Πέμπτη, 1 Αυγ.
30oC Αθήνα

Εκλογές 2015: ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και μετά το… χάος – Διαφορά 3% σε νέα δημοσκόπηση

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3% έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνει νέα δημοσκόπηση. Κάτω από 6% τα ποσοστά των άλλων κομμάτων, μένουν εκτός Βουλής ΑΝΕΛ και Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρίας Rass για το iefimerida.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,2%, έναντι 27,2% της Νέας Δημοκρατίας. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 5,8% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 4,8%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,4%, το ΠΑΣΟΚ 3,6%.

Εκτός Βουλής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,7%) και το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του Γιώργου Παπανδρέου με 2,3%. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,2%.

Το 46,1% θέλει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα από το 35,9% που προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Υψηλό και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν πως καμία κυβέρνηση (16%) δεν είναι κατάλληλη για να διαχειριστεί τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κοινωνία και η οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Ανεξάρτητα πολιτικών προτιμήσεων, το 42% θεωρεί πως καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 32,9% και κανένας από τους δυο 23,3%.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, το 46,9%, απαντούν πως στις εκλογές θα ψηφίσουν για να δώσουν μια ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό εκείνων που θέλουν να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά (29,3%).
Το 70,7% θα ήθελε να γίνει debate ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οργή και φόβος διχάζουν τους ψηφοφόρους. Το 37,5% δηλώνει ότι νιώθει οργή για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ενώ το 34,4% πως αισθάνεται φόβο για το κατά πόσο μπορεί να ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί αν βγει κυβέρνηση.
Η πλειοψηφία, πάντως (64,7%) ψηφίζει για να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική και το 23,2% για να συνεχιστεί.

Το 66,4% δεν πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει το χρέος αν εκλεγεί κυβέρνηση, αντίθετα με το 28,6% που απαντά “ναι, μάλλον ναι”.

Η έρευνα έγινε στις 11 και 12 Ιανουαρίου και συμμετείχαν 1.002 άνθρωποι.

Πηγή: iefimerida.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε