Σάββατο, 20 Ιουλ.
32oC Αθήνα

“Κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η ΝΔ έχασε τις εκλογές!”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση της ΝΔ στην εκτελεστική γραμματεία του κόμματος η οποία δεν περιείχε …ίχνος αυτοκριτικής για την συντριπτική ήττα που υποστεί η ΝΔ στις εκλογές. Ενώ στέλεχος του κόμματος αποχωρώντας από τη συνεδρίαση σχολίαζε “κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι χάσαμε”.

Το μόνο αξιοσημείωτο από τη χθεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδης. Ο 30χρονος πρόεδρος της νεολαίας δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλο του θέτοντας τα πράγματα με το όνομα τους. Ο Σάκης Ιωαννίδης χαρακτήρισε καθαρή την ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα είπε πώς “Ασχέτως από τις αστοχίες που πάντα υπάρχουν σε μια κυβερνητική πολιτική, είναι αλήθεια πως το πλούσιο αυτό κυβερνητικό έργο δεν επικοινωνήθηκε επαρκώς. Ακόμα, τόνισε πως δεν επικοινωνήθηκε επαρκώς το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας και ο οδικός χάρτης μείωσης της φορολογίας. Αντιθέτως, έγινε εκτενέστερη χρήση από όσο θα χρειαζόταν, της στρατηγικής του φόβου που περιέγραφε το τι θα συμβεί σε περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στρατηγική που από ένα σημείο και μετά λειτούργησε αρνητικά για τη ΝΔ. »

Επιπλέον, σχετικά με την συμπεριφορά πρώην κυβερνητικών στελεχών, είπε συγκεκριμένα: “Τι άλλο από αστοχία είναι να ακούν οι πολίτες Υπουργό της Κυβέρνησης να δηλώνει υπερήφανος για τις πολιτικές περικοπών και να διεκδικεί την πατρότητα αυτών”. “Πόσο καλό μας έκαναν οι δημόσιες δηλώσεις στα ΜΜΕ σε ύφος δε θέλω να μου κλέψει τη δόξα ο Τόμσεν”.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην περίοδο της συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως «Πολλοί θεώρησαν ότι η οικονομική πολιτική της υπερφορολόγησης που ακολουθήθηκε, κυρίως την περίοδο όπου επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας, δεν ταιριάζει στην μεγάλη φιλελεύθερη Κεντροδεξιά παράταξη που έχει ως απαράβατη αρχή, την προστασία της ατομικής περιουσίας, της ιδιοκτησίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.»

Ο ρόλος Καραμανλή

Αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή περιείχε η χθεσινή τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στην εκτελεστική γραμματεία του κόμματος.
Η φράση του Αντώνη Σαμαρά στο ξεκίνημα της εισήγησης του χθες στην εκτελεστική γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας: “ η παράταξή μας κατάφερε να μείνει ουσιαστικά αλώβητη. Έχασε το μικρότερο ποσοστό που έχασε ποτέ σε περίοδο διακυβέρνησης”
Η στάση αυτή του κ. Σαμαρά δεν είναι τυχαία μετά το συνωστισμό που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Παναγή Κυριάκου από στελέχη και βουλευτές που …τρέχουν να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για την πορεία και το μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης.
Επίδοξοι διάδοχοι αναμένουν ένα νεύμα του πρώην προέδρου της Ν.Δ ή μία κίνηση που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ, στην προσπάθεια να υποβαθμίσει την έκταση της ήττας και ενώ η δυσαρέσκεια στο γαλάζιο παρασκήνιο εναντίον του όλο και φουντώνει, συνέκρινε με αυτό τον τρόπο το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής με αυτό του 2009, όταν ο κ. Καραμανλής είχε χάσει από το Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Καραμανλής βέβαια είχε το ίδιο βράδυ αναλάβει την ευθύνη της ήττας και παραιτήθηκε, ενώ λόγω της εσωκομματικής ισχύος του πολλοί τον συμβούλευαν να παραμείνει. Ενώ η δημοφιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο εσωτερικό της ΝΔ φαίνεται πως αγχώνει τη σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ άλλωστε γνωρίζει ότι ειδικά μετά την ήττα της περασμένης Κυριακής στελέχη όλων των γαλάζιων τάσεων επισκέφθηκαν το γραφείο του όπως (Ευρ. Στυλιαννιδης, Μ. Χαρακοπουλος, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδακης και Απ. Τζίτζικωστας) ενω σήμερα το πρωί θα βρεθεί και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Από την άλλη ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρος διάδοχος και οι επίδοξοι επίγονοι αναμένουν ένα νεύμα από τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ ή μία κίνηση που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τις μελλοντικές προθέσεις του.

Οι αιχμές του κ.Σαμαρά προκάλεσαν σαφώς ενόχληση στους καραμανλικούς, η πλειοψηφία των οποίων πνέει μένεα κατά του νυν προέδρου της Ν.Δ- όχι όμως δημοσίως, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως τον Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος χθες σχολίασε σκωπτικά μέσω twitter: “Σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ ποιος είχε πει την αυτάρεσκη φράση “Εγώ απ’ αυτόν δεν χάνω!”. Αλλά δεν τα καταφέρνω…”. Αναφορά που προφανέστατα είχε να κάνει με παλαιότερα δημοσιεύματα, τα οποία παρουσίαζαν υποτιθέμενο σχετικό ιδιωτικό διάλογο μεταξύ του κ.Σαμαρά και συνεργατών του όσον αφορούσε στην αντιπαράθεση με το σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο καραμανλικό στρατόπεδο τις προηγούμενες ημέρες είχε προκαλέσει αντιδράσεις και η πληροφορία ότι η ηγεσία της Ν.Δ αρχικά σχεδίαζε να επιλέξει την αποχή σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και εφόσον ο Σταύρος Δήμας δε δεχόταν να είναι υποψήφιος προτεινόμενος μόνο από τη Ν.Δ. Το κλίμα αυτό φέρεται να μετέφερε στον κ.Σαμαρά κατά τη προχθεσινή τους συνάντηση στη Συγγρού και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε