Δευτέρα, 7 Οκτ.
26oC Αθήνα

Αλέξη ιδού η Ρόδος – Ήρθε η ώρα να ταράξεις τους Ευρωπαίους στις μεταρρυθμίσεις

Αλέξη ιδού η Ρόδος – Ήρθε η ώρα να ταράξεις τους Ευρωπαίους στις μεταρρυθμίσεις

Κι όμως κάτι κινείται. Ομπάμα, Σαπέν και Γιούνκερ έδειξαν χτες με δηλώσεις και διαρροές ότι η αλλαγή οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη μπορεί και να γίνει πραγματικότητα. Η λιτότητα να αποτελέσει παρελθόν και να αντικατασταθεί από πολιτικές ανάπτυξης.

Βέβαια οι Γερμανοί της Μέρκελ και του Σόιμπλε και άλλες φιλογερμανικές δυνάμεις δεν είχαν αντιδράσει όταν γράφονταν οι γραμμές αυτές.

Να πουν ένα μεγαλοπρεπές mea culpa και να κάνουν μία μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα θα ήταν ευχής έργο, αλλά καθόλου ρεαλιστική προοπτική. Που σημαίνει ότι η μάχη θα συνεχιστεί. Είναι τόσο μεγάλη η ιδεοληπτική ψύχωση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών με τη λιτότητα που θα απαιτηθούν τεράστιες δυνάμεις, ισχυρότατες πιέσεις για να μετακινηθούν από τις θέσεις τους τα παχύδερμα της ύφεσης.

Από τις δηλώσεις Ομπάμα, Σαπέν και Γιούνκερ φάνηκε επίσης, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι απομονωμένη, δεν είναι στη γωνία δακτυλοδεικτούμενη και στιγματισμένη.

Αντίθετα η προοπτική συμμαχιών με κεντρικό στόχο την αντικατάσταση της λιτότητας από πολιτικές ανάπτυξης μπορεί να πάρει σάρκα και οστά και είναι αποδοτική και καρποφόρα.

Τώρα που φαίνεται να έχουν ανοίξει τα αυτιά, ορισμένων τουλάχιστον Ευρωπαίων, ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να κάνει το επόμενο βήμα. Νε ξεδιπλώσει αυτό, που και ο Γιάννης Δραγασάκης είπε στο Mega πως είναι το μεγάλο ατού, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις. Να γίνει πράξη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Μάρτιν Σουλτς για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αν, όπως διατείνονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι έτοιμο το πρόγραμμα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, αλλά και σε άλλες πλευρές της οικονομίας και της κοινωνίας, να μη βραδύνουν ούτε λεπτό.

Να το παρουσιάσουν, τώρα όχι αργότερα, σε όλες του τις λεπτομέρειες γιατί έτσι όχι μόνο θα πείσουν τους Ευρωπαίους ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που κρατούσαν τη χώρα καθηλωμένη στη διαφθορά και την οδήγησαν στην ύφεση και την κρίση, αλλά θα δώσουν και στο λαό μία χειροπιαστή ελπίδα ότι μπορεί και να έλθουν καλύτερες μέρες. Να τον βοηθήσουν να κάνει αισιόδοξες σκέψεις.

Τώρα που οι Ευρωπαίοι άρχισαν να ακούν ας τους «ταράξουν στις μεταρρυθμίσεις», όπως θα έλεγε και ο Ηλίας Ηλιού τον οποίο επικαλέστηκε και ο πρωθυπουργός. Η στιγμή είναι ευνοϊκή και η παρουσίαση του προγράμματος ριζικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να προσθέσει ακόμα περισσότερους πόντους στην Ελλάδα. Θα συνέβαλε στην πλήρη αντιστροφή του κλίματος που πράγματι μετά το φιάσκο της Παρασκευής άρχισε να αλλάζει και μάλιστα εντυπωσιακά.

Και κάτι πιο πρακτικό που θα ήταν και εντυπωσιακό. Να εισπράξει η κυβέρνηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τους φόρους από τις λίστες της φοροδιαφυγής, γιατί όπως γράφαμε πριν από λίγες μέρες «λεφτά υπάρχουν» και τα έχουν οι φοροφυγάδες και η εισφοροφυγάδες.

Πιο συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου γράφαμε ότι « λεφτά υπάρχουν και επανειλημμένα το τονίσαμε στη στήλη αυτή. Λεφτά υπάρχουν στη λίστα Λαγκάρντ, λεφτά υπάρχουν στη λίστα των 55.000 που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό κατά την προηγούμενη κρίση, λεφτά υπάρχουν στη λίστα με τους δημόσιους υπαλλήλους που έβγαλαν 2,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό, λεφτά υπάρχουν στη λίστα με τις οφσόρ εταιρείες που έχουν ακίνητα, λεφτά υπάρχουν στη λίστα με τα σκάφη στην Ολλανδία, λεφτά υπάρχουν στη λίστα με τα ακίνητα στη Βρετανία, λεφτά υπάρχουν στη λίστα εκείνων που ελέγχθηκαν καταλογίστηκαν φόροι και πολύ λίγοι εισπράχτηκαν, λεφτά υπάρχουν στη λίστα με εκείνους που πήραν χρήματα παράνομα από προγράμματα (βλέπε βίλα Λιάπη και άλλων που τα πήραν για επενδύσεις και τα χρησιμοποίησαν για άλλο σκοπό), λεφτά υπάρχουν από τα δάνεια που πήραν από τις τράπεζες και δεν έκαναν ποτέ τις επενδύσεις, λεφτά υπάρχουν από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων».Και επισημαίναμε ότι με ένα νόμο θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε είσπραξη εξπρές.

Ετσι χρήματα θα έμπαιναν στα ταμεία, οι Ευρωπαίοι θα έβλεπαν ότι η απόφαση για σύγκρουση με τους φοροφυγάδες δεν είναι λόγια του αέρα και ο λαός θα άρχιζε να ελπίζει.

Αλέξη ιδού η Ρόδος, ιδού και η πρώτη σαρωτική μεταρρύθμιση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε