε ένδειξη καλή θέλησης φαίνεται πως η κυβέρνηση «παγώνει» για το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς οι δανειστές τα θεωρούν “μονομερείς ενέργειες”.
Ειδικότερα:
– με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται τις αμέσως επόμενες ημέρες
– με τα έσοδα, μέρος των οποίων θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων
– με το θέμα του ΦΠΑ προς το παρόν φαίνεται ότι οι θεσμοί έχουν καλυφθεί από το ειδικό τέλος πολυτελείας στα «ακριβά», ενώ και η αύξηση του ΦΠΑ στα «κοσμοπολίτικα νησιά» δεν έχει εγκαταλειφθεί
– στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση ζητά οι συζητήσεις να μεταφερθούν στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου, συζητώντας τώρα μόνο την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και κάποια περικοπή στις υψηλές επικουρικές.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ