Στο δίπατο νεοκλασικό διαμέρισμα της οδού Σκουφά ο κ. Φορτσάκης κάνει τα πρώτα του βήματα στα άγνωστα γι’ αυτό …μονοπάτια της κεντρικής πολιτικής σκηνής και δίνει σήμερα απαντήσεις που δεν έχουν προλάβει να γίνουν αμιγώς πολιτικές άρα είναι πολύτιμες ως απόψεις ενός μέσου πολίτη.
Κύριε Φορτσάκη, γιατί επιλέξατε να αφήσετε το Πανεπιστήμιο για τη Βουλή;
Σήμερα διεξάγεται στη Χώρα μας μία κρίσιμη μάχη. Διακυβεύετε όχι μόνο η ευρωπαϊκή πορεία μας, αλλά και η υπόστασή μας. Συγκρούονται δύο κόσμοι. Ελπίζω ότι μπορούμε να κατορθώσουμε για τη Χώρα αυτό που επιτύχαμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, να αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό, τη βία των μειοψηφιών, τα μικροσυμφέροντα των συντεχνιών. Από το πολιτικό βήμα που επέλεξα πιστεύω ότι θα υπηρετηθεί καλύτερα και το Πανεπιστήμιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγγείλει ως πρώτη προτεραιότητά του την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του Πανεπιστημίου και την επάνοδο στο προηγούμενο καθεστώς, εκείνο της συνδιοίκησης με τους συνδικαλιστές των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων. Προέχει επομένως σήμερα η θεσμική θωράκιση του Πανεπιστημίου, που μόνο ένα πολιτικό βήμα μπορεί να διασφαλίσει. Πιστεύω λοιπόν ότι ακόμα και για το Πανεπιστήμιο θα είμαι πιο χρήσιμος από τη νέα μου θέση.
Πιστεύετε ότι στο ενδεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, το έργο σας ως πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αθηνών θα δυσκολευόταν;
Όπως ήδη απάντησα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανώτατη παιδεία περιλαμβάνει ως πρώτη προτεραιότητα την επιστροφή του Πανεπιστημίου στο προηγούμενο παλαιοκομματικό καθεστώς. Αυτό ακυρώνει όλες τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού που είχαμε αναλάβει.
Δεν φοβάστε ότι κάποιοι μπορεί να σας κατηγορήσουν ότι η πρώτη θέση στο Επικράτειας της ΝΔ έρχεται ως ανταμοιβή της στάσης που κρατήσατε το προηγούμενο διάστημα ως πρύτανης;
Έχω υπηρετήσει το Πανεπιστήμιο ως Καθηγητής επί 25 χρόνια, αλλά και από διοικητικές θέσεις για 14 χρόνια. Διετέλεσα επί 7 χρόνια Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής στην οποία ανήκω, επί 6 χρόνια στη Προεδρεία της και μετά Πρύτανης του Πανεπιστημίου. Οι θέσεις μου είχαν ήδη διατυπωθεί και είχαν γίνει ευρέως γνωστές από την εποχή που ήμουν Πρόεδρος της Νομικής Σχολής. Είχα από τότε συγκρουστεί με εκείνους που ήθελαν να επιβάλλουν με τη βία τη μειοψηφία τους. Είχα από τότε επισημάνει ότι είναι ανάγκη να παραμένουμε πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, χωρίς την οποία το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Χωρίς την τήρηση της νομιμότητας καμία κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει. Δεν ήταν μέχρι σήμερα στις προθέσεις μου να μεταπηδήσω στο πολιτικό στίβο. Ωστόσο οι συνθήκες σήμερα, όπως το εξήγησα στις προηγούμενες απαντήσεις μου, το επιβάλλουν. Δεν διάλεξα εγώ τον χρόνο των εκλογών. Το θεωρώ χρέος μου προς την Χώρα να προσπαθήσω, όσο μπορώ, να συμβάλλω αυτή τη δύσκολη ώρα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Διανύουμε μια πολύ δύσκολη προεκλογική περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη πόλωση. Θεωρείται ότι μέσα σε αυτό το κλίμα η ΝΔ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές;
Είναι γεγονός ότι η κοινωνία μας βιώνει σήμερα μια περίοδο συγκρουσιακή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη βάση της σύγκρουσης αυτής βρίσκεται όχι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και οι αδικίες που προκλήθηκαν κατά την αντιμετώπισή της. Δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να ανεχθούμε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μας να υποφέρει τόσο, που ουσιαστικά να μην μπορεί να επιβιώσει. Πρέπει λοιπόν με κάθε τρόπο αυτό να το αντιμετωπίσουμε. Παρά τα λάθη που έγιναν, σήμερα επιτύχαμε και την πρωτογενή δημοσιονομική ισορροπία μας και την απαρχή μιας οικονομικής ανάπτυξης. Μπορούμε λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι ότι το μέλλον θα φέρει σημαντική βελτίωση. Ευελπιστώ ότι η υποψηφιότητά μου θα παρακινήσει όλους εκείνους που, πέρα από τα κόμματα, με βάση τη κοινή λογική, οραματίζονται τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.
Κύριε Φορτσάκη, είστε της άποψης ότι όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε χρεοκοπία της χωράς και έξοδο από το ευρώ;
Η Χώρα μας έχει αναλάβει διεθνείς δεσμεύσεις, οι οποίες δεν μεταβάλλονται εάν αλλάξει η Κυβέρνηση της Χώρας. Τα κράτη έχουν συνέχεια και είναι αδιάφορο αν στην διακυβέρνησή τους το ένα κόμμα διαδέχεται το άλλο. Το αίτημα για σημαντική μείωση των βαρών του χρέους για τη Χώρα μας είναι πανεθνικό. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη επιτύχει να δεχθούν οι εταίροι μας ότι αμέσως μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση και βγούμε από το Μνημόνιο το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί. Θυμίζω πάντως ότι άλλο πράγμα είναι η μείωση του χρέους και άλλο να μπουν οι βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Οι δυσκολίες που έχουμε μέχρι σήμερα δεν οφείλονται στην αποπληρωμή του χρέους, που δεν έχει αρχίσει. Πληρώνουμε προς το παρόν μόνο τους τόκους, 5,6δις εφέτος, πολύ λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μέχρι σήμερα σταθερά απορριφθεί από τους εταίρους. Τι κάνει τον κύριο Τσίπρα να πιστεύει ότι εκείνος θα μπορέσει στο σημείο αυτό να διαπραγματευτεί καλύτερα από τον κύριο Σαμαρά; Ισχυρίζεται ότι οπωσδήποτε θα επιτύχει και έτσι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή μας στο ευρώ και την Ευρώπη. Δεν έχει προετοιμάσει καμία εναλλακτική λύση. Μοιάζει με ένα μαθητή που τον ρωτάει ο πατέρας του πότε θα μελετήσει και πως θα προετοιμαστεί για τις εξετάσεις του και εκείνος απαντάει «μην σε νοιάζει μπαμπά, θα τα καταφέρω!». Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε το λαϊκισμό του παλαιοκομματισμού. Η παροχολογία και οι δωρεάν υποσχέσεις είναι εύκολες. Η υπευθυνότητα και η αλήθεια είναι δύσκολη.
Σε ποιο πολιτικό χώρο κινείστε ιδεολογικά; Το ιδεολογικό στίγμα που εκπέμπει η ΝΔ σας καλύπτει;
Ανήκω ιδεολογικά στο χώρο του κέντρου. Η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να συνδυάζεται με την κρατική μέριμνα για την στήριξη των πιο αδυνάτων. Οι ατομικές ελευθερίες πρέπει να προστατεύονται στον ύψιστο βαθμό. Όπως γνωρίζετε, δεν είμαι κομματικό στέλεχος της ΝΔ. Έχω παράσχει τεχνικές συμβουλές και σε στελέχη παλαιοτέρων κυβερνήσεων της ΝΔ και σε στελέχη παλαιοτέρων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το σημαντικότερο κόμμα του ευρωπαϊκού τόξου είναι η ΝΔ και πιστεύω ότι πρέπει τώρα που προσπαθεί να διευρύνει περισσότερο τη βάση της να τη στηρίξουμε δυναμικά.
Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Γαλλία πιστεύετε ότι θα έχουν αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη;
Είναι προφανές ότι τα θλιβερά αυτά γεγονότα προσλαμβάνουν μια διάσταση όχι μόνο πανευρωπαϊκή, αλλά και διεθνή. Αυτό μαρτυρεί και η παρουσία τόσων πολλών αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών στη Γαλλία για να τη στηρίξουν. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να γίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποιες θα είναι οι τρεις άμεσες αλλαγές που θα προκρίνατε ως μέλος του κοινοβουλίου για την αλλαγή της εικόνας του ελληνικού Πανεπιστήμιου.
Πρώτη προτεραιότητα είναι ασφαλώς η αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης με άμεση πρόσθετη οικονομική ενίσχυση. Δεύτερη προτεραιότητα είναι να ανασυγκροτηθούν διοικητικά τα διαλυμένα από τη διαθεσιμότητα Πανεπιστήμια με την επιστροφή όλων των υπαλλήλων τους. Τρίτη προτεραιότητα η νομοθετική διευκόλυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν στα Πανεπιστήμια να διασφαλίσουν αμέσως τις βασικές τους ανάγκες, όπως καθαρισμός, φύλαξη, θέρμανση κλπ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΕΤΡΟΣ ΧΟΝΤΟΣ