Κυριακή, 4 Αυγ.
32oC Αθήνα

Deutsche Welle: Κακή είδηση για την Ελλάδα η νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Deutsche Welle: Κακή είδηση για την Ελλάδα η νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Προδιαγεγραμμένη η σύγκρουση με τους ευρωπαίους εταίρους, το απρόσμενα καλό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα δώσει στον Τσίπρα πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση και επιθετικότητα έναντι των ευρωπαίων, δήλωσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Μ. Φράτσερ.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW) χαρακτήρισε την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «κακή είδηση για την Ευρώπη και την Ελλάδα».

Bild: «οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν όποιον θέλουν. Εμείς έχουμε το δικαίωμα να μην είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τα ελληνικά χρέη»

Όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της Rheinische Post, το «απρόσμενα καλό αποτέλεσμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ θα προσδώσει στην επόμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση και επιθετικότητα έναντι των ευρωπαίων εταίρων της. Ο Μαρσέλ Φράτσερ προέβη μάλιστα στην εκτίμηση ότι «μία σύγκρουση με τους ευρωπαίους εταίρους για την οικονομική πολιτική είναι προδιαγεγραμμένη».

Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, «θα υπάρξει πολλή ανασφάλεια ως προς τη μελλοντική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο γερμανός ειδικός εκτίμησε ότι σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση και έξοδος της Ελλάδας από τη ευρωζώνη -σενάριο που ο ίδιος θεωρεί ωστόσο απίθανο- «ενδέχεται ασφαλώς να προκληθούν ρήγματα σε όλη την Ευρώπη».

Αυτήν την ώρα δεν τίθεται ζήτημα «Grexit»

Μετά τις πρώτες τοποθετήσεις εκπροσώπων των γερμανικών κομμάτων το βράδυ της Κυριακής, στελέχη των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυρίας προειδοποίησαν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ να μην αθετήσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

«Και η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις συμφωνίες με την ΕΕ και την τρόικα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του SPD Τόμας Όπερμαν στην Rheinische Post, καλώντας τη νέα κυβέρνηση να προβεί σε θαρραλέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

όλες οι επόμενες δόσεις εξαρτώνται από το αν η Αθήνα θα τηρήσει τους απαραίτητους όρους

Συνέπεια στην τήρηση των δεσμεύσεων ζήτησε από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση και ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ. Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel τόνισε ότι «όλες οι επόμενες δόσεις εξαρτώνται από το αν η Αθήνα θα τηρήσει τους απαραίτητους όρους.
Ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα «Grexit», ωστόσο κατέστησε σαφές ότι μία απομείωση χρέους ή ενδεχόμενες εκπτώσεις δεν έχουν αυτήν ώρα νόημα από οικονομικής άποψης.

Αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του επίσης χριστιανοκοινωνιστή Χανς-Πέτερ Φρίντριχ. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι «οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν όποιον θέλουν. Εμείς έχουμε το δικαίωμα να μην είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τα ελληνικά χρέη».

Πηγή Deutsche Welle

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε