Πέμπτη, 1 Αυγ.
31oC Αθήνα

Ψηφοδέλτια ΝΔ: Ένας στους δύο παλιούς φεύγει! Ποιοι νέοι έρχονται

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ειδικά σε ό,τι αφορά στη Νέα Δημοκρατία οι εκλογές του 2015 δεν θα μοιάζουν με καμία άλλη αναμέτρηση του παρελθόντος. Ολικό λίφτινγκ επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς με 55% των προσώπων να αλλάζουν. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ενώ στα ψηφοδέλτια θα υπάρχει ακόμη ένας Κωνσταντίνος Καραμανλής, θα υπάρχουν και ονόματα από τον αριστερό χώρο, όπως η Α. Γκερέκου και ο Β. Οικονόμου, ενώ επικεφαλής στο Επικρατείας θα είναι, όπως όλα δείχνουν ο Θ. Φορτσάκης.

Θέμα μερικών ωρών είναι πλέον η επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας καθώς απομένει η μάλλον τυπική έγκρισή τους από την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος το μεσημέρι.

Ήδη κατά πολλούς είναι βέβαιαο ότι το μήνυμα αλλαγής και ανανέωσης θα έρθει με το πρώτο όνομα της λίστας.
Αυτό, λένε πληροφορίες που πύκνωσαν μέσα στη νύχτα, δεν θα είναι άλλο από το όνομα του πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρου Φορτσάκη πουν θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Μάλιστα κατά πολλούς το όνομά του άνοιξε ακόμη ένα μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ, μετά φυσικά αυτό της κ. Γκερέκου που θα είναι υποψήφια στην Κέρκυρα.
Το άνοιγμα προς τον κεντρααριστερό χώρο με πρόσωπα όπως τα παραπάνω, αλλά και άλλα όπως του Β. Οικονόμου δεν είναι τυχαίο.
Το κεντρικό μήνυμα που θέλει να περάσει η Συγγρού είναι πως υπάρχουν στη χώρα δυνάμεις που επιθυμούν τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και αυτές μπορούν να εκφραστούν στις εκλογές σε ένα σχήμα με κεντρικό πυλώνα τη Νέα Δημοκρατία. Το κάλεσμα μέσω των υποψηφίων ανάλογου προφίλ απευθύνεται προς κάθε ψηφοφόρο που συμφωνεί με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ανεξάρτητα απ’ τον χώρο απ’ όπου προέρχεται.
Αυτό σε μια λογική πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί πλέον η αρνητική ψήφος.

Οι παλιοί, οι νέοι και οι αποχωρήσεις που φέρνουν καραμπόλες

Το 55% των υποψηφίων θα είναι νέα πρόσωπα, πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών θα είναι γυναίκες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από περιοχή σε περιοχή ΄’η από το επικρατείας σε εκλογική περιφέρεια φέρνει καραμπόλες.

Όπως εδώ και καιρό έχει επισημάνει το newsit η τοπική κοινωνία και ο εμπορικός κόσμος θα εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό.
Κάπως έτσι στα ψηφοδέλτια θα συμπεριληφθούν ονόματα όπως του πρώην δημάρχου Λάρισας Κώστα Τζανακούλη και του πρώην δημάρχου Λαμίας Γιώργου Κοτρωνιά, αλλά και του προέδρου του Επιμελητηρίου της Άρτας Χρήστου Παπάζογλου, ενώ δεν θα λείπουν και έπμπειρα πρόσωπα με λαμπρή πορεία στον χώρο τους όπως ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης που θα είναι υποψήφιος στη Σάμο.

Οι μετακινήσεις παλιών και νέων στελεχών δίνουν και παίρνουν. Έτσι ο Ν. Δένδιας απ’ την Κέρκυρα θα είναι στο ψηφοδέλτιο της Β Αθηνών όπως και ο Ι. Μιχελάκης που ήταν στο Επικρατείας, αλλά και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που “μετακόμισε” από τα Γιάννινα.
Στην ίδια περιφέρεια θα κατέβουν και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος,, η Ντόρα Πάλλη, κόρη της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, η υποψήφια ευρωβουλευτής Ζωή Ράπτη και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Δημοσθένης Δαββέτας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη από το Επικρατείας επιστρέφει στην Α Αθήνας, όπου ένα νέο πρόσωπο θα είναι ο Βασίλης Φοίβος Αξιώτης που υπήρξε στέλεχος της ΟΝΝΕΔ.

Τα νέα πρόσωπα στην Α’ Πειραιώς είναι το πρώην μοντέλο Νόνη Δούνια και ο Γ. Μελάς, ενώ στη Β’ Πειραιώς υποψήφιος θα είναι Φαήλος Κρανιδιώτης και στην Περιφέρεια Αττικής ένα από τα νέα πρόσωπα είναι ο Γιώργος Κώτσηρας που ήταν υποψήφιος και για την Ευρωβουλή.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης από τα νέα πρόσωπα είναι η δικηγόρος Αννα Ευθυμίου, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης νέο πρόσωπο είναι ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Το “κάστρο” των Σερρών θα έχει και πάλι υποψήφιο έναν Καραμανλή, τον γιο του Αχιλλέα Κωνσταντίνο
Στην Αρκαδία οι δύο νέοι είναι ο γιατρός Κ. Βλάσσης και η Εύη Τατούλη Στην Αρτα μετακινήθηκε από την Αχαϊα ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Νταβρής, ενώ στο ψηφοδέλτιο μπήκε και η κόρη του πρώην βουλευτή Κώστα Καραμπίνα,Εύη.
Στην Κοζάνη επανέκαμψε ο Γιώργος Κασαπίδης. Στην Αχαϊα το νέο όνομα είναι του πρώην γ.γ. Ενημέρωσης Ανδρ. Κατσανιώτη που ήταν και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας το 2012. Στην Πρέβεζα ένα από τα νέα ονόματα είναι της επικοινωνιολόγου Μαρίας Κατσικοβόρδου, ενώ στη Θεσπρωτία ένα από τα νέα ονόματα είναι του πρώην νομάρχη Βασίλη Γιόγιακα.
Στη Χίο μετακινήθηκε από την Α΄ Αθηνών ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, ενώ στη Λέσβο θα θα είναι υποψήφιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
Στη Βοιωτία ένα από τα νέα ονόματα είναι αυτό της ανεηψιάς του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, δικηγόρου, Ιωάννας Λιάπη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε