Παρασκευή, 19 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Νικήτας Κακλαμάνης στο NewsIt: “Η ΝΔ πρέπει να επιστρέψει στις ιδεολογικές της ρίζες”

Νικήτας Κακλαμάνης στο NewsIt: “Η ΝΔ πρέπει να επιστρέψει στις ιδεολογικές της ρίζες”

«Η ΝΔ πρέπει να επιστρέψει στις ιδεολογικές της ρίζες, που βρίσκονται στην ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Νικήτας Κακλαμάνης μέσω του Newsit.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο πρώην υπουργός χαρακρητίζει «δύκολο αλλά όχι ακατόρθωτο» την ανατροπή των σημερινών αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων μια εβδομάδα πριν τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου.

Ακόμη, ο κ. Κακλαμάνης, ένας πολιτικός ο οποίος δεν μασά τα λόγια του, μιλά για λάθη και παραλήψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια υποστηρίζοντας ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είμαι βέβαιος, ότι έχει καταλάβει τα λάθη που έγιναν» ενώ φροντίζει να δείξει και τους υπαίτιους των λαθών λέγοντας ότι «λάθη, που νομίζω ότι τον παρέσυραν κάποιοι από το στενό του περιβάλλον».

Ο υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α’ Αθηνών δεν παραλείπει να επιτεθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμά του ως κενού και επικίνδυνου περιεχομένου.

-Κύριε Κακλαμάνη, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Πιστευέτε ότι το κόμμα σας μπορεί να ανατρέψει αυτή τη διαφορά;
«Δεν μου αρέσει, να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου. Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Προσέξτε όμως: Πριν από ένα μήνα περίπου, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η διαφορά ήταν και 7 μονάδες. Σήμερα σχεδόν όλες τη δίνουν από 2,5 ως 3. Για μένα καθοριστικός παράγοντας είναι το 1εκ. ψηφοφόρων της ΝΔ, που μεταξύ των εκλογών του 2009 και των ευρωεκλογών του 2014, μετακινήθηκε πιο δεξιά. Αυτό σημαίνει, ότι ήταν δικοί μας ψηφοφόροι. Αν καταφέρουμε, να τους πείσουμε να ψηφίσουν θυμηθείτε, ότι η εκλογική μάχη μπορεί να εξελιχθεί σε ντέρμπι όπως το 2000 ανάμεσα σε Καραμανλή –Σημίτη».

-Βλέπουμε τον Αντώνη Σαμαρά από τη μια εκφράζει μια πιο δεξιά ρητορική όταν βρίσκεται στην επαρχία και από την άλλη, όταν βρίσκεται σε μεγάλα αστικά κέντρα να προσπαθεί να εκφράσει μια πιο κεντρώα ρητορική. Είστε της άποψης οτι αυτή η στρατηγική μπορεί να αποφέρει καρπούς;
«Η ΝΔ από την ίδρυση της επί Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε ξεκάθαρη ιδεολογία, όπου κυρίαρχα συστατικά της ήταν ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, ο φιλοευρωπαϊσμός, η συντήρηση αξιών και παραδόσεων που αποτελούν βάσεις για να συνεχίζεται η πρόοδος της χώρας. Αναμφισβήτητα, η μεσαία τάξη αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της, η οποία κατά τη διάρκεια των μνημονίων, δυστυχώς, δέχθηκε ισχυρά χτυπήματα. Ο Αντώνης Σαμαράς είμαι βέβαιος, ότι έχει καταλάβει τα λάθη που έγιναν. Λάθη, που νομίζω ότι τον παρέσυραν κάποιοι από το στενό του περιβάλλον. Γι’ αυτό και τώρα κάνει την μεγάλη προσπάθεια για να συσπειρώσει τον κόσμο της ΝΔ, έστω την ύστατη ώρα και να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα…».

-Η επίκληση του φόβου αρκεί για να αντιμετωπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
«Όχι και από το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας ήμουν αντίθετος με τη συγκεκριμένη πολιτική. Πίστευα και πιστεύω, ότι η ΝΔ έπρεπε να ανοίξει την ατζέντα σε θέματα όπως: Το μεταναστατευτικό, την εσωτερική ασφάλεια, με κορύφωση τη διάλυση των ΜΑΤ, το Σκοπιανό και το Κυπριακό. Και ξέρετε, γιατί το ζητούσα; Επειδή είχα διαβάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και είχα καταλάβει ότι πρόκειται για κάτι, που είναι γραμμένο στο πόδι και μπορεί να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα για τη πατρίδα μας. Οι άνθρωποι μιλούν για «λεγόμενη τρομοκρατία» τη στιγμή, που ο κόσμος αντιμετωπίζει τη φρίκη».

-Η ΝΔ τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχει αυτό απομονωθεί. Τα ανοίγματα με την ένταξη ανεξάρτητων βουλευτών που στήριξαν την υποψηφιότητα Δήμα στα ψηφοδέλτια της αρκούν για την επίτευξη του μεγάλου στοιχήματος της επανένωσης της κεντροδεξιάς;
«Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται. Η ΝΔ πρέπει να επιστρέψει στις ιδεολογικές της ρίζες, που βρίσκονται στην ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εκεί είναι η δύναμη της».

-Η Κυβέρνηση Σαμαρα δεν κατάφερε να ολοκλήρωση την αξιολογηςη και τη νέα συμφωνία με τους δανειστές και οδηγηθήκαμε σε εκλογές. Γιατί οι Έλληνες πολίτες να εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ;
Σας το εξήγησα παραπάνω. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι είτε κενό περιεχομένου, είτε επικίνδυνο περιεχομένου. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο και αυτό το έχει η ΝΔ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν λέμε «λεφτά υπάρχουν» για όλους και όλα, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας. Λέμε όμως, ότι από τη στιγμή που παραμείναμε στο ευρώ και δημιουργήσαμε πρωτογενές πλεόνασμα, πλέον με σύνεση και στοχευμένα πια μπορούμε να αρχίσουμε την αποκατάσταση των μεγαλύτερων αδικιών…».

-Πιστεύετε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ;
Θα σας απαντήσω διαφορετικά. Σχεδόν σε καθημερινή βάση ακούω υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να λένε αλλοπρόσαλλα πράγματα για την οικονομία. Διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και ορισμένες, που οδηγούν εκτός ευρώ τη χώρα…».

-Υπάρχει διαχειρίσιμη ήττα για τη ΝΔ; Πιστεύετε οτι θα τεθεί θέμα ηγεσίας σε περίπτωση ήττας;
«Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, προσωπικά δίνω τη μάχη για την Ελλάδα, την παράταξη και για μένα. Δεν έχω χρόνο να σκεφθώ οτιδήποτε άλλο».

-Κύριε Κακλαμάνη, είστε υποψήφιος με τη ΝΔ σε μια δύσκολη περιφέρεια την Α Αθήνας. Μπορείτε να μας πείτε γιατί οι Αθηναίοι να επιλέξουν τον Νικήτα;
Γιατί είμαι ο Νικήτας τους. Γιατί με ξέρουν και τους ξέρω. Γιατί γνωρίζουν τα προτερήματα μου αλλά και τα ελαττώματα μου. Γιατί δεν υπήρξα ποτέ ανεπάγγελτος ή είχα «μπάρμπα στη Κορώνη». Γιατί δεν έκρυψα ποτέ την ιδεολογία μου. Ήμουν και παραμένω «Λαϊκός Δεξιός».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε