Παρασκευή, 26 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Αλαλούμ! Μένει μέχρι να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Απ’ τη μια η προεκλογική δέσμευση και από την άλλη οι εταίροι που θέλουν ισοδύναμα μέτρα. Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί και προς το παρόν το θέμα του ΕΝΦΙΑ παραμένει σε ασάφεια… χωρίς το … δημιουργικό κομμάτι να φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Μάλιστα το τελευταίο 24ωρο από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το Μαξίμου εκφράζονταν δυο διαφορετικές απόψεις.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως η κυβέρνηση μεν επιθυμεί να αλλάξει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά σημείωναν με νόημα πως εάν δεν υπάρξει παρέμβαση σε κάτι που υπάρχει, αυτό μένει ως έχει.

Καθώς αυτό σήμαινε πως ο ΕΝΦΙΑ μένει και για φέτος τουλάχιστον προκαλώντας αναταραχή και με την αντιπολίτευση να περιμένει στη γωνία καθώς ο φόρος είχε γίνει η προεκλογική σημαία της σημερινής κυβέρνησης, το Μαξίμου έσπευσε να … βάλει στη θέση του το υπουργείο Οικονομικών διαρρέοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει.

Αργά τη νύχτα την ίδια άποψη απέκτησε και το… υπουργείο Οικονομικών, καθώς φαίνεται ότι πήρε το μήνυμα.

Ο Δ. Μάρδας πάντως απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα, παραπέμποντας τόσο στην κ. Βαλαβάνη που είναι η αρμόδια, αλλά και στη … γραμμή Μαξίμου για αλλαγή λίγο αργότερα. Μέσα στο 2015, όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, λέγοντας ότι δεν θα έρθει εκκαθαριστικό για ΕΝΦΙΑ, αλλά για κάτι διαφορετικό.

Ωστόσο η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ και ειδικά η αντικατάστασή του μοιάζει πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς οι εταίροι και δανειστές της χώρας κρατούν στο χέρι τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ και απαιτούν ισοδύναμα. Δηλαδή έναν νέο φόρο ή σύνολο μέτρων που να αποφέρουν στα ταμεία τουλάχιστον 2,7 δισ.

Με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ο νέος φόρος που προτίθεται να φέρει και που θα αφορά μόνο στη μεγάλη περιουσία να έχει έσοδα περίπου 1,4 δισ. η… εξίσωση δεν βγαίνει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε