Κυριακή, 7 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Η “ακτινογραφία” των κυβερνήσεων Τσίπρα – Σαμαρά – Ομοιότητες και διαφορές

Η “ακτινογραφία” των κυβερνήσεων Τσίπρα – Σαμαρά – Ομοιότητες και διαφορές

Αρκετά ευρύ είναι τελικά το υπουργικό φάσμα της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, παρά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για μικρό κυβερνητικό σχήμα και οι συγκρίσεις με την κυβέρνηση Σαμαρά έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η νέα κυβέρνηση με την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι γεγονός και ανακοινώθηκε από τον Νίκο Παππά, ο οποίος αναλαμβάνει ένα νευραλγικό πόστο στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αφού θα είναι υπουργός Επικρατείας.

Αυτό που προκάλεσε ενδιαφέρον και συζητήσεις, είναι πως παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν πριν τις επίσημες ανακοινώσεις και οι οποίες έκαναν λόγο για “μικρό κυβερνητικό σχήμα”, τελικά η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 40 μέλη.

Μπορεί οι υπουργοί να είναι 13, ωστόσο συνυπολογίζοντας τους υφυπουργούς και τους αναπληρωτές υπουργούς, το κυβερνητικό σχήμα απαριθμεί όπως είπαμε σαράντα μέλη.

Συγκεκριμένα, οι αναπληρωτές υπουργοί είναι 20, οι υφυπουργοί 5, την στιγμή που αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Οι συγκρίσεις με την κυβέρνηση Σαμαρά

Η σύνθεση αυτή προκάλεσε άμεσα συγκρίσεις και… αντιπαραβολές με την τελευταία συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό, που έγινε στις 9 Ιουνίου του 2014, λίγες ημέρες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαϊου του 2014.

Η πρώτη ανάγνωση μεταξύ της απερχόμενης και της νέας κυβέρνησης, έχει ως χαρακτηριστικό πως το κυβερνητικό σχήμα του Αντώνη Σαμαρά ήταν μεγαλύτερο κατά πέντε μέλη, αφού συνολικά απαριθμούσε 45 υπουργούς, υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πως είχε διαμορφωθεί η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Ισοπαλία στις γυναίκες

Ένα κοινό σημείο είναι το σχετικά μικρό “γυναικείο άρωμα”, αφού και στις δύο κυβερνήσεις συμμετείχαν έξι γυναίκες. Στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου συμμετείχαν οι: Εύη Χριστοφιλοπούλου (στο υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης), Φώφη Γεννηματά (στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας), Άντζελα Γκερέκου (στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), Κατερίνα Παπακώστα (στο υπουργείο Υγείας), Όλγα Κεφαλογιάννη (ως υπουργός Τουρισμού) και τέλος Σοφία Βούλτεψη ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος.

Οι έξι γυναίκες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι αναλυτικά οι: Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά (ως υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Τασία Χριστοδουλοπούλου (ως αναπληρώτρια υπουργός για την Μεταναστευτική Πολιτική, επίσης στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Έλενα Κουντουρά (αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού), Νάντια Βαλαβάνη (αναπληρώτρια Υπουργός στο υπουργείο Οικονομικών), Ράνια Αντωνοπούλου (αναπληρώτρια Υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και τέλος η Θεανώ Φωτίου (αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επίσης στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Πέρα από τις ομοιότητες και τις διαφορές, αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι πως το νέο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι τελικά αρκετά μεγάλο, παρά τα σενάρια, αλλά και την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκανε λόγο για μικρό κυβερνητικό σχήμα με 10 υπουργεία.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε