Η πίεση που ασκείται για υπογραφή όρου μη μονομερών κινήσεων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να προχωρήσει στις ρυθμίσεις για την αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο και τα Ταμεία, αλλά και για τα κόκκινα δάνεια.
Έτσι ενώ πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες πολίτες όλα θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία με τους δανειστές. Από την άλλη, μία προεκλογική δέσμευση, αυτή που αφορά την ΕΡΤ, φαίνεται ότι είναι άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η στάση που είχε κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ τόσο στη «Δημόσια Τηλεόραση» όσο και στη ΝΕΡΙΤ σε συνδυασμό με τις προεκλογικές εξαγγελίες του για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ασκούν πίεση στην κυβέρνηση ώστε το θέμα της ΕΡΤ να είναι από τις άμεσες προτεραιότητές της.
Σύμφωνα με κύκλους από την Κουμουνδούρου η κυβέρνηση μελετά το σχέδιο αλλαγών για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με στόχο την ανασύσταση της ΕΡΤ και την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι αν και το «σχέδιο ανασύστασης» μελετάται εδώ και πολύ καιρό καθυστερεί να τεθεί σε εφαρμογή τόσο λόγω των εξελίξεων στις Βρυξέλλες, όσο και γιατί θέλουν το πλαίσιο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα να είναι πλήρως κατοχυρωμένο και να μην υπάρξουν εμπόδια από προσφυγές θιγομένων της ΝΕΡΙΤ στην Ευρώπη.
Σαφέστατα όμως οι όποιες εξελίξεις έχουν άμεση σχέση και με τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες καθώς το «σχέδιο ανασύστασης» έχει υψηλό κόστος. Με δεδομένο όμως ότι το «λουκέτο στην ΕΡΤ» από την τότε τρικομματική κυβέρνηση υπήρξε «αιχμή του δόρατος» στην προεκλογική μάχη από τη σημερινή κυβέρνηση θεωρείται σίγουρο ότι σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στη ΝΕΡΙΤ με την εφαρμογή νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα θυμίζει –τουλάχιστον στο δυναμικό και στα μέσα που θα διαθέτει- την ΕΡΤ πριν από την 11η Ιουνίου 2013.