Δευτέρα, 7 Οκτ.
26oC Αθήνα

Τι δείχνουν τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Μικτές οι πρώτες εντυπώσεις από τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης. Η πρώτη και πολύ σημαντική διακρίνεται για τη στροφή της στο ρεαλισμό και αφορά τις σχέσεις και τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και τους δανειστές.

«Θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες για τις σχέσεις με την Ευρώπη» τόνισε ο κύριος Τσίπρας και ασφαλώς αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση, μία διαφορετική αντιμετώπιση των σχέσεων και κυρίως των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές από εκείνη που ακούγαμε προεκλογικά. Οι μονομερείς ενέργειες ή καλύτερα το σκιάχτρο των μονομερών ενεργειών δεν κραδαίνεται πλέον.

Στα θετικά μπορεί να τοποθετήσει κανείς και την αντίδραση στη κοινή ανακοίνωση-δήλωση για την Ουκρανία. Είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και αποτελεί σαφή παραβίαση των αρχών και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς καν να ρωτάτε ένα κράτος και πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση και αντέδρασε. Κι΄ αυτό ασχέτως με τη θέση που θα εκφράσει για το ζήτημα των κυρώσεων στη Ρωσία. Είναι ζήτημα αρχής και σεβασμού.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και δηλώσεις ενός άκρατου και ιδεοληπτικού βολονταρισμού, όπως για παράδειγμα για τον κατώτατο μισθό, τη ΔΕΗ και τον ΟΛΠ.

Για τον κατώτατο μισθό, τον οποίο αναγάγαμε σε ζήτημα πρώτης σπουδαιότητας, ενώ δεν είναι, θα τονίσουμε πως στη σημερινή συγκυρία όση θέληση και να έχει η κυβέρνηση δεν μπορεί να τον επιβάλλει αν οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν.
Η νεοελληνική λογική λέει πως οι επιχειρηματίες θα αντιδράσουν και θα υιοθετήσουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, θα αυξηθεί η «μαύρη εργασία», ενώ μπορεί να επιστρατευτούν κι΄ άλλα κόλπα πιο άγρια και οδυνηρά. Αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει, τότε καλά κάνει, γιατί σε τελική ανάλυση η μείωση του κατώτερου μισθού δεν πρόσφερε σχεδόν τίποτα στην πτώση της ανεργίας για την οποία υποτίθεται πως επιβλήθηκε.

Οσον αφορά στη ΔΕΗ και στον ΟΛΠ θα τονίσουμε για ακόμα μία φορά πως στο σκέλος των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στο σημερινό κόσμο το κυρίαρχο δεν είναι ποιος έχει την ιδιοκτησία, αλλά τι υπηρεσίες προσφέρουν οι επιχειρήσεις αυτές.

Γιατί το Δημόσιο μπορεί να έχει τη ΔΕΗ, αλλά αν δεν μπορεί να επενδύσει για να αυξηθεί η παραγωγικότητα το ρεύμα δεν θα είναι πιο φθηνό ή μπορεί να γίνει σε βάρος των άλλων πολιτών και των επιχειρήσεων.
Αν θέλει η κυβέρνηση να δώσει φθηνό ή δωρεάν ρεύμα δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να το κάνει η ΔΕΗ και να μην το αναλάβει ο προϋπολογισμός.

Αν ο ΟΛΠ ή τα αεροδρόμια είναι κρατικά, αλλά προσφέρουν άθλιες υπηρεσίες, ούτε οι πολίτες ωφελούνται, ούτε ο τουρισμός ευνοείται.

Και να μην ξεχνάμε πως ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται να έχει στην πλάτη του και άλλες ζημιογόνες επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να πληρώνει τα ελλείμματα για να προσλαμβάνονται ημέτεροι.

Οσον αφορά στο επενδυτικό σχέδιο, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις αρχές, τους κανόνες και τις κατευθύνσεις για να βγάλουμε συμπέρασμα. Ελπίζουμε να μην διαπνέεται από κρατικίστικη αντίληψη, γιατί τότε μάλλον θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και εν τέλει την έξοδο από την κρίση. Θα πρόκειται για την κορυφαία έκφραση του βολονταρισμού και της ανιστόρητης αγνόησης της πραγματικότητας.

Και ο βολονταρισμός δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος στην οικονομία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε