Χιόνια έχουν καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα της Κροατίας. Σε κατάσταση επαγρύπνησης παραμένουν οι αρχές της Αλβανίας, στο νότιο τμήμα της χώρας, που επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες.
Περίπου έξι φορτηγά βγήκαν εκτός πορείας, λόγω του χιονιού, στον αυτοκινητόδρομο Όμπρεζε-Λιουμπλιάνα, γύρω από την πόλη Μπρέζιτσε, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Συνεργεία έκτακτης ανάγκης καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.
Λόγω της χιονοθύελλας έχουν κλείσει τμήματα του αυτοκινητόδρομου Λιουμπλιάνα – Κόπερ γύρω από την πόλη Ποστόινα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και άλλα τμήματα στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά.
Ο επικεφαλής τεχνικών υπηρεσιών της DARS, Αντρέι Σέβερ προειδοποίησε ότι η ορατότητα έχει μειωθεί στα πέντε μέτρα εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και ότι η κυκλοφορία των φορτηγών θα επιτραπεί, όταν υποχωρήσουν οι άνεμοι στα δυτικά.
Η χιονόπτωση είναι μέχρι στιγμής πιο περιορισμένης έντασης απ΄ ό,τι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έπεσε χιόνι ύψους 20 εκατοστών και πνέουν σφοδροί άνεμοι.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην Ποστόινα κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, και να βγουν μόνο αν υπάρχει απαραίτητη ανάγκη.
Κλειστό, λόγω των θυελλωδών ανέμων, είναι από χθες το μοναδικό λιμάνι της Σλοβενίας, στην πόλη Κόπερ. Δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα δεν λειτούργησαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.
Τα χιόνια αναμένεται να επεκταθούν από τον νότο στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, δήλωσε ο Αντρέι Βελκάβαρχ από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Σλοβενίας και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται στα νοτιοδυτικά.
Τα χιόνια και οι άνεμοι θα υποχωρήσουν από αύριο, αλλά η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους -9 βαθμούς Κελσίου τις πρώτες πρωινές ώρες.
Εξήγησε ακόμη ότι η χιονόπτωση ήταν μικρότερη απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, επειδή ο κυκλώνας που έπληξε τη χώρα πέρασε νοτιότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Τόνισε, όμως, ότι ήταν σωστή η απόφαση τεθεί η χώρα σε κατάσταση συναγερμού από την Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι ο συνδυασμός ισχυρών ανέμων και χιονοπτώσεων στα δυτικά μπορεί να θεωρηθεί ακραίο καιρικό φαινόμενο.
Στη γειτονική Κροατία, στις περιοχές Γκόσπιτς και Γκόρσκι Κότορ, από χθες το βράδυ χιονίζει ασταμάτητα και το συνολικό ύψος του χιονιού σήμερα ξεπερνά τα 70 εκατοστά.
Τα χιόνια έχει καλύψει τους δρόμους της πόλης Γκόσπιτς και συνεργεία του δήμου προσπαθούν να τους καθαρίσουν και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.
Λόγω της χιονοθύελλας έχουν κλείσει γέφυρες, εθνικοί οδοί, τμήματα των αυτοκινητόδρομων και της Αδριατικής Οδού και δεν διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων προς τη Ριέκα. Επιπλέον, κλειστές είναι οι συνοριακές διαβάσεις Μπρεγκάνα, Πάσιακ, Ρούπα, Μπροντ και Μάτσελι.
Η κακοκαιρία προκάλεσε βλάβες και διακοπή της ηλεκτροδότησης στα παράλια, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Στα λευκά έχει “ντυθεί” από χθες και το Ζάγκρεμπ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα, καθώς τα 227 συνεργεία του δήμου καθαρίζουν τα χιόνια και ρίχνουν αλάτι στους κεντρικούς δρόμους και στις γραμμές των τραμ και των τρόλεϊ.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς κυκλοφορούν κανονικά, ενώ η κυκλοφορία των ιδιωτικών οχημάτων διεξάγεται με καθυστερήσεις.
Κανονικά, αλλά με καθυστερήσεις έως και 35 λεπτών, διεξάγονται μέχρι στιγμής και τα δρομολόγια των τρένων, αν και σε ορισμένες περιοχές, στη Λίκα και στο Γκόρσκι Κότορ υπάρχουν προβλήματα, κυρίως σε τοπικές γραμμές.
Προβλήματα προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο καντόνι Ούνσκο-Σάνσκι, όπου χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σχολεία δεν λειτουργούν και οι δρόμοι έχουν γίνει απροσπέλαστοι.
Στην Αλβανία, τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Μπουγιάρ Νισάνι και σήμερα χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη και κάλεσε τους κρατικούς θεσμούς να βοηθήσουν τους κατοίκους.
“Η κατάσταση είναι κρίσιμη” τόνισε και κάλεσε τα θεσμικά όργανα να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα. Τις επόμενες μέρες θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί, απειλώντας σοβαρά ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, είπε ο κ. Νισάνι.
Είχα συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, οι οποίοι έκαναν αξιέπαινο έργο και προσπάθειες, αλλά χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με όλες τις δομές που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης στις πληγείσες περιοχές.