Νέα κυβέρνηση, νέο σχέδιο για σαρωτικές αλλαγές στο πολύπαθο Δημόσιο. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, αλλά η κινητικότητα και η αξιολόγηση θα συνεχιστούν με στόχο την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών με την καλύτερη δυνατή απόδοση των εργαζόμενων.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει τεχνική βοήθεια από τη Γαλλία για την αναδιοργάνωση του Δημόσιου τομέα.
Κάπως έτσι ανοίγει ο δρόμος για μια νέου τύπου αξιολόγηση των υπαλλήλων με το λεγόμενο γαλλικό μοντέλο αξιολόγησης ενώ ταυτόχρονα αλλάζει και ο τρόπος επιλογής προϊσταμένων, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξουν ριζικά τα οργανογράμματα των υπουργείων με εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών μέσω εξοικονόμησης προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει ένα ευρύτατο πρόγραμμα κινητικότητα, εθελοντικής όπως τονίζουν σε όλους του τόνους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έτσι ώστε να εξευρεθεί το απαραίτητο προσωπικό χωρίς επιπλέον προσλήψεις για την καλή λειτουργία των νέων δομών.
Θα υπάρξουν τρία κύματα κινητικότητας με το πρώτο να αφορά στους 3.900 απολυθέντες, το οποίο τοποθετείται ως το τέλος του μήνα, ένα ακόμη κύμα που θα αφορά στους 6.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, ενώ ένα τρίτο θα ακολουθήσει στα τέλη του 2015 ή τις αρχές του 2016, όπου αφού καταμετρηθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών θα ζητηθεί από τους υπαλλήλους να τις καλύψουν εθελοντικά, έτσι ώστε να καθοριστούν και οι ανάγκες του δημοσίου για να γίνουν στη συνέχεια οι προσλήψεις που χρειάζονται με πιο ορθολογικό τρόπο.