Η Μεγάλη και η Μικρή Ζήρεια αποτελούν κοσμήματα για την Πελοπόννησο και έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους πεζοπόρους και τους ορειβάτες. Μοναδικά τοπία και μια απέραντη ιστορία συνθέτουν ένα υπέροχο υφαντό που αξίζει κάποιος να το δει από κοντά!
Η αρχαία Κυλλήνη
Η Ζήρεια είναι η επικράτεια της αρχαίας Κυλλήνης η οποία αναφέρεται από τον περίφημο περιηγητή – και ολίγον κατάσκοπο των ρωμαίων – Παυσανία. Το όνομα Κυλλήνη οφείλεται στο γεγονός ότι η κορυφή του βουνού είναι πολύ στρογγυλή, παρά το γεγονός ότι υψώνεται περήφανα στα 2.374 μέτρα για την Μεγάλη Ζήρεια και στα 2.117 για την Μικρή. Το όνομα Ζήρεια, που θεωρείται σλαβικό, δεν είναι. Σημαίνει «ζωντανή ροή» και είναι πανάρχαιο επίθετο της Κυλλήνης. Τα πάμπολλα νερά που διαρρέουν την Ζήρεια και οι πηγές του ποταμού Σύθα, ο οποίος εκβάλλει στο Ξυλόκαστρο, είναι όντως ένα δίκτυο ζωντανό, που δημιουργεί συναρπαστικά τοπία.
Η κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας
Αυτή η εκπληκτική κοιλάδα είναι αγαπημένο σημείο εκκίνησης των πεζοπόρων που θέλουν να γνωρίσουν την ομορφιά της Ζήρειας. Με ομαλές πτυχώσεις και απέραντη θέα, μοιάζει σαν νεραϊδότοπος! Είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 λόγω της τεράστιας σημασίας της για την βιοποικιλότητα της περιοχής. Εδώ ζει ένας σημαντικός αριθμός απειλούμενων ειδών όπως ο χρυσαετός, ενώ οι αλεπούδες, οι νυφίτσες, τα κουνάβια, οι ασβοί, οι σκαντζόχοιροι, οι λαγοί, οι πέρδικες και οι τυφλοπόντικες είναι οι προνομιούχοι κάτοικοι της περιοχής! Η σπάνια χλωρίδα, με πάνω από 100 είδη ενδημικών φυτών, αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό.
Και ο Ερμής;
Ο παράξενος αυτός θεός, με το πολύ χαριτωμένο στιλ, γεννήθηκε στο περιβόητο σπήλαιο του Ερμή, ένα πραγματικό κόσμημα, το οποίο λόγω της πολύπλοκης και θαυμαστής διακόσμησης από σταλακτίτες και σταλαγμίτες θεωρήθηκε κατάλληλος τόπος για την γέννα ενός θεού. Το Σπήλαιο του Ερμή, στις δυτικές πλαγιές της Φλαμπουρίτσας, αποτελεί έναν από τους θησαυρούς της Ζήρειας και είναι κύριο μέλημα των ανθρώπων της Κορινθίας η ανάδειξη και η προβολή του. Πραγματικά είναι από τα πιο μαγευτικά σπήλαια του ελλαδικού χώρου. Ο χαριτωμένος θεός έχει μια παράξενη ιστορία, καθώς βρέφος ακόμα υποτίθεται ότι έφυγε από το σπήλαιο και έκλεψε τα βόδια του αδελφού του Απόλλωνα, πισωπατώντας ώστε με τα ίχνη ανάποδα να παραπλανήσει τους θεούς. Το ενδιαφέρον στην διήγηση αυτή είναι το γεγονός ότι μέσα της βρίσκονται κρυπτογραφημένες δύο πληροφορίες: πρώτον ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Κυλλήνης γνώριζαν ότι ο Ερμής και ο Απόλλωνας είναι ο ίδιος πλανήτης – ημερήσιος και νυχτερινός – γι’ αυτό του θεωρούν αδέλφια. Και δεύτερον, παρατηρούσαν την ανάδρομη πορεία του Ερμή, όπως δείχνει η προς τα πίσω διαδρομή του για να κλέψει τα βόδια του Απόλλωνα! Είναι σίγουρο πως στο όμορφο και μυστηριακό σπήλαιο είχε την βάση του ένα πανάρχαιο ιερατείο που έκανε αστρονομικές παρατηρήσεις.
Τα υδάτινα κοσμήματα
Στα βόρεια της Μεγάλης Ζήρειας συναντάμε ένα μεγάλο και πανέμορφο οροπέδιο, στα 1.500-1.600 μέτρα, γνωστό και ως Κάμπος της Ζήρειας. Κάτω από την προστασία της Κυλλήνης βρίσκονται οι δύο εκπληκτικές λίμνες, η τεχνητή λίμνη Δόξα και η λίμνη Στυμφαλία η οποία αποτελεί σημαντικό υγρότοπο. Τα νερά που ρέουν δημιουργούν και πολλές εποχικές λίμνες, όπως αυτή του Δασίου. Οι διαδρομές από τα Άνω Τρίκαλα, ή από το πανέμορφο Κεφαλάρι, αποτελούν πολύ αγαπημένους προορισμούς. Η ανάβαση στην Ζήρεια έχει το προσόν να είναι εξαιρετικά βατή, δεν απαιτεί κάποιον εξοπλισμό εκτός από ένα ζευγάρι γερά παπούτσια και μια καλή παρέα!
Χρήσιμες Πληροφορίες
Η πρόσβαση στην Ζήρεια γίνεται με τοπική συγκοινωνία από το Ξυλόκαστρο. Τηλέφωνο ΚΤΕΛ Ξυλοκάστρου 2743022218