Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Εφιαλτική προειδοποίηση Χαρδούβελη για κραχ και άτακτη έξοδο από το ευρώ

Εφιαλτική προειδοποίηση Χαρδούβελη για κραχ και άτακτη έξοδο από το ευρώ

Για κραχ ρευστότητας και άτακτη έξοδο από το ευρώ την 1η Μαρτίου κάνει λόγο ο Γ. Χαρδούβελης, μέσω των Financial Times, εαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές δεν ζητήσει παράταση του Μνημονίου.

Διαβάστε όλο το άρθρο από τους Financial Times.

Χαρδούβελης στους FT: Κίνδυνος Dirty Exit αν δεν πάρουμε παράταση

H Aθήνα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρευστό για την αποπληρωμή των ομολογιακών της υποχρεώσεων τον Μάρτιο, εάν αναλάβει την εξουσία το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, γεγονός που θα αυξήσει την προοπτική ρήξης με τους διεθνείς δανειστές και χαοτικής εξόδου από το 4ετές πρόγραμμα διάσωσης.

Σηκώνω κόκκινη σημαία γιατί επικρατεί εφησυχασμός

«Σηκώνω κόκκινη σημαία, γιατί επικρατεί εφησυχασμός όσον αφορά την άντληση κεφαλαίων για την πληρωμή των υποχρεώσεών μας και αυτός ο εφησυχασμός δεν δικαιολογείται» δήλωσε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρεται στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τον νικητή των βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει το κραχ ρευστότητας, εκδίδοντας βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα τα οποία θα αγοράσουν οι εγχώριες τράπεζες και σηκώνοντας κεφάλαια από τα αποθεματικά του υπουργείου.

Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και δεν υπάρχουν τα χρήματα

Ο κ. Γιώργος Σταθάκης, αρμόδιος για θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στους FT ότι η οικονομική ομάδα του κόμματός του «δεν βλέπει λόγο ανησυχίας» για την αποπληρωμή 4,3 δισ. ευρώ σε χρεόγραφα που λήγουν στο α΄ τρίμηνο. Ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα μπορεί να καλυφθεί με αποθεματικά και τα υπόλοιπα με έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Ο κ. Χαρδούβελης όμως, τεχνοκράτης, που ανέλαβε μόλις τον περασμένο Ιούνιο υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά, του κεντροδεξιού πρωθυπουργού, υπογραμμίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει «σοβαρές χρηματοπιστωτικές πιέσεις» με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Αν δεν βρισκόμαστε εντός του προγράμματος την 1η Μαρτίου, αυτό θα σημαίνει «Dirty Exit»

«Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και δεν υπάρχουν τα χρήματα», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Τα σχόλιά του αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη διαμάχη εν όψει των εκλογών σχετικά με τη βιωσιμότητα του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ηγέτης Αλέξης Τσίπρας έχει αναρριχηθεί στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, με την υπόσχεση αναδιαπραγμάτευσης του τεράστιου δανειακού βάρους της χώρας. Όμως ο κ. Σαμαράς αντιτάσσει ότι τα σχέδιά του δεν είναι εφαρμόσιμα και θα βυθίσουν την Ελλάδα και πάλι στο χάος, την ώρα ακριβώς που η καταπονημένη οικονομία της αρχίζει να βελτιώνεται.

Η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να εκταμιεύσει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ από τη δόση Δεκεμβρίου του προγράμματος διάσωσης, καθώς δεν έφτασε σε συμφωνία με τους δανειστές όσον αφορά οικονομικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το μνημόνιο, το οποίο λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ετσι, η χρηματοοικονομική της θέση αυτή την περίοδο είναι δυσχερής: Τα αποθέματα έχουν διολισθήσει στα μόλις €2 δισ. και η χώρα έχει ήδη φτάσει το όριο των 15 δισ. ευρώ σε εκδόσεις εντόκων που επιτρέπει η ΕΚΤ, γεγονός που συμπιέζει περαιτέρω τις δυνατότητες άντλησης.

«Κινούμαστε σε τεντωμένο σκοινί», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης. «Οι ξένοι επενδυτές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες του περασμένου μήνα… Δεν εμφανίστηκαν επειδή πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μεγάλος».

Οι εγχώριες τράπεζες αγόρασαν το μεγαλύτερο τμήμα των εκδόσεων του Δεκεμβρίου. Αλλά θα δυσκολευτούν να κλείσουν το έλλειμμα 3 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση, αν οι ξένοι επενδυτές αρνηθούν να μετακυλίσουν τα έντοκα που κατέχουν στο α’ τρίμηνο, επιδεινώνοντας το υπάρχον έλλειμμα.

Ο κ. Χαρδούβελης προτρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και να δεχτεί 6μηνη παράταση του μνημονίου -μια ιδέα που υποστηρίζουν πολλές χώρες της ευρωζώνης- ώστε να δοθούν χρονικά περιθώρια για την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα.

Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα θα μπορέσει να κρατήσει την ειδική πιστωτική γραμμή του ταμείου διασώσεων της ευρωζώνης, European Stability Mechanism.

«Αν δεν βρισκόμαστε εντός του προγράμματος την 1η Μαρτίου, αυτό θα σημαίνει «Dirty Exit» (από την διάσωση)… Θα απομείνουμε μόνοι, χωρίς καμία στήριξη από την Ευρώπη. Αλλά με τους έξι μήνες θα εξασφαλιστεί χρόνος ώστε να οργανωθεί μια συνετή έξοδος από το πρόγραμμα».

Η πολιτική αβεβαιότητα έχει αρχίσει να επηρεάζει τον προϋπολογισμό και το πρωτογενές πλεόνασμα 2014 –δηλαδή το πλεόνασμα πριν τις πληρωμές τόκων- προβλέπεται πλέον ότι θα είναι 1,5% του ΑΕΠ ενώ νωρίτερα αναμενόταν στο 1,8% του ΑΕΠ.

Τα έσοδα μειώθηκαν κατακόρυφα τον Δεκέμβριο, όταν απέτυχε η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο, γεγονός που προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές. Το ΔΝΤ έχει ήδη υποβαθμίσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2015 από το 2,9% στο 2,5%.

«Η αβεβαιότητα για τις εκλογές έχει αλλάξει τις συμπεριφορές ορισμένων ατόμων που περιμένουν τα αποτελέσματα,» σχολιάζει ο κ. Χαρδούβελης. «Δεν διακρίνεται ακόμη κάποιο πρόβλημα στον προϋπολογισμό… αλλά υπάρχει πρόβλημα με τις καθυστερήσεις υπογραφών συμβάσεων, με την αναβολή επενδύσεων, με τη γενικότερη δυσπραγία της οικονομικής δραστηριότητας με διάφορους τρόπους. Εάν όμως η αβεβαιότητα επιλυθεί γρήγορα, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Οι επενδυτές θα επιστρέψουν ταχύτατα».

Ο κ. Χαρδούβελης εκφράζει την αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι τα τρία τέταρτα των Ελλήνων επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

«Αν πιστέψω στη μακροπρόθεσμη προοπτική που λέει ότι η πολιτική ακολουθεί τις επιθυμίες του λαού, θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο ότι, βαθιά μέσα τους, αντιλαμβάνονται πως η ευρωζώνη προσφέρει έναν οδηγό στη χάραξη της στρατηγικής που θα διορθώσει αυτήν τη χώρα,» σχολίασε.

Ωστόσο παραμένει ο κίνδυνος ατυχήματος, προειδοποίησε, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαλακώσει τη στάση του έναντι του Βερολίνου και των Βρυξελλών, καθώς πλησιάζει την εξουσία.

«Δεν θεωρώ πραγματική επιλογή το Grexit», τονίζει. «Ωστόσο, εξαιτίας των βραχυπρόθεσμων πιέσεων που περιέγραψα, θα μπορούσε να συμβεί ατύχημα όταν αρχίσουν τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους. Ελπίζω να φτάσουν σε μια καλή ισορροπία, σύντομα».

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε