Δευτέρα, 7 Οκτ.
27oC Αθήνα

Αλέξη άσε το “κούρεμα” του χρέους και πιάσε τη …χτένα

Αλέξη άσε το “κούρεμα” του χρέους και πιάσε τη …χτένα

Δεν χρειάζεται ούτε ο …κουρέας της Σεβίλης, ούτε Γάλλος κομμωτής ή Ελληνας μπαρμπέρης για να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους. Γιατί μπορεί να μειωθεί χωρίς να κουρευτεί. Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη του πασίγνωστου ινστιτούτου Breguel για 7 τεχνικές μείωσης του χρέους.

Το βασικό κριτήριο που έθεσαν οι αναλυτές ήταν να μειωθεί το ελληνικό χρέος, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι εταίροι.

Από τις 7 τεχνικές οι 4 προκαλούν ζημιές οπότε δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές από τους πιστωτές, ενώ η πέμπτη απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να τεθεί σε εφαρμογή.

Απομένουν δύο τεχνικές οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν τη χώρα μας οδηγώντας σε πολύ μεγάλη ελάφρυνση από το βάρος του χρέους. Μπορούν αντί για ¨κούρεμα¨ με ένα καλό …χτένισμα να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Οπότε Αλέξη καλό θα ήταν να ξεχάσεις το “κούρεμα” και να πιάσεις τη …χτένα.

Δώστε βάση και θα δείτε γιατί δεν χρειάζονται νταούλια, συγκρούσεις και ανούσιοι τσαμπουκάδες για το χρέος.

Το πρώτο από τα δύο σενάρια προβλέπει την παράταση της περιόδου χάριτος και την τελική ημερομηνία λήξης.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα με βάση τις σημερινές συνθήκες να μειωθεί η αξία του κόστους των τόκων κατά 4,5% του ΑΕΠ το 2015, που σημαίνει ότι το όφελος για την Ελλάδα θα είναι περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την παράταση κατά 10 χρόνια των δανείων του EFSF, πράγμα που εκτιμάται ότι το ταμείο δεν θα υποστεί καμία απώλεια. Ομως, το όφελος για την Ελλάδα θα είναι ίσο με το 8,1% του ΑΕΠ του 2015, δηλαδή 15 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

Ο συνδυασμός των δύο τεχνικών θα έχει σαν αποτέλεσμα να κερδίσει η Ελλάδα 23,5 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς να ζημιωθούν οι πιστωτές, πράγμα όπως γίνεται αντιληπτό οι εταίροι στη διαπραγμάτευση για το χρέος θα μπορούσαν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες να αποδεχτούν.

Και όπως γίνεται αντιληπτό το όφελος θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο αν η επιμήκυνση της εξόφλησης των δανείων ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Μεταφέροντας το συλλογισμό στο εσωτερικό προεκλογικό μέτωπο, μπορούμε κάλλιστα να διαπιστώσουμε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει “κούρεμα” του χρέους κατά 30% ουσιαστικά δείχνει άγνοια του θέματος αφού δεν χρειάζεται να βαρέσει κανείς τα νταούλια για να μειωθεί το βάρος του χρέους.

Υπάρχουν λογικές και αποδεκτές τεχνικές που μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους πιστωτές και να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με το “κούρεμα”.

Για να είμαστε δίκαιοι υπάρχουν άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Σταθάκης, ο οποίος επανειλημμένα έχει επισημάνει ότι δεν είναι ;αναγκαίο το”κούρεμα”, αφού υπάρχουν άλλες λύσεις που μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Εξάλλου, η μελέτη του Breguel αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι θα μπορούσε στη βάση αυτή να δημιουργηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και να διεκδικήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα και περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας την ακόμα μεγαλύτερη επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους, τόσο μεγάλης που σύμφωνα με τα δύο σενάρια του Breguel θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο όφελος από ένα “κούρεμα” ακόμα και της τάξης του 30%.

Προς το παρόν τα κόμματα αποκλείεται να μπορέσουν να συνεννοηθούν και δεν περιμένει κανείς κάτι τέτοιο. Μετεκλογικά θα ήταν τεράστιο λάθος να μην συμφωνήσουν. Αν δεν το καταφέρουν αιτία θα είναι τυχόν μικροκομματικά συμφέροντα και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε