Δευτέρα, 7 Οκτ.
27oC Αθήνα

“Παιχνίδια” και τεχνικούς λόγους βλέπουν πίσω από την άνοδο οι χρηματιστές

“Παιχνίδια” και τεχνικούς λόγους βλέπουν πίσω από την άνοδο οι χρηματιστές

Αναζητούν λογικές ερμηνείες για την άνοδο του Χρηματιστηρίου και δεν βρίσκουν οι επαγγελματίες του χώρου.

Πολλές μετοχές και μάλιστα δεικτοβαρείς σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη από 7% και ο γενικός δείκτης “ακούμπησε¨ το 4% (έκλεισε στο 3,26%) γεννώντας πολλά ερωτηματικά και απορίες για τους λόγους της μεγάλης ανόδου των τελευταίων ημερών, κι΄ αυτό γιατί δεν βλέπουν ότι στο πολιτικό σκέλος υπάρχουν εξελίξεις που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την αντίδραση του Χρηματιστηρίου.

Επιπλέον βλέπουν ότι οι μικροεπενδυτές είναι από την πλευρά των πολιτών, ελέω του φόβου, όπως υποστηρίζουν οι χρηματιστές, για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Μάλιστα οι χρηματιστές αναφέρουν πως για το μεγαλύτερο πρόβλημα μετεκλογικά είναι η ακυβερνησία της χώρας και η προσφυγή σε νεά εκλογική αναμέτρηση.

Οσον αφορά στην εικόνα των τελευταίων ημερών οι περισσότεροι κάνουν λόγο για ένα παιχνίδι ξένων funds, τα οποία με την άνοδο των μετοχών ελπίζουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις να πουλήσουν παρασύροντας εγχώριους επενδυτές.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι επιλεκτικές αγορές από ορισμένους μεγάλους επενδυτές οι οποίοι θεωρούν τις τιμές ελκυστικές και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο με την ελπίδα ότι με το σχηματισμό κυβέρνησης (με οποιοδήποτε κορμό) θα καταφέρουν να αποκομίσουν πολύ μεγάλα κέρδη.

Στους λόγους που επικαλούνται για να ερμηνεύσουν την άνοδο αναφέρουν τη λήξη των παραγώγων την ερχόμενη Παρασκευή και υπενθυμίζουν ότι το φαινόμενο της ανόδου πριν από τα παράγωγα παρουσιάστηκε και το Δεκέμβριο.

Επίσης, εκείνοι που πιστεύουν στις τεχνικές αναλύσεις υποστηρίζουν ότι είχαν δημιουργηθεί τεχνικά οι προϋποθέσεις για άνοδο του γενικού δείκτη ως τις 850 μονάδες.

Στην ερώτηση αν οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν λόγο που θα ωθούσε τις μετοχές σε άνοδο, απαντούν αρνητικά και επισημαίνουν ότι ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε ώστε να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις που έκαναν, ούτε συνέβη κάτι που επιτρέπει στους επενδυτές να αναθαρρήσουν και ως απόδειξη αναφέρουν ότι οι μικροεπενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις.

Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι οι γενικός δείκτης και οι περισσότερες μετοχές, ειδικά οι δεικτοβαρείς, κάλυψαν τις απώλειες που είχαν ύστερα από την προκήρυξη των εκλογών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε