Πέμπτη, 25 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Τι δεν μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο φόρος ακινήτων προκάλεσε κοινωνικούς τριγμούς είτε στην πρώτη του μορφή μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε ως ΕΝΦΙΑ και οι κοινωνικές αντιδράσεις μεταφέρθηκαν και στην κάλπη υπό τη μορφή ψήφου τιμωρίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα όμως αποτέλεσε και πεδίο … δόξης λαμπρό για τον ΣΥΡΙΖΑ που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τον φόρο, λέγοντας απλά ότι θα τον καταργήσει. Μερικές όμως ημέρες πριν τις εκλογές ζητήθηκαν εξηγήσεις για την κατάργηση αυτή και κάπου εδώ τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται.

Οι εξηγήσεις, όσες δόθηκαν, κρίθηκαν ως και σοκαριστικές από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ τα αντίπαλα κόμματα μίλησαν για ανεπάρκεια και προχειρότητα.

Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με στόχο μάλιστα τη συγκέντρωση 1,4 δισ. ευρώ από τους 140.000 ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας άνω των 500.000 ευρώ, όπως μεταφράστηκε από την ΠΟΜΙΔΑ σημαίνει φόρο 10.000 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Αυτό βέβαια δεν ισούται με φορολόγηση αλλά με αναγκαστικό δανεισμό και θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις.

Για να μειωθεί το ποσό του φόρου θα πρέπει να διευρυνθεί η βάση φορολόγησης, δηλαδή να επιβαρυνθούν με τον φόρο περισσότεροι άνθρωποι και ταυτόχρονα ο φόρος να είναι προοδευτικός να ξεκινάει από ένα ποσοστό για τις μικρότερες περιουσίες και να αυξάνεται προοδευτικά όσο η αξία της ακίνητης περιουσίας μεγαλώνει.

Από που λοιπόν θα ξεκινάει η βάση; Ποιο θα είναι το αφορολόγητο όριο;

Από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως επίσημα ακούστηκε το ποσό των 400.000 ευρώ. Μεγάλο ποσό που αφήνει εκτός το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, όμως δεν αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των φορολογούμενων και ακόμη και εάν ο φόρος είναι προοδευτικός τα ποσά παραμένουν τεράστια ανά φορολογούμενο.

Κάπως έτσι θα πρέπει να μικρύνει το αφορολόγητο και το ερώτημα είναι πόσο. Που θα μπει και πόσοι θα πληρώσουν τον νέο φόρο. Θα ξεκινάει ο φόρος από τα 350.000 ευρώ, από τις 300.000;

Απαντήσεις δεν έχουν δοθεί και το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι εάν πρόκειται για ακόμη μια έκπληξη που περιμένει τους ιδιοκτήτες ακινήτων … μετά την απομάκρυνση από την κάλπη.

Τα ερωτήματα ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στα ταμεία του κράτους είναι 2,8 δισ. Μάλιστα ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε στα 3,4 δισ με στόχο τελικά να συγκεντρωθούν τα 2,8 δισ.

Έστω λοιπόν ότι από τον νέο φόρο που θα επιβληθεί συγκεντρωθούν τα 1,4 δισ. ευρώ, το υπόλοιπο ποσό που θα λείπει από τα ταμεία του κράτους πως θα αντικατασταθεί, από άλλου είδους φορολόγηση; Ποια θα είναι αυτή;

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε