Πολιτικό σάλο και “πονοκέφαλο” στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής πως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ως δικηγόρος εκπροσωπούσε απολυμένους ή σε διαθεσιμότητα δημοσίους υπαλλήλους, ζητούσε προμήθεια 12% αλλά και πως είχε υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά ακόμη και την ημέρα που ορκίστηκε υπουργός!
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αρνείται πως το έγγραφο που παρουσιάζει το Βήμα είναι γνήσιο και μιλά για πλαστογραφία. Είπε δε πως αν αποδειχθεί ότι είναι αλήθεια όσα υποστηρίζει η εφημερίδα θα παραιτηθεί την ίδια στιγμή!
Όμως τίθεται ένα ηθικό θέμα για τον υπουργό που ως δικηγόρος εκπροσωπούσε απολυμένους του Δημοσίου, ως υπουργός εξήγγειλε 3.500 προσλήψεις στο Δημόσιο και στο παρελθόν είχε υπογράψει συμφωνητικά μαζί τους, ζητώντας μάλιστα και προμήθεια 12% επί των ακαθάριστων κερδών!
Μόλις είδε το φως της δημοσιότητας ένα μέρος του δημοσιεύματος, προκλήθηκε πολιτική θύελλα, με την αντιπολίτευση να ζητά είτε την παραίτηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είτε την αποπομπή του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επικοινώνησαν αμέσως με τον κ. Κατρούγκαλο ζητώντας του εξηγήσεις. Η αναστάτωση στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν δεδομένη. Ο υπουργός απάντησε στους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πως τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέει το βήμα. Και το Μαξίμου του ζήτησε να δώσει δημόσια εξηγήσεις και να κλείσει το θέμα σήμερα κιόλας.
Όπως κι έγινε…
Αμέσως μετά την επικοινωνία με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μέσω twitter ανακοίνωσε ότι θα δώσει στις 19:00 συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο. Κι εκεί πέρασε στην αντεπίθεση και προσπάθησε να κάνει αυτό που του είχε ζητήσει επί της ουσίας ο πρωθυπουργός: να δώσει εξηγήσεις, να πείσει και να κλείσει το θέμα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μίλησε για «πρωτοφανές» γεγονός, για προβοκάτσια και πλαστογραφία.
Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό που παρουσιάζει Το Βήμα αφορά μισθολογική διαφορά δημοσίου υπαλλήλου χωρίς πολιτικό βάρος. Επεσήμανε ότι όλες οι σχετικές αγωγές υπαλλήλων που απολύθηκαν από το Δημόσιο ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είχαν ασκηθεί από το 2013 και το 2014 και πρόσθεσε πως εάν είχε κάνει κάτι τέτοιο όχι μόνο θα έπρεπε να παραιτηθεί αλλά να φύγει από τη χώρα ή να αυτοκτονήσει.
«Πιστεύω ότι κανένα τέτοιο έγγραφο δεν έχει κατατεθεί το 2015 ούτε από άλλο δικηγορικό γραφείο. Ωστόσο αν μου φέρουν έστω και ένα που να αφορά τις ημερομηνίες 26 και 27 Ιανουαρίου, που αναφέρει το δημοσίευμα, υπογεγραμμένο από μένα ή άλλο συνεργάτη μου τότε θα παραιτηθώ», επεσήμανε.
Ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε λέγοντας ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας είναι τελείως ανυπόστατο και το χαρακτήρισε συλλεκτικό κομμάτι κιτρινισμού, ψεύδους και συκοφαντίας.
Επανέλαβε (σ.σ. είχε εκδώσει νωρίτερα και ανακοίνωση) πως έχει παραιτηθεί από οποιοδήποτε δικαίωμα εργολαβικών που θα εισπράξει η εταιρία στην οποία εργαζόταν και από την οποία παραιτήθηκε από τον Ιούλιο του 2014 όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής.
Όπως είπε, ακολούθως εντάχθηκε σε μια άλλη δικηγορική εταιρεία από την οποία επίσης αποχώρησε όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, επισήμανε, έχει διαλυθεί και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, όπως και οι αμοιβές, έχουν περάσει στη δικηγόρο με την οποία υπήρξε συνέταιρος.
Τόνισε πως είχε ασχοληθεί στο παρελθόν μόνο με τις υποθέσεις 20 σχολικών φυλάκων από τους οποίους θα πληρωνόταν μόνο σε περίπτωση δικαστικής αμετάκλητης απόφασης από τον Άρειο Πάγο και όχι σε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης.
Ανέφερε, επίσης, ότι τη Δευτέρα θα απαιτήσει από την εφημερίδα να ζητήσει συγγνώμη και να καταθέσει το ποσό των 10.000 ευρώ στο ΚΕΘΕΑ. Στην περίπτωση που η εφημερίδα δεν το πράξει, θα καταθέσει αγωγή εναντίον της, ζητώντας πολλαπλάσιο ποσό, το οποίο θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό. «Η ανοησία δεν είναι ποινικό αδίκημα, η συκοφαντία όμως είναι» ανέφερε.
Φαίνεται ότι οι εξηγήσεις αυτές έπεισαν τουλάχιστον το Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να θεωρεί πως το θέμα θεωρείται λήξαν. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές κάλεσαν την αντιπολίτευση να είναι πιο προσεκτική και να μην υιοθετεί δημοσιεύματα άκριτα.
«Υποσχόταν διορισμούς με προμήθεια 12%» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Βήματος της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε να υπογράφει ιδιωτικά συμφωνητικά με τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου του 2015, όταν ορίστηκε υπουργός.
Τα συμφωνητικά αυτά φέρονται να προβλέπουν ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα έπαιρνε ως προμήθεια το 12% των ακαθάριστων ποσών που θα επιδικάζονταν τους απολυμένους ή διαθέσιμους δημοσίους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με Το Βήμα, θα συμφωνητικά είχαν υπογραφεί όταν ήταν σαφές πως ο κ. Κατρούγκαλος θα ήταν ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Αναφέρεται επίσης ότι ο νυν υπουργός διέλυσε τη δικηγορική εταιρία στην οποία μετείχε αλλά πριν είχε κατοχυρώσει τα δικαιώματά του ώστε να μπορεί να τα διεκδικήσει όταν κι αν επιστρέψει στη δικηγορία.
Με βάση τα στοιχεία του Βήματος, προκύπτει ότι όσον αφορά στα δικαιώματα των αμοιβών «φρόντισε ο ίδιος να διατηρήσει τα πλήρη δικαιώματα για τον εαυτό του, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά».
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi