Δευτέρα, 28 Οκτ.
20oC Αθήνα

Έμμυ Ναίτερ: H Google τιμάει τη διάσημη μαθηματικό

Έμμυ Ναίτερ: H Google τιμάει τη διάσημη μαθηματικό

Η Έμμυ Ναίτερ γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1882 όντας το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά. Ήταν μία πολύ σημαντική Γερμανίδα μαθηματικός γνωστή για την πρωτοποριακή συμβολή της στην αφηρημένη άλγεβρα και τη θεωρητική φυσική.

Αναφέρεται από τους Πάβελ Αλεξανδρώφ , Άλμπερτ Αϊνστάιν, Jean Dieudonné, Hermann Weyl, Νόρμπερτ Βίνερ και άλλους ως η πιο σημαντική γυναίκα στην ιστορία των μαθηματικών που επέφερε ριζικές αλλαγές στις θεωρίες των δακτυλίων, των σωμάτων, και των αλγεβρικών δομών. Στη φυσική, το θεώρημα της Ναίτερ εξηγεί τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ συμμετρίας και των νόμων διατήρησης.
Η Έμμυ Ναίτερ τιμάται από τους μαθηματικούς ως αλγεβρίστρια και για τη συνεισφορά της στην τοπολογία. Οι φυσικοί την εκτιμούν περισσότερο για το διάσημο θεώρημα της, λόγω της εκτεταμένης συνέπειάς του στη Θεωρητική Φυσική και τα δυναμικά συστήματα. Έδειξε μια οξεία τάση για την αφηρημένη σκέψη, η οποία της επέτρεψε να προσεγγίσει τα προβλήματα των μαθηματικών σε καινούργιους και πρωτότυπους τρόπους.
Η Έμμυ Ναίτερ γεννήθηκε σε εβραϊκή οικογένεια στη βαυαρική πόλη του Έρλαγκεν στις 23 Μαρτίου 1882 και είχε τρία μικρότερα αδέλφια. Η Έμμυ Ναίτερ δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν όταν το ναζιστικό καθεστώς την απέρριψε μαζί με άλλους καθηγητές εξαιτίας της εβραϊκής καταγωγής της.
Παρέμεινε ηγετικό στέλεχος του Τμήματος Μαθηματικών του Γκέτινγκεν μέχρι το 1933 και οι μαθητές της ήταν γνωστοί και ως “αγόρια της Ναίτερ”.
Το έργο της Ναίτερ συνεχίζει να είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της θεωρητικής φυσικής και των μαθηματικών και αυτή σταθερά συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα.
Ο πατέρας της Έμμυ, ο Μαξ Ναίτερ, καταγόταν από οικογένεια εμπόρων στη Γερμανία. Σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος, του είχε απονεμηθεί διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 1868. Μετά από τη διδασκαλία εκεί για επτά χρόνια, πήρε μια θέση στην βαυαρική πόλη του Έρλαγκεν, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε την Ίντα Αμαλία Κάουφμαν, κόρη ενός εύπορου εμπόρου.
Οι μαθηματικές συνεισφορές του Μαξ Ναίτερ ήταν κυρίως στην αλγεβρική γεωμετρία, ακολουθώντας τα βήματα του Alfred Clebsch. Η πιο γνωστή του δουλειά είναι το θεώρημα Brill-Νoether και το υπόλοιπο, ή το θεώρημα AF + BG, ενώ υπάρχουν διάφορα άλλα θεωρήματα που συνδέονται με αυτό, όπως το θεώρημα του Μαξ Ναίτερ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε