Πολιτική

Φόβος για πολιτική εμπλοκή εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία – Το συνταγματικό κενό που προβληματίζει τον Παπούλια

- Το γεγονός ότι η παράταση του Μνημονίου λήγει στις 28 Φεβρουαρίου πιέζει ασφυκτικά την κατάσταση
- Ο Κάρολος Παπούλιας δεν επιθυμεί σε καμιά περίπτωση να περάσει το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου, χρυσαυγίτης εκπρόσωπος
- Το αργότερο μέχρι τις 4/2 ο ΠτΔ θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση από τις διερευνητικές
- Ακόμα και οι συνταγματολόγοι διχάζονται για το ποιός μπορεί να είναι ο βίος της νέας Βουλής μετά τις εκλογές

Έτσι σκιαγραφείται η “επόμενη μέρα” των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, γεγονός που προκαλεί ανατριχίλα στα πολιτικά κόμματα και ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κανένα δεν θέλει οι πολιτικές διαδικασίες που απαιτούνται με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής να οδηγηθούν σε αδιέξοδο όταν μάλιστα καραδοκούν οι κατά άλλα φίλοι εταίροι και δανειστές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν κρύβει την ανησυχία του καθώς αναλόγως των εξελίξεων υπάρχουν συνταγματικά κενά που μπορεί να μπλοκάρουν τη πορεία της χώρας και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και με τη παράταση του μνημονίου να λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, “κρύος ιδρώτας” λούζει τον Κάρολο Παπούλια μπροστά στο ενδεχόμενο να καλέσει τον πρόεδρο ή τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής να αναλάβει την τρίτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είθισται να καλεί διαδοχικά στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς τους τριών πρώτων κομμάτων για να σχηματίσουν κυβέρνηση στο πλαίσιο των εντολών που λαμβάνουν. Και αν αυτή είναι η πρακτική μέχρι σήμερα το Σύνταγμα ωστόσο δεν διευκρινίζει το πως δίνονται οι εντολές και εκεί ακριβώς θα “πατήσει” ο κ. Παπούλιας για να μην συναντηθεί τετ-α-τετ με τον επικεφαλής της ΧΑ.

Το μείζον θέμα που μπορεί να προκύψει κατά τους συνταγματολόγους είναι στη περίπτωση που ναυαγήσουν οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ειδικότερα με βάση το Σύνταγμαμα εάν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση:

•στις 26/1 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την πρώτη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος η οποία διαρκεί τρεις μέρες ή και λιγότερο

•στις 29/1 το αργότερο την 2η διερευνητική εντολή στο δεύτερο κόμμα και

•την 1/2 το αργότερο την 3η διερευνητική εντολή στο τρίτο κόμμα, ενώ

•στις 4/2 το αργότερο αν οι εντολές δεν οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλεί, τους αρχηγούς όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή για το σχηματισμό κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνης της Βουλής ή διαφορετικά κυβέρνηση από όλα τα κόμματα για τη διενέργεια εκλογών.

Αν τα κόμματα συμφωνήσουν στη συγκρότηση κυβέρνησης για τη διενέργεια εκλογών εντός 30 ημερών, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται την παραίτηση της κυβερνήσεως, διορίζει την κυβέρνηση που θα έχουν υποδείξει τα κόμματα και διαλύει τη Βουλή .

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Η Βουλή συγκαλείται, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που έχει υπογραφεί, στις 5 Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση όμως που αποτύχει ο σχηματισμός νέας οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή  του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου  “για να διενεργήσει εκλογές και να διαλύσει τη Βουλή”.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι σε μια τέτοια μάλλον ακραία περίτπωση το Σύνταγμα δεν τάσσει προθεσμία για τη διάλυση της Βουλής. Έτσι αν δεν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές εντολές ή και η συνάντηση των αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, τότε γεννάται το ερώτημα από τους συνταγματολόγους οι οποίοι να σημειωθεί διχάζονται στις εκτιμήσεις τους:

“Ποιος θα είναι ο βίος της νέας Βουλής που έχει οριστεί ότι συγκαλείται την 5η Φεβρουαρίου και που έχει ως μείζονα προτεραιότητα την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας;”

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
«Η κυρία Δάφνη Σημίτη είναι ένας αξιοπρεπής και περήφανος άνθρωπος, που ακολουθεί τον νόμο και δεν ζητά χατηράκια», επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, η συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
Κώστας Σημίτης: Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού