Και εγένετο (καταρχήν) συμφωνία!
Μετά από… συνεχείς διαβουλεύσεις και ατελείωτες συναντήσεις, το αποψινό Eurogroup είχε ως αποτέλεσμα μία αρχική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων.
Η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε με περισσότερες από τρεις ώρες καθυστέρηση και συγκεκριμένα στις 19:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής.
Ο “λευκός καπνός” για τον οποίο έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την άφιξή του στην συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, φαίνεται τελικά να… βγήκε.
Αυτά είναι τα έγγραφα της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών:
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως υπάρχει ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως “θέλαμε την αίτηση για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Θέλαμε εμπιστοσύνη. Να δούμε τα συμφωνημένα και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Απόψε ήταν ένα σημαντικό βήμα“.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις έφεραν την συμφωνία και συγκεκριμένα ένα κείμενο, το οποίο μοιραζόταν στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, ενώ ο ίδιος μιλούσε.
“Η δήλωση δίνει τις γενικές λεπτομέρειες για τη συμφωνία”, συμπλήρωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και συνέχισε: “Χθες λάβαμε αίτηση για παράταση της συμφωνίας για 4 μήνες. Υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και θα γίνει χρήση. Αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συνομιλίες θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης. Αυτό ως προαπαιτούμενο έχει την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών. Το πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται σε δεσμεύσεις της ελληνικές πλευράς. Να δεσμεύονται στις μεταρρυθμίσεις και να απέχουν από μονομερείς ενέργειες”.
Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ακόμη πως η ελληνική πλευρά επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να τηρήσει δανειακές υποχρεώσεις, να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους, να παρουσιάσει έναν πρώτο κατάλογο με μεταρρυθμίσεις που βασίζονται σε ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις ο οποίος πρέπει να είναι έτοιμος τη Δευτέρα.
“Οι θεσμοί θα μας πουν αν ο κατάλογος είναι αρκετός ως σημείο αναφοράς και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε συμφωνία. Αν η διαδικασία είναι επιτυχής, θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα γίνει πιο αναλυτική και κατανοητή για να τις αξιολογήσουμε”, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, πήρε στην συνέχεια τον λόγο και έθεσε ένα πρώτο χρονικό πλάνο σχετικά με την συνέχεια του ελληνικού προγράμματος.
“Εργαστήκαμε εντατικά για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα”, είπε αρχικά ο κ. Μοσκοβισί.
“Η Κομισιόν θέλει να φτάσουμε σε συμφωνία. Σας είχα πει ότι μια συμφωνία είναι δυνατή αν όλες οι πλευρές βασίζονται στη λογική. Η συμφωνία δεν είναι μόνο για το συμφέρον της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης. Ισορροπημένο σύμφωνο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εφαρμόσει τις αλλαγές που θέλει αλλά και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Σκοπός σήμερα ήταν να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, που πρέπει να είναι σταθερή και σίγουρη”, συνέχισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, για να αναφέρει ακολούθως το χρονοδιάγραμμα:
“Μέχρι τέλος Απριλίου να βρούμε τον χρόνο για το περιεχόμενο του νέου ελληνικού προγράμματος. Δουλέψαμε σκληρά για να συμφωνήσουμε ένα πλαίσιο πολιτικών με μέτρα για να διατηρήσουν σώφρονες δημοσιονομικές πολιτικές. Θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα που θα ισχυροποιούν την ελληνική οικονομία.
Συγχαρητήρια στον Γερούν για τη δουλειά που έκανε όλες τις μέρες. Υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να κάνουμε. Πρέπει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να συμφωνηθεί η παράταση του προγράμματος. Η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να οικοδομηθεί και εύκολο να γκρεμιστεί”, είπε κλείνοντας ο Πιερ Μοσκοβισί.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν η επόμενη που μίλησε στην συνέντευξη τύπου και αναφέρθηκε στην… λίστα που πρέπει να ετοιμάσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την προσεχή Δευτέρα.
“Ήταν κουραστική αλλά επικοιδομητική διαδικασία. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέχρι τη Δευτέρα και εμείς να εκφέρουμε γνώμη αν ο κατάλογος είναι πλήρης για να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Την Τρίτη θα έχουμε την εκφορά γνώμης των θεσμών.
Μέχρι Απρίλιο θα πρέπει να έχουμε συμφωνία για πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στην εκταμίευση δόσης.
Όλα έχουν ως προαπαιτούμενο τη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ταυτόχρονα με την συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, ήρθε και η πρώτη αντίδραση από τα… εγχώρια.
Το Μέγαρο Μαξίμου με ένα σχόλιο οκτώ σημείων, τονίζει πως “η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα”.
Αναλυτικά αναφέρεται:
” 1. Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.
2. Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι της 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.
3. Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.
4. Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.
5. Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.
6. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
7. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
8. Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού”.