Σάββατο, 20 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Οι σημειώσεις Σαμαρά για την ομιλία Τσίπρα – Στάση αναμονής στη ΝΔ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Έντονος ήταν ο προβληματισμός που επικρατεί στη ηγεσία της ΝΔ μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή. Η στρατηγική της ΝΔ σύμφωνα με πληροφοριες εχει δυο σκέλη: από τη μια είναι υπέρ της εθνικής προσπάθειας για επωφελή συμφωνία και από την άλλη εκφράζει τις επιφυλάξεις της έχοντας χαμηλές προσδοκίες και ανησυχία όσο αφορά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Ενδεικτικό είναι το πρώτο σχόλιο για τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά με τα στελέχη του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος, αναφέρονταν καταρχήν πως “η ΝΔ στηρίζει την εθνική προσπάθεια για επωφελή συμφωνία”.
Μάλιστα πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση τόνιζαν πως “για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι προϋπόθεση εθνικής κυριαρχίας και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, ξεχνώντας όμως ότι αυτό ήταν επίτευγμα της προηγούμενης κυβέρνησης που ο ίδιος πολέμησε συστηματικά”.
Την ίδια ώρα όμως, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν “το βαθύ προβληματισμό της Νέας Δημοκρατίας για το εάν θα υπάρξει επιτυχής διαπραγμάτευση μετά τα όσα ακούστηκαν από τον κ. Τσίπρα”. Το ακριβές στίγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί των προγραμματικών δηλώσεων θα δοθεί από τον Αντώνη Σαμαρά, κατά την ομιλία του το βράδυ της Τρίτης και πριν την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα κορυφαία στελέχη του κόμματος κρατούσαν μολύβι και χαρτί καθόλη της διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, κρατώντας σημειώσεις, ενώ αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε προς το γραφείο του στο ισόγειο του της Βουλή όπου είχε μια δίωρη σύσκεψη με τους συνεργάτες του.
Εκεί τον περίμεναν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυριακος Μητσοτακης, Γιαννης Βρουτσης και Αδωνις Γεωργιαδης, ο Χρήστος Σταικούρας, ο Γιωργος Κουμουτσακος και οι δυο στενοί συνεργάτες Δημητρης Σταματης και Χρυσανθος Λαζαριδης καθώς επίσης και ο
Χαράλαμπος Αθανασίου με τον εκπροσωπος του κόμματος Κωστας Καραγκουνης. Δεκα λεπτα αφότου ξεκίνησε η σύσκεψη έφτασαν στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και ο πρωην πρόεδρος της Βουλής και μέλος του άτυπου πολιτικού συμβουλίου, Βαγγελης Μειμαρακης, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικητας Κακλαμανης.

Σε πρώτη φάση το οικονομικό επιτελείο της Συγγρού αναμένεται να κοστολογήσει ένα προς ένα τα σημεία του προγράμματος της κυβέρνησης ώστε να είναι σε θέση της στελέχη του κόμματος να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό ποιες προτάσεις είναι επωφελής και ποιες οδηγούν σε αδιέξοδο την οικονομία και τη χώρα.
Η πρώτη κοστολογημένη αντίδραση ήρθε απο τον τρίτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τη εξαγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Όπως αναφέρει ο κ. Βρούτσης, η πρωτοβουλία αυτή είναι αυθαίρετη και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, καθώς σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στοίχισε το τελευταίο δίμηνο 40.113 θέσεις εργασίας στη μισθωτή απασχόληση του ιδιωτικού τομέα, ενώ το σοκ και η ασφυξία στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα είναι έντονα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως αναμένεται να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του προς την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ο ίδιος και επιλέξει λάθος πορεία με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης ή να χαθούν χρήματα απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα πρόκειται να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνησή του, βρισκόταν ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία για την επόμενη μέρα, με την εξασφάλιση της πιστοληπτικής γραμμής, που θα επέτρεπε στη χώρα να βγει στις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της και να μην βρίσκεται τώρα στον αέρα και ξεκινά τη διαπραγμάτευση απο το μηδέν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε