Παρασκευή, 19 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Newsit: «Ήρθε η ώρα να κλείσουμε το φαύλο κύκλο του λαϊκισμού»

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Newsit: «Ήρθε η ώρα να κλείσουμε το φαύλο κύκλο του λαϊκισμού»

«Στις 25 Ιανουαρίου πρέπει να κλείσουμε μια για πάντα τον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού που ξεκίνησε την δεκαετία του ‘80» τονίζει μέσω του newsit o υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης λίγα εικοσιτετράωρα πριν το άνοιγμα της κάλπης.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στη Β’ Αθήνας υποστηρίζει ότι η μάχη των εκλογών δεν έχει κριθεί ακόμα υπογραμμίζοντας ότι «Η μάχη των εκλογών τελειώνει όταν κλείσει η κάλπη την Κυριακή το βράδυ».

Ενώ από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τη συνεργασία των 2,5χρόνων μεταξύ ΝΔ –ΠΑΣΟΚ επεσημαίνει ότι «η Νέα Δημοκρατία απέδειξε πως, όταν το χρειάζεται ο τόπος, δεν διστάζει να συνεργαστεί ακόμα και με παραδοσιακούς πολιτικούς της αντιπάλους». Δεν παραλείπει, όμως, να κριτικάρει την αδυναμία εύρεσης συμμαχίων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ λεγόντας ότι «αναρωτιέμαι πάντως με ποιους θα συνεργαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα αφού έχει κλείσει όλες τις πόρτες πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών.

– Κύριε υπουργέ, διάβαζα με μεγάλο ενδιαφέρον το άρθρο σας στην «Καθημερινή» με τίτλο «μην κάνεις πίσω στις μεταρρυθμίσεις». Εκείνο που θα ήθελα εξαρχής να σας ρωτήσω είναι γιατί ο πολίτης να εμπιστευτεί τη ΝΔ όταν μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση επέδειξε μια μεταρρυθμιστική κόπωση κάνοντας πίσω σε πολλά νομοσχέδια που αντιδρούσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης;

Δεν θα διαφωνήσω ότι υπήρξε μία σχετική ανάσχεση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα. Μην χάνουμε όμως την μεγάλη εικόνα. Μην ξεχνάμε ότι ξεκινήσαμε πριν από 2,5 χρόνια με την χώρα στο χείλος της καταστροφής. Καταφέραμε όμως να στρίψουμε το τιμόνι και σήμερα έχουμε για πρώτη φορά μηδενικά ελλείμματα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μικρή έστω αλλά σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας, καινούριες επενδύσεις και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης η οποία φάνηκε και στο πρωτοφανές τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας το καλοκαίρι. Όλα αυτά έγιναν μέσα από τήρηση λεπτών ισορροπιών και με σκληρή δουλειά, δεν έγιναν ως δια μαγείας. Άλλωστε τους μαθητευόμενους μάγους θα τους βρει κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη Νέα Δημοκρατία…

Βρισκόμαστε μόλις δυο εικοσιτετράωρα πριν το άνοιγμα της κάλπης. Πιστεύετε ότι η ΝΔ μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά;

Βεβαίως το πιστεύω. Η μάχη των εκλογών τελειώνει όταν κλείσει η κάλπη την Κυριακή το βράδυ. Εμείς οφείλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι έχουν ουσιαστικά μια και μόνο ρεαλιστική πρόταση που μπορούν να επιλέξουν με κριτήριο τη λογική, αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Η πρότασή μας πατάει πάνω στα αδιαμφισβήτητα θεσμικά και οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνουν τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, τους δανειστές της και τις διεθνείς αγορές. Εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα κλείσει ομαλά η διαπραγμάτευση με τους ετέρους μας, ότι θα ξαναβγούμε στις αγορές για να δανειζόμαστε σαν κανονική χώρα και ότι θα φέρουμε θέσεις εργασίας με νέες επενδύσεις. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών οι οποίοι πιστεύω ότι θα ζυγίσουν πολύ καλά την τελική τους απόφαση την ώρα της κάλπης.

Η αρχική στρατηγική που επέλεξε η ΝΔ μέσω του φόβου και της τρομοκράτησης απέδωσε;

Κοιτάξτε δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να μείνει απαθής στους λαϊκισμούς και τα φούμαρα που πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ θέλω να επισημάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αυτό που δείχνει σήμερα. Δεν πρόκειται να αλλάξει στάση μετά τις εκλογές, όπως ίσως θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι. Οι ασυναρτησίες και η άγνοια των στελεχών του που αύριο μπορεί να είναι Υπουργοί, θα οδηγήσουν σε σύγκρουση με τους ετέρους και σε γενικότερο μπάχαλο που κινδυνεύει να ρίξει στα σκουπίδια τις θυσίες τόσων ετών. Τι να πρωτοπεί κανείς; Για τα 100 δις ευρώ που θα τυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη βαβέλ με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ή την αποκάλυψη του υποψηφίου βουλευτή τους στο νομό Κοζάνης, Γιώργο Χιωτίδη, ότι και η δραχμή είναι λύση; Ας μην έχουν λοιπόν αυταπάτες για την επόμενη μέρα όσοι σκέφτονται να υποστηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό δεν είναι τρομοκράτηση είναι απλώς καταγραφή της πραγματικότητας!

Έχετε αρκετές φορές στο παρελθόν εκφράσει την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Τώρα που φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου επιμένετε σε αυτή τη θέση σας;

Στις 25 Ιανουαρίου πρέπει να κλείσουμε μια για πάντα τον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού που ξεκίνησε την δεκαετία του ‘80. Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που υπόσχεται ανοικτά είναι να τον επαναφέρει με όλη του τη μεγαλοπρέπεια… Έναν φαύλο κύκλο σπατάλης, ασυδοσίας, πελατειακής νοοτροπίας και κρατισμού που μας οδήγησε στην χρεωκοπία πριν από 5 χρόνια. Ξαναλέω λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται σήμερα. Έχει πάρει διαζύγιο με τη λογική και έχει αγκαλιάσει ό,τι πιο αναχρονιστικό έχει απομείνει στο πολιτικό σύστημα. Και θα κάνει πράξη όσα λέει οδηγώντας την χώρα με μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευση και εκτός ευρώ. Ας το καταλάβουν αυτό οι πολίτες.

Από τη θητεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ποιες εμπειρίες αποκτήσατε; Το μνημονιακό πλαίσιο είναι ασφυκτικό ή είχατε τη δυνατότητα να κάνετε πράξη δικούς σας σχεδιασμούς;

Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρόνο να επιτύχουμε μετρήσιμο έργο. Με τα νέα οργανογράμματα μειώσαμε τις δομές στα Υπουργεία κατά 40% εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους, με την ενίσχυση του πειθαρχικού δικαίου το Δημόσιο καθαρίζει από εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν είχαν καμία θέση στην δημόσια διοίκηση, θεσπίσαμε ένα σύγχρονο και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, επανελέγχουμε τις μετατροπές συμβάσεων που έγιναν με πλαστά στοιχεία. Το πιο σημαντικό μάθημα είναι ότι όταν δουλεύεις σκληρά με σχέδιο και πρόγραμμα, οι μεταρρυθμίσεις αγκαλιάζονται από την σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών.

Τελικά το πείραμα της συγκυβέρνησης πέτυχε μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Με ποιους μπορεί να συμμαχήσει η ΝΔ μετά τις εκλογές αν έρθει πρώτο κόμμα;

Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε πως, όταν το χρειάζεται ο τόπος, δεν διστάζει να συνεργαστεί ακόμα και με παραδοσιακούς πολιτικούς της αντιπάλους. Προφανώς χρειάστηκε να τηρηθούν κάποιες λεπτές ισορροπίες στην συνεργασία μας με το ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις για την Δημόσια Διοίκηση σκοντάψαμε σε αντίδραση ορισμένων στελεχών του και καθυστερήσαμε σε κάποιες περιπτώσεις. Πάντως κερδίσαμε μία πρώτη εμπειρία συμμαχικών κυβερνήσεων η οποία είναι πιστεύω χρήσιμη μια που ως πολιτικό σύστημα δεν είχαμε έως πρόσφατα κουλτούρα κυβερνητικών συνεργασιών. Αναρωτιέμαι πάντως με ποιους θα συνεργαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα αφού έχει κλείσει όλες τις πόρτες πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε