Τρίτη, 8 Οκτ.
21oC Αθήνα

Τα μυστικά και τα κόλπα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς

Τα μυστικά και τα κόλπα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς

Στο βιβλίο του ο Μέγας Αλέξανδρος και στο πρώτο μέρος, ο Σαράντος Καργάκος  αναφέρει πως ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Φιλίππου έναντι της Αθήνας ήταν η δυνατότητα του αιφνιδιασμού.

Ο μεν Φίλιππος ήξερε το σχέδια των Αθηναίων γιατί συζητιόνταν στην εκκλησία του Δήμου και τα μάθαιναν οι πράκτορές του, ενώ οι Αθηναίοι δεν γνώριζαν τίποτα γιατί τα σχέδια του Φιλίππου υπήρχαν μόνο στο κεφάλι του.

Οπότε ο μεν μπορούσε να αιφνιδιάσει τους Αθηναίους, ενώ οι δεύτεροι δεν είχαν τέτοια δυνατότητα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν ζητούν από την κυβέρνηση να συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις, ουσιαστικά ζητούν να γίνει αυτό που γινόταν στην εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Αθήνα και να αποκαλυφθεί η στρατηγική, η τακτική, οι αντοχές και οι μπλόφες της ελληνικής κυβέρνησης.

Ουσιαστικά ζητούν να περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση σε μειονεκτική θέση διαπραγματευτικά. Μπορεί να έχουν δίκιο όταν προσεγγίζουν το ζήτημα με τη λογική της δημοκρατικής συμμετοχής, όμως έχουν τεράστιο άδικο, όπως απέδειξε και η ιστορία των πολέμων του Φιλίππου κατά της Αθήνας, γιατί μειονεκτική θέση έναντι των Θεσμών στη διαπραγμάτευση σημαίνει αυτομάτως λιγότερα οφέλη, δυσκολότερη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Και μην πιστεύει κανένας τον Βαρουφάκη όταν λέει πως η Ελλάδα δεν μπλοφάρει και μη νομίσει κανείς ότι οι πιστωτές δεν μπλοφάρουν ή δεν επιχειρούν να συσκοτίσουν τις προθέσεις τους με δηλώσεις ή κινήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις κινούνται σε επίπεδο διαρκούς μπλόφας, εκβιαστικών διλημμάτων, ψεύτικων κινήσεων, προσπάθεια διόγκωσης των πλεονεκτημάτων και συσκότισης των μειονεκτημάτων ώστε να κερδίσει ο καθένας έδαφος στο πεδίο της διαπραγμάτευσης χτυπώντας στα τρωτά σημεία του αντιπάλου.

Δυστυχώς δεν γίνεται μία ειλικρινής συζήτηση και διαπραγμάτευση μεταξύ εταίρων με σκοπό την εξεύρεση ειλικρινούς και αμοιβαία επωφελούς λύσης.

Δυστυχώς βρισκόμαστε στο πεδίο μιας διαπραγμάτευσης μεταξύ αντιπάλων που ο καθένας επιχειρεί να επιβάλλει τις απόψεις και τις θέσεις τους στον ευρισκόμενο στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού.
Επομένως, ούτε συνετό, ούτε σωστό, ούτε δημιουργικό είναι να αποκαλύψει κανείς τα όπλα του, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Τούτων λεχθέντων, ακόμα κι΄ αν συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσει για τη διαπραγμάτευση, το σίγουρο είναι πως οι βουλευτές δεν θα γίνουν σοφότεροι, ενώ δεν αποκλείεται η συνεδρίαση να χρησιμοποιηθεί για να ξεδιπλωθεί ακόμα μία μπλόφα. Πράγμα που είναι και το πιο πιθανό για ένα διαπραγματευτή που σέβεται τον εαυτό του και τη χώρα του.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε